Ο «Ουρανός 21» αλλάζει τα δεδομένα στο Αιγαίο.
23 Μαρτίου 2009
Ποιοτική αναβάθμιση στην αποτρεπτική ισχύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μέσω ενός ισχυρότατου πολλαπλασιαστή δύναμης.Στο υπόγειο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του στρατηγείου του ΓΕΕΘΑ, τα στοιχεία για ό,τι έπλεε, πετούσε ή γενικά εκινείτο στον «χώρο ενδιαφέροντος» έφθαναν χθες από το ιπτάμενο ραντάρ «Ουρανός 21» που πήρε το βάπτισμα του πυρός με την πρώτη ευρείας κλίμακας επιχειρησιακή αποστολή σε πραγματικές συνθήκες!
Η λεπτομερής και ακριβής παρακολούθηση των κινήσεων των ασκούμενων μέσων έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, ειδικά γι΄ αυτή την άσκηση, και η πρώτη επιχειρησιακή αξιοποίηση ενός τόσο ισχυρού πολλαπλασιαστή δυνάμεων όπως τα ιπτάμενα ραντάρ «αποτελεί, σύμφωνα με επιτελείς, ευτυχή συγκυρία».
250 χιλιόμετρα «βλέμμα»! Για παράδειγμα μέσω των Αερομεταφερόμενων Συστημάτων Εγκαίρου Προειδοποιήσεως και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ), όπως λέγονται επισήμως, θα μπορεί να ελεγχθεί με ακρίβεια και real time αν κάποιο ελικόπτερο… απονηωθεί από το βρετανικό ελικοπτεροφόρο όταν αυτό πλέει μεταξύ των 6 ναυτικών μιλίων των χωρικών υδάτων και των 10 ναυτικών μιλίων του εθνικού εναέριου χώρου, χωρίς να υποβάλει σχέδιο πτήσεως όπως έχει δεσμευτεί… Ή αν σε τυχόν πραγματικό περιστατικό ναυαγίου κινηθεί χωρίς να ενημερώσει τις ελληνικές αρχές, όπως επίσης έχει υποσχεθεί…
Χθες πάντως οι μόνες κινήσεις ήταν, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, ενός βρετανικού και ενός αμερικανικού πλοίου στα διεθνή ύδατα του Αν. Αιγαίου. Η Βρετανία μάλιστα ζήτησε διπλωματική άδεια για πτήση ελικοπτέρων- σύμφωνα με τη δέσμευση- αλλά πτήση δεν έγινε χθες.
Με την πλήρη ένταξη και την ανάληψη από χθες πραγματικών πλέον επιχειρησιακών αποστολών, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποκτούν «μάτια» με τα οποία θα μπορούν να βλέπουν μέχρι τα βάθη της Ανατολής- το «βλέμμα» του ραντάρ φθάνει,τα 250 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με ειδικούς ένα ιπτάμενο ραντάρ ΕRΙΕΥΕ που θα πετά π.χ. πάνω από τις Δυτικές Κυκλάδες βλέπει ό,τι πετάει ή πλέει σ΄ έναν κύκλο που το προς ανατολάς μέτωπό του βρίσκεται αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα στην ενδοχώρα της Μικράς Ασίας. Η εικόνα μεταφέρεται αμέσως στο υπόγειο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων και στην «καρδιά» της Αεράμυνας στη Λάρισα και από εκεί στα αντιαεροπορικά συστήματα όσο και απευθείας σε αεροσκάφη αναχαίτισης. «Με τα ιπτάμενα ραντάρ αλλάζουν σελίδα οι αεροπορικές επιχειρήσεις» ανέφερε χθες αρμόδια στρατιωτική πηγή.
Επισήμως τα 4 ΕRΙΕΥΕ εντάχθηκαν στη Μοίρα «Ουρανός» στις 12 Φεβρουαρίου 2009 στη βάση της Ελευσίνας απ΄ όπου και επιχειρούν. Η παραγγελία τους έγινε τον Δεκέμβριο του 1999 από τη Σουηδία (το ραντάρ φέρεται σε βραζιλιάνικο σκάφος), η παραλαβή τους έγινε το 2004-2005, ενώ μέχρι πρόσφατα αντιμετωπίζονταν διάφορα τεχνικά προβλήματα σχετικά με την πιστοποίησή τους. Ενδιαμέσως (2001-2003) είχαν παραχωρηθεί με μίσθωση 2 σουηδικά ιπτάμενα ραντάρ για κάλυψη των ελληνικών αναγκών… Η Τουρκία παρήγγειλε σχετικά πρόσφατα τέτοια συστήματα αλλά η παραλαβή τους αργεί-
ΠΗΓΗ:Τα Νέα, http://www.greekamericannewsagency.com/