Γενικά

Ο γρύλος ή τριζόνι

19 Αυγούστου 2009

Ο γρύλος ή τριζόνι

Cricket

Ξέρατε ότι η συχνότητα τερετίσματος των γρύλων εξαρτάται από τη θερμοκρασία που βρίσκονται; Μάλιστα μπορείτε να υπολογίσετε τη θερμοκρασία από τη συχνότητα τερετίσματος των αρσενικών γρύλων.

Η μέθοδος είναι η ακόλουθη: Στον αριθμό των τερετισμάτων που θα κάνει ένας γρύλος μέσα σε ένα λεπτό, προσθέτετε 10 και διαιρείτε δια του 4. Το αποτέλεσμα που βγαίνει είναι η θερμοκρασία χώρου.

Ο γρύλος είναι ορθόπτερο έντομο που ανήκει στην οικογένεια Γρυλλίδες (‘Gryllidae) και μοιάζει πολύ με μικρή ακρίδα. Διαθέτει κεραίες και τα αρσενικά παράγουν έναν χαρακτηριστικό ήχο, τρίβοντας τα έλυτρα που φέρουν στις άκρες των πτερύγων τους. Τα δε φτερά τους είναι τόσο πολύπλοκα ώστε τελικά δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να πετάξουν.Υπάρχουν γύρω στα 900 είδη γρύλων, κυρίως στις τροπικές χώρες.

Οι ήχοι του τερετίσματος που παράγονται από την τριβή των φτερών χρησιμοποιούνται μόνο κατά την αναπαραγωγή και κατά τη διεκδίκηση χώρου ανάμεσα στα αρσενικά. Μόνο οι αρσενικοί γρύλοι τερετίζουν.

Τα έλυτρα βρίσκονται στις άκρες των πτερύγων στους γρύλους και παράγουν ήχο (μόνο στα αρσενικά). Οι αρσενικοί γρύλοι επικοινωνούν με 4 διαφορετικούς τρόπους. Η καθημερινή επικοινωνία μεταξύ των αρσενικών γρύλων γίνεται μέσω υπερήχων που δεν μπορούν να ακούσουν οι άνθρωποι. Τα αυτιά των αρσενικών είναι κάτι μικρές άσπρες τελείες σε κάθε ένα από τα δυο μπροστινά πόδια στο ύψος των αγκώνων. Οι ήχοι αυτοί μεταφέρουν συγκεκριμένα μηνύματα, όπως το να προσελκύσουν το θηλυκό, αλλά και για κάποια ενόχληση από το περιβάλλον. Οι θηλυκοί γρύλοι είναι κουφοί και οι αρσενικοί ζευγαρώνουν μαζί με τους θηλυκούς έπειτα από ένα τελετουργικό κλίσης του σώματός τους. Εάν οι θηλυκοί γρύλοι είναι δεκτικοί χαμηλώνουν το σώμα τους και τα αρσενικά τότε μπορούν να ζευγαρώσουν.

Από το ρυθμό των ήχων μπορεί κανείς να αναγνωρίσει τους γρύλους που ανήκουν στο ίδιο είδος. Τα όργανα για την ακοή βρίσκονται στις κνήμες των εμπρόσθιων ποδιών τους. Με τα πίσω πόδια τους οι γρύλοι έχουν την ικανότητα να εκτελούν άλματα, όπως και οι ακρίδες. Ωστόσο, τα άλματά τους γίνονται σε μικρή απόσταση και όχι συχνά.

Τα έντομα είναι παμφάγα και τρέφονται με οργανικές ουσίες και μύκητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί να φάνε και νεκρούς γρύλους αν δεν έχουν διαθέσιμη άλλη πηγή τροφής. Ζευγαρώνουν στα τέλη του καλοκαιριού και γεννούν αυγά, τα οποία επωάζουν την άνοιξη. Τα θηλυκά για το σκοπό αυτό είναι εφοδιασμένα με ωοαποθέτη, ένα όργανο που μοιάζει με βελόνα.

Εχθροί των γρύλων είναι μικρά σαρκοφάγα ζώα, όπως χελώνες, σαλαμάνδρες, σαύρες και αράχνες. Επίσης, οι γρύλοι τρώγονται από τον άνθρωπο σε ορισμένες χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

Πηγές : http://www.reptilesalonica.com/crickets.html

http://el.wikipedia.org