Διάβημα της Αθήνας στο Ισραήλ
21 Αυγούστου 2009
«Βάφτισαν» τουρκική ελληνική θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελλόριζου οι Ισραηλινοί
Σε διάβημα προς το Ισραήλ προχώρησε η Ελλάδα, καθώς στην ηλεκτρονική σελίδα του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ως τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης, περιοχή η οποία βρίσκεται νότια του Καστελόριζου και ανήκει αποκλειστικά στον τομέα των ελληνικών περιοχών έρευνας και διάσωσης
Αφορμή για τις ισραηλινές αναφορές αποτέλεσε η διεξαγωγή άσκησης έρευνας και διάσωσης στην οποία συμμετέχουν η Τουρκία, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, ενώ ως φιλοξενούσα χώρα ααναφέρεται η Τουρκία. Για τη διεξαγωγή της άσκησης η Τουρκία έχει εξασφαλίσει σχετική άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Εξαιτίας πάντως της στάσης που επέδειξε το Ισραήλ με τις αναφορές του στην ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας, η Αθήνα δεν έδωσε άδεια στον έλληνα ακόλουθο Άμυνας στην Τουρκία να παρακολουθήσει την άσκηση, όπως είχε ζητηθεί.
Η άσκηση φέρει την κωδική ονομασία «Έμπιστη Γοργόνα» και ξεκίνησε χθες.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
«Βάφτισαν» τουρκική ελληνική θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελλόριζου οι Ισραηλινοί
Διάβημα της Αθήνας στο Ισραήλ
Ρεπορτάζ: Λουκάς Δημάκας
Πρόκληση απο Ισραηλινούς και Τούρκους στο Αιγαίο
Ως «τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης» εμφανίζει το Ισραηλινό υπουργείο Άμυνας περιοχή, νοτίως του Καστελορίζου και εντός του FIR Αθηνών, στην οποία η Τουρκία είχε ζητήσει και είχε λάβει άδεια απο τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για την διεξαγωγή άσκησης έρευνας και διάσωσης με την συμμετοχή μέσων από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
Η Ελλάδα έκανε την Κυριακή διάβημα στο Ισραήλ για την αναφορά αυτή στην επίσημη ιστοσελίδα του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας και δεν έδωσε άδεια στον Ελληνα ακόλουθο Αμυνας στην Άγκυρα να ανταποκριθεί στην πρόσκληση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων να παρακολουθήσει, όπως και άλλοι ακόλουθοι, την άσκηση.
Η άσκηση που φέρει την κωδική ονομασία « Έμπιστη Γοργόνα » έχει ξεκινήσσει απο τις 17 Αυγούστου αλλά η κύρια φάση της ξεκινάει σήμερα.
Οι ΗΠΑ συμμετέχουν μόνο με ένα αντιτορπιλικό, ενώ οι Ισραηλινοί συμμετέχουν με μια κορβέτα και μια τορπιλάκατο.
Η Τουρκία συμμετέχει με 5 πλοία και αριθμό ελικοπτέρων.
Με βάση τους διεθνείς κανόνες η Ελλάδα έχει την αρμοδιότητα για έρευνα και διάσωση, καθώς και συντονισμό, σε περίπτωση ατυχήματος σε όλο το χώρο εντός του FIR Αθηνών.
ΝΕΑ