Οδοιπορικά - ΠροσκυνήματαΟρθόδοξη πίστη

Η Ορθοδοξία στην Ινδονησία – Ένα αξιόλογο ενημερωτικό φυλλάδιο

1 Σεπτεμβρίου 2009

Η Ορθοδοξία στην Ινδονησία – Ένα αξιόλογο ενημερωτικό φυλλάδιο

Οι π. Αθανάσιος και Χρυσόστομος Manalu

Οι ινδονήσιοι ιερείς Αθανάσιος και Χρυσόστομος Manalu

Μιά αξιόλογη προσπάθεια ,απαραίτητη για την γνωριμία μας με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ινδονησίας ,έγινε από τον κ.Γεώργιο Βογιατζή (εκπαιδευτικό) από την Ξάνθη.

Συγκεκριμένα ο κ.Βογιατζής,δημιούργησε ένα μικρό και ενημερωτικό φυλλάδιο με τίτλο

-Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ –

προκειμένου να μοιραστεί στους ενδιαφερόμενους ,για την ενίσχυση του Ιεραποστολικού έργου στην Ινδονησία.

Ευχαριστούμε τον κ.Βογιατζή για την προσπάθειά του αυτή.

Δημοσιεύουμε το μικρό αυτό φυλλάδιο, ώστε να γίνει γνωστό στους γνωστούς και άγνωστους φίλους της Ιεραποστολής.

Η ΧΩΡΑ

indonesia

Η Ινδονησία εκτείνεται ανάμεσα στη ΝΑ. Ασία και την Αυστραλία. Στην απέραντη γεωγραφική της έκταση συμβιώνουν ποικίλες εθνοτικές ομάδες με ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά, καθώς η Ινδονησία υπήρξε σταυροδρόμι ανάμεσα σε δύο ηπείρους (την Ασία και την Ωκεανία) και δύο ωκεανούς (τον Ινδικό και τον Ειρηνικό). Συνεκτικός δεσμός ανάμεσα στους κατοίκους είναι η επίσημη ινδονησιακή γλώσσα. Οι Ινδονήσιοι κέρδισαν την ανεξαρτησία της από τους Ολλανδούς αποικιοκράτες το 1945. Η χώρα σήμερα είναι προεδρική δημοκρατία. Η πρωτεύουσα Τζακάρτα βρίσκεται στην Ιάβα, ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα νησιά παγκοσμίως. Η Ινδονησία είναι η 16η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου, με έκταση 1.919.440 τετραγωνικών χιλιομέτρων, και η τέταρτη σε πληθυσμό, με 237 εκατομμύρια κατοίκους. Από αυτούς, το 88% είναι οπαδοί του Ισλάμ, γι’ αυτό η Ινδονησία είναι η πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο. Οι Χριστιανοί (Προτεστάντες και Καθολικοί) αποτελούν το 9% του πληθυσμού. Τα μέλη της νεόφυτης Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι μόλις 2.000 – 3.000.

ΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ…

Το 1983, ο Ινδονήσιος Δανιήλ Μπαμπάνγκ, ύστερα από μακρόχρονες προσωπικές αναζητήσεις, γνωρίζει την Ορθοδοξία στην Κορέα. Μετά από παραμονή στο Άγιο Όρος και σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη, επιστρέφει στην Ινδονησία και, ως ιερομόναχος πλέον, ξεκινά το ιεραποστολικό του έργο, το 1988. Η πρώτη ορθόδοξη κοινότητα, στην πόλη Σόλο της Ιάβας, είναι γεγονός. Το 1991 η κυβέρνηση της χώρας αναγνωρίζει επίσημα την Ορθόδοξη Εκκλησία και νομιμοποιεί τη δράση των Ορθόδοξων ιεραποστόλων σε ολόκληρη την ινδονησιακή επικράτεια. Στη συνέχεια, ο π. Δανιήλ και η κοινότητα του Σόλο υπήχθησαν στη λεγόμενη Ρωσική Εκκλησία της Διασποράς. Ωστόσο, οι άμεσοι συνεργάτες του, ο π. Χρυσόστομος και ο π. Ιωάννης, καθώς και άλλοι Ινδονήσιοι Ορθόδοξοι ιερείς, εξακολουθούν να διευρύνουν το ιεραποστολικό έργο σε άλλες περιοχές της χώρας, παραμένοντας υπό την πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου (υπαγόμενοι, αρχικά, στην Ι. Μητρόπολη Χονγκ Κονγκ και, στη συνέχεια, στη νεοϊδρυθείσα Ι. Μητρόπολη Σιγκαπούρης).

Ο π. Ιωάννης

Ο π. ΙωάννηςΟ π. Χρυσόστομος

ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΕΝΟΡΙΕΣ, ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑ

Σήμερα, ορθόδοξες κοινότητες υπάρχουν στην πρωτεύουσα Τζακάρτα και σε άλλες περιοχές της νήσου Ιάβας, στη Βόρεια Σουμάτρα, καθώς και στα μικρότερα νησιά Νιάς, Μπαλί και Τιμόρ. Λειτουργούν ή είναι υπό ανέγερση 13 ιεροί ναοί και 2 παρεκκλήσια.

Ο π. Μεθόδιος μπροστά στον Ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ο π. Μεθόδιος μπροστά στον Ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου

ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΙΕΡΕΙΣ

Την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ινδονησίας διακονούν, με ζέση και αυταπάρνηση, οι εξής Ινδονήσιοι ιερείς, στις αντίστοιχες ευρύτερες περιφέρειες: Στη Βόρεια Σουμάτρα (και τονησί Νιάς) ο π. Χρυσόστομος και ο π. Αθανάσιος, στην πρωτεύουσα Τζακάρτα ο π. Γαβριήλ, στην Κεντρική Ιάβα ο π. Μεθόδιος , ο π. Τιμόθεος ,ο π. Ματθαίος και ο π. Λάζαρος, στην Ανατολική Ιάβα ο π. Ιωάννης και στα νησιά Μπαλί και Τιμόρ ο π. Στέφανος.

Ο π. Λάζαρος  και ο π. Αθανάσιος

Ο π. Λάζαρος και ο π. Αθανάσιος

ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Εκτός από τα κατηχητικά σχολεία των ενοριών, λειτουργούν παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και δημοτικά στην Ανατολική Ιάβα, τη Βόρεια Σουμάτρα και το Νησί Νιάς. Η εκπαιδευτική δραστηριότητα είναι συγκεντρωμένη, κυρίως, στο Μεντάν της Βόρειας Σουμάτρας. Εκεί υπάρχουν 3 Δημοτικά, 2 Γυμνάσια και 1 Λύκειο. Στην ίδια πόλη λειτουργούν δύο Ανώτατες Σχολές, αναγνωρισμένες από το κράτος: Η «Ακαδημία Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Τιμίου Σταυρού» και η «Θεολογική Σχολή του Αποστόλου Παύλου». Η Θεολογική Σχολή άρχισε να λειτουργεί το 2005 με 27 φοιτητές και σήμερα έχει 130. Η εισαγωγή στη σχολή γίνεται κατόπιν εξετάσεων, η φοίτηση είναι δωρεάν (παρόλο που δεν υπάρχει στην Ινδονησία δωρεάν δημόσια παιδεία) και η διάρκειά της είναι τέσσερα χρόνια. Τα έξοδα της σχολής καλύπτονται από οικονομικές προσφορές φίλων της Ιεραποστολής. Πρόεδρος της σχολής είναι ο π. Χρυσόστομος Manalu. Στην σχολή διδάσκουν άμισθα ο π. Χρυσόστομος (Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ) Ορθόδοξη Δογματική και Απολογητική και η πρεσβυτέρα Ελισάβετ (έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ΑΠΘ) Εκκλησιαστική Ιστορία και Αρχαία Ελληνικά. Τέλος, στην Τζογτζακάρτα της Κεντρικής Ιάβας, λειτουργεί ένα «Κέντρο Ελληνορθόδοξων Σπουδών» υπό την ευθύνη του π. Λάζαρου Sucanto.

Η Θεολογική  Σχολή του Αποστόλου Παύλου

Η Θεολογική Σχολή του Αποστόλου Παύλου

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Το Ορθόδοξο Κέντρο Προστασίας στο Μπαλί, υπό τη διεύθυνση το π. Στέφανου Nino, προσφέρει στέγη, τροφή και φαγητό στα φτωχά παιδιά. Στο Μποϊολάλι της Κεντρικής Ιάβας, ο π. Μεθόδιος Sri Gunarjo αναπτύσσει πλούσια φιλανθρωπική δραστηριότητα, χτίζοντας, μεταξύ άλλων σπιτάκια για τους άπορους ενορίτες του. Ο π. Χρυσόστομος Manalu, στο Μεντάν της Βόρειας Σουμάτρας, έχει ιδρύσει Οικοτροφείο, στο οποίο φιλοξενούνται 21 ορφανά παιδιά. Στο νησί Νιάς, που υπέστη πολύ μεγάλες καταστροφές από τον σεισμό και το τσουνάμι, στις 18 Ιουλίου 2006 έγιναν τα εγκαίνια της κλινικής «Αγία Άννα» που κτίστηκε με δωρεά του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Για την πλήρη και ορθή κατανόηση των λειτουργικών κειμένων και των δογμάτων της Ορθοδοξίας, έχουν γίνει αξιόλογες μεταφράσεις στην τοπική γλώσσα, από τον π. Ιωάννη Wicaksono και άλλους ιερείς και πιστούς. Μεταξύ άλλων, εκδόθηκε η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην ινδονησιακή γλώσσα σε 500 αντίτυπα. Ιδιαίτερης σημασίας είναι, τέλος, η λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού «Η Φωνή της Ορθοδοξίας» στο Μεντάν, που ιδρύθηκε από τον π. Χρυσόστομο Manalu.

ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΣ

Η μοναχή Αγνή

Η μοναχή Αγνή

Η Ευτυχία Ginting, πρώην προτεστάντισσα «παστόρισσα» και πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών, Μάρκετινγκ και Θεολογίας, προσήλθε στην Ορθοδοξία και εκάρη μοναχή, με το όνομα Αγνή, στην Γυναικεία Ιερά Μονή της Κάτω Παναγιάς Άρτας. Η αδελφή Αγνή είναι σήμερα η πρώτη Ινδονήσια Ορθόδοξη μοναχή και θα εγκαταβιώνει στην Ιερά ΜονήΚοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μεντάν, που θεμελιώθηκε στις 28 Μαΐου 2009.

ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΕΣ

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ινδονησίας πρόσφατα δοκιμάστηκε από δύο γεγονότα που λύπησαν πολύ τους πιστούς της: τον θάνατο του δεκατετράχρονου Ιωάννη, πρωτότοκου γιου του π. Χρυσοστόμου (Μάιος του 2009) και τη βίαιη επίθεση που δέχτηκε ο π. Μεθόδιος στον Ιερό Ναό της Αγ. Αικατερίνης (στο Μποϊολάλι της Κεντρικής Ιάβας) από φανατικούς μουσουλμάνους, κατά την διάρκεια τελέσεως Μυστηρίου του Γάμου (Ιούλιος του 2009). Τα θλιβερά αυτά γεγονότα, καθώς και πλήθος άλλων δυσκολιών, δεν αποθάρρυναν στο παρελθόν ούτε και καταβάλλουν σήμερα την ινδονησιακή Ορθοδοξία. Αντίθετα, την ενδυναμώνουν, ώστε να συνεχίσει το έργο της και να αγκαλιάσει στοργικά κι άλλους ανθρώπους, με την ίδρυση και τη λειτουργία Σχολείων και Ανωτάτων Σχολών, με ποικίλα έργα φιλανθρωπίας, με την κατήχηση, τη βάπτιση και την εν γένει μυστηριακή ζωή.

Ομαδικές  βαπτίσεις στο νησί Νιάς που επλήγη από το τσουνάμι

Ομαδικές βαπτίσεις στο νησί Νιάς που επλήγη από το τσουνάμι

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι «Φίλοι της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στην Ινδονησία» ενισχύουν παντοιοτρόπως τους Ορθόδοξους Ινδονήσιους αδελφούς μας και κάνουν γνωστό το έργο της εκεί Ιεραποστολής με δύο blogs στο Διαδίκτυο (ierapostoliko.blogspot.com και filoierapostolisumatras.wordpress.com). Σ’ αυτά τα blogs μπορεί να βρει κανείς πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Επίσης μπορεί να ενημερωθεί για τους τρόπους με τους οποίους θα βοηθήσει τους Ινδονήσιους αδελφούς. Αρωγοί των Ινδονήσιων Ορθοδόξων είναι και άλλες Ιεραποστολικές Αδελφότητες. Στις ιστοσελίδες τους μπορεί να φθάσει κανείς μέσω του ierapostoli.wordpress.com.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από τους Ορθόδοξους Ινδονήσιους ιερείς, ελληνομαθείς είναι ο π. Χρυσόστομος και ο π. Τιμόθεος. Επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι δυνατή, προς το παρόν, μόνο με τον π. Χρυσόστομο (orthodox@medan.wasantara.net.id, γράφοντας ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες).

esperinos synxoriseos

Εσπερινός της Συγχωρήσεως με τον π. Χρυσόστομο στο Μεντάν.

ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Οι Ορθόδοξοι Ινδονήσιοι, ιερείς και πιστοί, όπως και όλοι οι ιερείς και οι πιστοί στις Ορθόδοξες Ιεραποστολές ανά τον κόσμο, ζητούν από εμάς, πάνω απ’ όλα, να τους θυμόμαστε και να προσευχόμαστε γι’ αυτούς. Εκτός αυτού, η οικονομική ενίσχυση που τους προσφέρουμε, όσο ελάχιστη κι αν είναι, αποτελεί εξαιρετικά πολύτιμη βοήθεια γι’ αυτούς, επειδή οι κοινότητές τους χρειάζονται έργα υποδομής, ναούς, σχολεία, κλινικές, ορφανοτροφεία. Με την οικονομική ενίσχυση που λαμβάνουν από την Ελλάδα και τους Έλληνες της Διασποράς, καλύπτουν επίσης, εξολοκλήρου ή εν μέρει, τους μισθούς των ιερέων και των διδασκάλων, καθώς και τα λειτουργικά έξοδα των ιδρυμάτων τους. Εξάλλου, πολύ συχνά, στη δική μας ενίσχυση στηρίζονται, για να αντιμετωπίσουν φυσικές καταστροφές (όπως το τσουνάμι που έπληξε την Ινδονησία το 2004) και άλλες μόνιμες ή έκτακτες δύσκολες καταστάσεις (έλλειψη σε τρόφιμα, επιδημίες). Σε ό,τι αφορά ειδικά τους Ινδονήσιους Ορθοδόξους, η Ομάδα των «Φίλων της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στην Ινδονησία» μάς δίνει τη δυνατότητα να καταθέσουμε το χρηματικό ποσό που επιθυμούμε, στον τραπεζικό λογαριασμό Eurobank / 0026-0469-64-0100058162. (Ο λογαριασμός εκδόθηκε στο όνομα του υπεύθυνου της Ομάδας π. Δημητρίου Αθανασίου, κληρικού-εκπαιδευτικού). Στα δύο blogs της Ομάδας που αναφέρθηκαν παραπάνω μπορεί να βρει κανείς και άλλους τρόπους προσφοράς και βοήθειας. Ας ευχηθούμε όλοι ο Θεός να ενδυναμώνει και να πληθαίνει τους Ορθόδοξους Ιεραποστόλους και τους νεοφώτιστους αδελφούς μας στην Ινδονησία!

KRISTUS TELAH BANGKIT! BENAR DIA TELAH BANGKIT!

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Στα φτωχικά  χωριά της Κεντρικής Ιάβας

Στα φτωχικά χωριά της Κεντρικής Ιάβας

Ο π. Χρυσόστομος  θέτει το θεμέλιο λίθο της Ι. Μονής  στο Μεντάν

Ο π. Χρυσόστομος θέτει το θεμέλιο λίθο της Ι. Μονής στο Μεντάν

Αγιασμός σε Ορθόδοξο Σχολείο

Αγιασμός σε Ορθόδοξο Σχολείο

Πηγή:  http://filoierapostolisumatras.wordpress.com