H BYZANTINH ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΓΝΟΥΝΤΑΣ (ΤΟΥ 11ΟΥ ΑΙΩΝΑ) ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ (2)
12 Σεπτεμβρίου 2009
VatopaidiFriend: Η Μονή της Παναγίας Αγνούντας είναι ένα κυριολεκτικά πανέμορφο και γραφικότατο μοναστηράκι πάνω σε έναν κατάφυτο λοφίσκο δίπλα στο δρόμο από την Κόρινθο στην Επίδαυρο. Η επίσκεψη σε τούτο το μικρό στολίδι της Ορθοδοξίας είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία. Υπάρχει μια τελείως διαφορετική ατμόσφαιρα εκεί. Τα γήινα τερακόττα χρώματα σε πάνε κατευθείαν στην Κάτω Ιταλία. Οι κάκτοι που αναρριχώνται στο κτίριο της μονής και τα κελλιά παλαιών ασκητών προσθέτουν ακόμα περισσότερο στην εξωτική ατμόσφαιρά της. Η αρχιτεκτονική της εκκλησίας της μονής, που είναι αφιερωμένη στην Παναγία, είναι κάτι το μοναδικό. Η υψηλή, σε σύγκριση με το μήκος και το πλάτος της, οροφή της είναι κάτι που δεν το συναντάς συχνά. Το εσωτερικό του ναού, με τις εκπληκτικές μεταβυζαντινές τοιχογραφίες του, χαρακτηρίζεται από ένα κλίμα υπερβατικό και μυστηριακό. Πραγματικά, όταν πάς σε αυτό το μοναστήρι, είναι σαν να μεταφέρεσαι δέκα αιώνες πίσω. Επίσης αναφέρουμε πως στην μονή φυλάσσεται ως πολύτιμος θησαυρός η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Αγνούντας, μέσω της οποίας επιτελούνται πάμπολλα θαύματα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που πολύς κόσμος, και από την Αθήνα ακόμα, επιλέγει αυτό το μοναστηράκι για να κάνει εκεί τις βαφτίσεις των παιδιών τους. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι μια εκδρομούλα να πάτε να το δείτε από μόνοι σας. Σας το συστήνουμε κατηγορηματικά!!!
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η Μονή Αγνούντος υπήρξε στη χιλιόχρονη πορεία της το αρχαιότερο και ιερότερο χριστιανικό προσκύνημα της Επιδαυρίας, που εξακολουθεί να προκαλεί συγκλονιστικά συναισθήματα στους επισκέπτες της.
Η μοναδική αρχιτεκτονική του καθολικού, ο πλούτος των αγιογραφιών και των φορητών εικόνων της, το ξυλόγλυπτο τέμπλο, το κατανυκτικό περιβάλλον και ο φρουριακός χαρακτήρας της, συνθέτουν ένα μοναστικό μνημείο μεγίστης αξίας. Παρά την πολύχρονη και πολύτροπη εγκατάλειψη της από τους ανθρώπους, εξακολουθεί (κακοπαθημένη από τους απαίδευτους, ξεγυμωμένη από τους ιερόσυλους, διαβρωμένη από το πέρασμα των αιώνων), να διατηρεί μέχρι των ήμερων μας μέρος των ομολογουμένως μεγάλης αξίας καλλιτεχνικών θησαυρών της, που κοσμούν τον περικαλλή ναό της.
Η σεβάσμια αυτή Ιερά Μονή παραμένει όρθια επί δέκα σχεδόν αιώνες και αποτελεί μνημείο ανεκτίμητης προγονικής κληρονομιάς για τον μελετητή της βυζαντινής τέχνης και της τοπικής αρχιτεκτονικής, για τον ιστορικό, τον αρχιτέκτονα, τον καλλιτέχνη ή τον στοχαστικό επισκέπτη.
Ιδιαίτερα για τον προσκυνητή ή επίσκεψη της Μονής αυτής αποτελεί πολύτιμη ευκαιρία ψυχικής ανατάσεως και ανανεώσεως, καθώς τον αποσπά έστω και για λίγο από την πνιγηρή ατμόσφαιρα της υλιστικής ζωής.
Σήμερα το δημιούργημα αυτό του μεσαιωνικού μας πολιτισμού κινδυνεύει από τη φθορά του χρόνου και την αδιαφορία των αρμοδίων υπηρεσιών. Προκύπτει λοιπόν επιτακτική η ανάγκη της διασώσεως του μνημείου.
Η παρούσα συνοπτική παρουσίαση της Ιστορίας της Μονής Αγνούντος, εκτός από εκδήλωση αγάπης και σεβασμού προς αυτήν φιλοδοξεί να αποτελέσει και ελάχιστη συμβολή στο έργο της αναστηλώσεως της, υπέρ του οποίου θα διατεθούν τα όσα έξοδα προκύψουν από την πώληση τοΰ βιβλίου, που θα θελήσουν να προμηθευθούν οι ευλαβείς προσκυνητές της Ι. Μονής.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
θεωρώ χρέος μου να εκφράσω θερμές ευχαριστίες προς όσους συνέβαλαν στην αποπεράτωση του βιβλίου:
Ευχαριστώ την ζωγράφο κ. Ντιάνα Αντωνακάτου και τον συγγραφέα κ. Τάκην Μαύρον για την άδεια δημοσιεύσεως εικόνων από το βιβλίο τους «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ».
Τον Δρα Θεολογίας κ. Γεώργιον Α. Χώραν για την πολύτιμη βοήθεια και συμπαράσταση του.
I. Κ. Μ.
Συνεχίζεται…