Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Δικαστήριο του Παρισιού καταδίκασε την Σαϊεντολογία

28 Οκτωβρίου 2009

Δικαστήριο του Παρισιού καταδίκασε την Σαϊεντολογία

scientologyΔικαστήριο του Παρισιού καταδίκασε σήμερα την Εκκλησία της Σαϊεντολογίας, τον ιδρυτή της γαλλικής της πτέρυγας

Αλέν Ρόζενμπεργκ και άλλα ηγετικά της στελέχη για οργανωμένη οικονομική απάτη και τους επέβαλε πρόστιμα ύψους 600.000 ευρώ.

Το δικαστήριο ωστόσο δεν απαγόρευσε την παύση των δραστηριοτήτων της οργάνωσης.

Συγκεκριμένα οι δύο βασικές γαλλικές δομές της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας: το Κέντρο Διασημοτήτων και η βιβλιοθήκη του, η SEL, καταδικάστηκαν με την επιβολή προστίμων 400.000 ευρώ και 200.000 ευρώ αντίστοιχα.

Ο Αλέν Ρόζενμπεργκ που αναφέρεται από το Πταισματοδικείο του Παρισιού ως ο «επικεφαλής» της οργάνωσης στη Γαλλία, καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση με αναστολή και εγγύηση 30.000 ευρώ.

Οι ποινές για τα άλλα ηγετικά στελέχη αρχίζουν από φυλάκιση 10 μηνών έως δύο ετών και πρόστιμα 5.000 έως 30.000 ευρώ.

Οι δικηγόροι της σαϊεντολογίας ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση. Στο φάκελο αυτό η δικαιοσύνη κατηγορεί τις γαλλικές δομές της Σαϊεντολογίας και έξι σαϊεντολόγους ότι απέσπασαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τέσσερις πρώην οπαδούς της αίρεσης, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι οπαδοί ήταν ευάλωτοι.

Η υπόθεση άρχισε όταν δύο γυναίκες, πρώην μέλη της σαϊεντολογίας, κατέθεσαν μηνύσεις, η μια το Δεκέμβριο του 1998 και η άλλη τον Ιούλιο του 1999.

Η πρώτη ενάγουσα, την οποία προσέγγισαν σαϊεντολόγοι για ένα δωρεάν τεστ προσωπικότητας, κατέληξε να ξοδέψει 21.000 ευρώ για «μαθήματα επικοινωνίας, αγορά βιβλίων, φαρμάκων, για θεραπείες με βιταμίνες, συνεδρίες σάουνας και πακέτα εξαγνισμού» που η εκκλησία προσφέρει στους οπαδούς της.

Η δεύτερη κατήγγειλε ότι πλήρωσε 49.500 ευρώ αφού πρώτα εξαναγκάστηκε από τον εργοδότη της, έναν σαϊεντολόγο, να συμμετάσχει σε μαθήματα της εκκλησίας γιατί διαφορετικά θα απολυόταν.

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει στις 15 Ιουνίου την επιβολή προστίμων ύψους 4.000.000 ευρώ και τη διάλυση της γαλλικής Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας.

Ωστόσο μια τροποποίηση νόμου, η οποία εγκρίθηκε από το γαλλικό κοινοβούλιο περνώντας απαρατήρητη τον Ιούλιο του 2008, λίγες ημέρες πριν αρχίσει η δίκη, απαγορεύει τη διάλυση οιουδήποτε νομικού προσώπου που καταδικάζεται για οικονομική απάτη.

Συνεπώς, με βάση την τροποποίηση αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί η εισαγγελική πρόταση για διάλυση της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας στη Γαλλία.

Η τροποποίηση που δείχνει να έγινε στα μέτρα της Εκκλησίας της Σαιεντολογίας αποκαλύφθηκε το Σεπτέμβριο του 2009, τουλάχιστον ένα χρόνο μετά, προκαλώντας την οργή της κοινής γνώμης, με τους πολέμιους της σαϊεντολογίας να την κατηγορούν ότι εισχώρησε στην εθνοσυνέλευση για να επιτύχει την αλλαγή αυτή.

Η νομοθεσία τροποποιήθηκε εκ νέου και στο εξής επιτρέπει τη διάλυση μιας οργάνωσης που κρίνεται ένοχη για οικονομική απάτη, ωστόσο είναι πολύ αργά για να επηρεάσει την απόφαση της δίκης αυτής.

Αρκετές ημέρες πριν αρχίσει η δίκη, ο νόμος άλλαξε σκόπιμα, είπε ο Ολιβιέ Μορίς, ένας από τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής κάνοντας λόγο για «σκάνδαλο».

Ομως η δικαστική απόφαση σήμερα «είναι σημαντική και ιστορική καθώς δείχνει για πρώτη φορά ότι η Εκκλησία της Σαϊεντολογίας κρίνεται ένοχη για εμπλοκή σε οργανωμένη οικονομική απάτη», πρόσθεσε.

Το εβδομαδιαίο περιοδικό Le Point έγραψε την περασμένη εβδομάδα ότι οι δικηγόροι της σαϊεντολογίας ήταν κατά τα φαινόμενα ενήμεροι για την αλλαγή του νόμου πριν από οποιονδήποτε άλλον.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένας αμερικανός δικηγόρος της οργάνωσης ενημέρωσε ένα δημοσιογράφο για την τροποποίηση αυτή τον Ιούλιο του 2009, δύο μήνες πριν αποκαλυφθεί στη Γαλλία.

Το κίνημα που ίδρυσε το 1954 ο αμερικανός συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας Ρον Χάμπαντ και θεωρείται θρησκεία στις ΗΠΑ, περιλαμβάνεται στην κατηγορία των αιρέσεων στη Γαλλία σε κοινοβουλευτική έκθεση το 1995.

Έκτοτε δεν έχει εκπονηθεί άλλη έκθεση. Η σαϊεντολογία ήρθε πολλές φορές αντιμέτωπη με τη γαλλική δικαιοσύνη στο παρελθόν.

Η οργάνωση αναφέρει ότι έχει 12 εκατομμύρια οπαδούς στον κόσμο και 45.000 στη Γαλλία και ότι στηρίζει τη δράση της στη «διανοητική» που επιτρέπει την πρόσβαση στην ευτυχία όταν ένα πρόσωπο εξαγνίζεται από αρνητικά διανοητικά στοιχεία.

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3350&Itemid=2