Και τα παιδιά πληρώνουν την οικονομική κρίση
6 Μαρτίου 2010
«Ψαλίδι» στις εκπαιδευτικές δαπάνες των παιδιών τους αναγκάζονται να βάλουν αρκετοί γονείς αλλάζοντας σιγά σιγά τη νοοτροπία που τους ήθελε να μη λογαριάζουν κανένα έξοδο για τη μόρφωση των παιδιών τους.
Το φροντιστήριο, η δεύτερη ξένη γλώσσα, το μπαλέτο, οι πολεμικές τέχνες και άλλες δραστηριότητες έχουν πέσει «θύματα» της οικονομικής κρίσης, αφού πλέον «οι καιροί έχουν γίνει πολλοί δύσκολοι και οι περικοπές που αναγκαζόμαστε να κάνουμε για να τα βγάλουμε πέρα έχουν αγγίξει ακόμη και τα έξοδα για την παιδεία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Πολίχνης, Στέλιος Χατζηγεωργιάδης.
10% κάτω οι εγγραφές στα φροντιστήρια
Στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης η κρίση αφορά κυρίως τις εγγραφές των μαθητών μικρών τάξεων και στις καθυστερήσεις ως προς την καταβολή των διδάκτρων. «Παρατηρούμε μία πτώση της τάξης του 10% στις εγγραφές μαθητών α’ και β’ λυκείου, καθώς οι περισσότεροι γονείς κρίνουν πως είναι σχετικά νωρίς για να μπουν στη διαδικασία των εξόδων για φροντιστήρια», μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Φροντιστών Βορείου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Αμπατζίδης. Ακόμη, όμως, και όσοι στέλνουν κανονικά τα παιδιά τους στα φροντιστήρια δυσκολεύονται να καταβάλουν τα δίδακτρα με αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις να μην έχουν εισπράξει ακόμη τα δίδακτρα της περασμένης σχολικής χρονιάς.
Γυρνούν την πλάτη και στις ξένες γλώσσες
Ούτε οι ξένες γλώσσες «γλίτωσαν» από την περικοπή των εκπαιδευτικών δαπανών. «Οι εγγραφές για τα μαθήματα αγγλικών έχουν μειωθεί κατά 10%, ενώ ορισμένοι γονείς δεν κάνουν ούτε συζήτηση για δεύτερη ξένη γλώσσα, όπως τα γερμανικά και τα γαλλικά. Το ενδιαφέρον για εγγραφές έχει μειωθεί κατά 15-20% και οι περισσότεροι γονείς πλέον μεταθέτουν για το μέλλον την εκμάθηση των ξένων γλωσσών», εξηγεί η πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, Δόξα- Δάφνη Μεταξά.
Μειώνονται οι… λιλιπούτειες μπαλαρίνες
Στις σχολές χορού της Θεσσαλονίκης παρατηρείται σταδιακή μείωση των… λιλιπούτειων μπαλαρινών. Οι υπεύθυνοι καταγράφουν πτώση τόσο στις νέες εγγραφές όσο και στις ώρες των μαθημάτων που παρακολουθούν οι παλιότεροι μαθητές. «Το μπαλέτο και γενικότερα ο χορός είναι μία καλλιτεχνική διέξοδος αλλά δεν παύει να αποτελεί και μία πολυτέλεια για αρκετούς γονείς. Τους τελευταίους μήνες, λόγω της κρίσης, έχουν μειωθεί κατά 10%-20% οι καινούργιοι μαθητές, ενώ ορισμένες σχολές οδηγήθηκαν σε λουκέτο λόγω της κατακόρυφης μείωσης του ενδιαφέροντος», εξηγεί η Ραχήλ Θεοφάνους, ιδιοκτήτρια σχολής χορού.
Λιγότεροι και οι φιλόδοξοι «Μπρους Λι»
Περιορίζονται, όμως, λόγω της οικονομικής κρίσης και τα όνειρα των φιλόδοξων «Μπρους Λι», καθώς οι σχολές πολεμικών τεχνών της πόλης καταγράφουν μείωση στις εγγραφές νέων μαθητών αλλά και «διαρροή» από αυτούς που ήδη παρακολουθούν αθλητικά τμήματα. «Οι περισσότεροι γονείς έχουν φοβηθεί από τα γενικευμένα οικονομικά προβλήματα και προτιμούν να περιορίσουν τις δαπάνες για την εκγύμναση των παιδιών τους ή να ζητούν διευκολύνσεις ως προς τα δίδακτρα. Οι εποχές που ίσχυε το »νους υγιής εν σώματι υγιεί» δείχνουν να έχουν περάσει και το ενδιαφέρον έχει μειωθεί κατά 15%, ενώ έχουν μειωθεί κατά 60%- 65% και οι υπάρχοντες μαθητές», εξηγεί ο ιδιοκτήτης σχολής πολεμικών τεχνών Γιώργος Ασλανίδης.
ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Πηγή: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=30534