«Αν δεν το δουλεύεις το χάνεις»!
19 Απριλίου 2010
ΜΑΘΗΣΗ ΤΟ ΕΛΙΞΙΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΟΤΗΤΑΣ
«Το Αργόσχολο μυαλό είναι το εργαστήριο του διαβόλου», λέει μια παλιά αγγλική παροιμία, ενώ ο Πυθαγόρας: «Μητέρα όλων όσων παθαίνουμε είναι η απαιδευσία». Οι νευροβιολόγοι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια βάλθηκαν να αποδείξουν την αλήθεια των παλιών ρητών με επιστημονικούς όρους, δηλαδή το ότι η μάθηση προάγει την υγεία του εγκεφάλου και γι’ αυτό η πνευματική εγρήγορση μπορεί να περιορίσει τις επιπτώσεις της γήρανσης στην μνήμη και τον εγκέφαλο. Οι επιστήμονες μελέτησαν τη λειτουργία της μνήμης και ανακάλυψαν ότι η καθημερινή μάθηση θέτει σε κίνηση τους νευρώνες που βοηθούν να διατηρούνται τα κύτταρα του εγκεφάλου στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.
Όταν γερνάμε, γερνάει και ο εγκέφαλος μας ή ακόμα χειρότερα μπορεί να νοσήσουμε από Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον ή άλλες μορφές άνοιας. Για κάποιους το γήρας του εγκεφάλου σημαίνει απλά το να ξεχνάς ευκολότερα, ενώ για κάποιους άλλους εξελίσσεται σε σοβαρή ασθένεια.
Οι επιστήμονες, τα τελευταία χρόνια, έχουν καταφέρει να μάθουν αρκετά πράγματα για την διαδικασία και τους παράγοντες που οδηγούν στη γήρανση του εγκεφάλου. Όπως φαίνεται, ο τρόπος που ζούμε και οι δραστηριότητες που διαλέγουμε να κάνουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας, μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην κατάσταση του εγκεφάλου μας και το γήρας του.
Τα ευρήματα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια επιβεβαιώνουν την κρίσιμη σχέση μεταξύ της μάθησης και της γήρανσης του εγκεφάλου και ανοίγουν δρόμους για την εκμετάλλευση αυτής της σχέσης μέσω πιθανών μελλοντικών θεραπειών.
Ποτέ δεν είσαι υπερβολικά μεγάλος για να μάθεις κάτι καινούριο. Το να κρατάει κανείς το μυαλό του νεανικό και ανοιχτό στη μάθηση κάθε μέρα μπορεί να έχει και άλλα οφέλη, όπως τη μείωση του στρες και των αρνητικών συνεπειών του, που είναι κυρίως η κατάθλιψη και η συνακόλουθη «κακή υγεία». Ο λαός, πολύ σοφά, λέει«Αν δεν το δουλεύεις το χάνεις». Έτσι, αν λαδώνεις τη μηχανή του νου σου με πνευματική εργασία, προκλήσεις και μάθηση, είναι λιγότερο πιθανόν να «το χάσεις».
Τί μπορείτε να κάνετε; Νιώθετε ήδη το βάρος της ηλικίας και αναρωτιέστε τί έχετε πια να μάθετε; Ανακαλύψτε νέα ενδιαφέροντα, ταξιδέψτε αν μπορείτε, παρακολουθήστε μαθήματα ή σεμινάρια ή προσφέρετε εθελοντική εργασία σε αυτούς που το χρειάζονται. Επισκεφθείτε μουσεία, πηγαίνετε στο θέατρο, σε συναυλίες, γεμίστε τη ζωή σας με δραστηριότητες με τις οποίες δεν είχατε ποτέ πριν ασχοληθεί.
(Bionews, τευχ. 81 Απρίλιος 2010)