Το Αιγαίο στο στόχαστρο
1 Ιουλίου 2010
Γράφει ο ΛΟΪΖΟΣ ΛΟΪΖΟΣ
»Χαστούκι» αποτελεί η Τουρκική απάντηση στο Ελληνικό διάβημα για το Τσεσμίκ καθώς ξεκαθαρίζει με περίσσεια θράσους προς την Ελλάδα, πως το Τουρκικό πλοίο προβαίνει σε υδατογραφικές έρευνες στα διεθνή ύδατα του Β. Αιγαίου που πραγματοποιούνται όμως και εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας την οποία δεν αναγνωρίζει ούτε και σέβεται.
Η στάση της Ελληνικής κυβέρνησης μέχρι στιγμής χαρακτηρίζεται από τη συνηθισμένη »μακροθυμία» που υποδηλώνει αφενός την αδυναμία ύψωσης του αναστήματος απέναντι στο Κεμαλικό τερατώδες κράτος και αφετέρου τον ειρηνικό μας χαρακτήρα αλλά και την θέληση για καλή γειτονία…
Συγκεκριμένα δια του εκπρόσωπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Δελαβέκουρα, που απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων υπογραμμίζεται:
»Η Τουρκία όφειλε να ενημερώσει την ελληνική πλευρά, προκειμένου ως παράκτιο κράτος να εκτιμήσει αν επηρεάζεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα και συνεπώς αν απαιτείται ελληνική συναίνεση, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.
Αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε είναι το έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.
Με ενέργειες όπως αυτή, η Τουρκία σπαταλά το απόθεμα εμπιστοσύνης που υπάρχει. Αν η Τουρκία επιθυμεί μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της, όπως με κάθε ευκαιρία δηλώνει η ηγεσία της, τότε θα πρέπει να το αποδείξει με πράξεις. Αλλά δεν πρέπει κανείς να αμφιβάλλει για τη δική μας αποφασιστικότητα να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Η θέση των δύο κρατών στον παγκόσμιο χάρτη
Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή περνά μια από τις δυσκολότερες οικονομικές περιόδους της ιστορίας της. Η θέση της στο εξωτερικό έχει υποβαθμιστεί και η εικόνα του Έλληνα που έχουν διαμορφώσει τα διεθνή ΜΜΕ είναι επιεικώς αυτή του »καλογυαλισμένου φεσατζή».
Η παράδοση όμως στο ΔΝΤ από την Ελληνική κυβέρνηση, η σχετική αποστασιοποίηση από τη Ρωσο-κινεζική πλευρά και το φιλοαμερικανικό προφίλ του Πρωθυπουργού της χώρας, έδωσαν οικονομικές ανάσες και Αμερικανική στήριξη κάτι που εκνεύρισε την Τουρκία.
Ο εκνευρισμός της φάνηκε έντονα στην υπόθεση με τον τουρκικό στολίσκο στη Γάζα που επέφερε και την πλήρη ρήξη στις σχέσεις της με το Ισραήλ. Σχέσεις που ήταν παραδοσιακά φιλικές σε στρατιωτικό αλλά και πολιτικό επίπεδο.
Σημειώστε ότι, η Τουρκία ασκούσε θέση ελεγκτή στις υπόγειες Ισραηλινές ανασκαφές κάτω από το Τέμενος του Αλ Αξά στην Παλαιά Ιερουσαλήμ ως Μουσουλμανικό ουδέτερο κράτος, την ώρα που ο Ισλαμικός κόσμος φώναζε για αποδυνάμωση των θεμελίων του Τεμένους.
Σήμερα η Τουρκία γύρισε απειλητικά την πλάτη της στο Αμερικανο-Ισραηλινό λόμπι και φλερτάρει με τη Ρωσία υπογράφοντας μαζί της πυρηνική συμφωνία ενώ συστρατεύθηκε με το Ιράν παρέχοντας του διπλωματική υπεράσπιση και υποστήριξη και έχει αρχίσει να εντάσσεται με τη σειρά της στις »απειλές της δημοκρατίας»…
Η αντισιμητική στάση του Ερντογάν που εκπροσωπεί το σύνολο του Τουρκικού λαού, προβληματίζει τους γνωστούς κύκλους που επένδυαν στην Τουρκία ως πέμπτη φάλαγγα στο Ισλάμ και η εμπιστοσύνη τους έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα.
Καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν πλέον να έχουν εμπιστοσύνη στα »Μεμμέτια», όπως αποκαλούν τους Τούρκους, για την εξυπηρέτηση των σκοπών τους στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, αλλά ούτε και στην Ελλάδα την οποία δεν εμπιστεύονται εξ’ αιτίας κυρίως της ιδιοσυγκρασίας του λαού της.
Εξελίσσεται λοιπόν η ευαίσθητη περιοχή μας σε ένα μεγάλο άγονο έδαφος με επικίνδυνους παίκτες όπου κανείς δεν μπορεί να έχει τον πλήρη έλεγχο με κράτη των οποίων οι κυβερνήσεις ασκούν την πολιτική του »και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ».
Με την ενδυνάμωση του Ισλαμικού Τουρκικού κράτους και της ακραίας πολιτικής του ο κόμπος σιγά – σιγά φτάνει στο χτένι, τα περιθώρια για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή στενεύουν, η Ρωσία μέσω της Τουρκίας κερδίζει πολύτιμο έδαφος, το ΝΑΤΟ καραδοκεί και οι εξελίξεις αναμένονται με αγωνία…