Ορθόδοξη πίστη

Το καραβάνι των ποντίων προσκυνητών

3 Αυγούστου 2010

Το καραβάνι των ποντίων προσκυνητών

Ενα ατέλειωτο καραβάνι προσκυνητών αναμένεται να «κατακλύσει» τις επόμενες 15 ημέρες τις ακτές του Ευξείνου Πόντου. Χιλιάδες Πόντιοι από την Ελλάδα και τη Ρωσία με αεροπλάνα, πλοία και λεωφορεία θα φθάσουν στην Τραπεζούντα προκειμένου να συμμετάσχουν στην πρώτη λειτουργία που θα τελεστεί στην Παναγία Σουμελά προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου , του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα από το Πατριαρχείο Ρωσίας και του Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου από την Εκκλησία της

Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον αύλειο χώρο του ιστορικού μοναστηριού γίνονται ειδικές εργασίες, τοποθετούνται τέντες για να τελεστεί υπαίθρια η θεία λειτουργία, ενώ σε πολλά σημεία θα υπάρχουν γιγαντοοθόνες προκειμένου οι πιστοί να παρακολουθούν την κάθε στιγμή της μυσταγωγίας. Εκατοντάδες προσκυνητές από τη Βόρειο Ελλάδα, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να πραγματοποιήσουν με λεωφορείο το πολύωρο ταξίδι προς τα παράλια του Ευξείνου Πόντου. Οι πρώτοι θα φθάσουν στις 10 Αυγούστου και όπως επισημαίνει στο «Βήμα» η κυρία Γεωργία Δημάκη , ιδιοκτήτρια τουριστικού πρακτορείου, «παρά τις προσπάθειές μας αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δωμάτια ξενοδοχείων σ΄ όλη την ευρύτερη περιοχή των παραλίων του Ευξείνου Πόντου. Στην Τραπεζούντα, στη Σαμψούντα και στην Ορντού όλα τα ξενοδοχεία είναι κλεισμένα από τους εκδρομείς».

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Τάσος Κοντογιαννίδης είναι μεταξύ αυτών που θα ταξιδέψουν στον Πόντο. «Από ένα μεγάλο χρέος απέναντι στους προγόνους μου πηγαίνω να προσκυνήσω την οδηγήτρια των Ποντίων που για αιώνες στάθηκε προστάτιδα και παρηγορήτρα μας, ιερό και εθνικό μας σύμβολο, το ακρωτήρι της ελπίδας,η τροφός και η φρουρός των ονείρων, των στοχασμών και των μύχιων πόθων μας» τονίζει χαρακτηριστικά.

Η κυρία Κυριακή Μιχαηλίδου θα ξεκινήσει από την Ποντοκώμη Κοζάνης. « Η μητέρα μου,λέει,έφυγε από τον Πόντο όταν ήταν 7 ετών και ο πατέρας μου ήταν 16. Επισκεπτόταν την Παναγία Σουμελά εδώ στο όρος Βέρμιο. Τώρα ήρθε η ώρα της επιστροφής.Είμαι σίγουρη ότι από εκεί ψηλά που βρίσκονται θα μας βλέπουν και θα χαίρονται την ώρα που μαζί με τον Πατριάρχη μας θα επικαλούμαστε τις πρεσβείες της Παναγίας στο Ορος Μελά στην Τραπεζούντα ».

Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής κ. Θεοχάρης Αποστολίδης τονίζει ότι « η επίσκεψή μου στα άγια χώματα του Πόντου και ειδικότερα στη Μονή Παναγία Σουμελά, που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά μετά από επίπονες και μακροχρόνιες προσπάθειες του Παναγιωτάτου Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου με συγκλονίζει». Οπως προσθέτει ο πρώην πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου του Ποντιακού Ελληνισμού «στις ημέρες μας είναι επιτακτική η ανάγκη συσπείρωσης της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού γύρω από το κοινά ιερά σύμβολα ».

Τσάρτερ και τζετ

Τρεις πτήσεις τσάρτερ αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Τραπεζούντας, την κοντινότερη πόλη προς την Παναγία Σουμελά που διαθέτει αεροδρόμιο. Η πρώτη πτήση θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη και τον συντονισμό έχει ο ποντιακής καταγωγής Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος. Οπως επισημαίνει, στο αεροπλάνο θα επιβιβαστούν προσκυνητές από την περιοχή της Δράμας και της Νεάπολης Θεσσαλονίκης.

Οι άλλες δύο πτήσεις θα ξεκινήσουν από αεροδρόμια της Ρωσίας υπό την ηγεσία του βουλευτή του κόμματος «Ενιαία Ρωσία» του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν, κ. Ιβάν Σαββίδη. Ο ποντιακής καταγωγής επιχειρηματίας, ο οποίος εξειδικεύεται στο εμπόριο καπνού, στις αρχές τις εβδομάδας βρέθηκε στην Τραπεζούντα όπου συνοδευόμενος από τον πρόξενο της Ρωσίας είχε συναντήσεις με όλες τις Αρχές της περιοχής. Με επίκεντρο το Ροστόβ όπου ζει ο κ. Σαββίδης εκτιμάται ότι θα μεταφέρει 600 άτομα και για τον σκοπό αυτόν έχει ναυλώσει δύο πτήσεις τσάρτερ και εμφανίζεται έτοιμος να ναυλώσει και πλοίο προκειμένου να μεταφέρει στην Παναγία Σουμελά Ποντίους που ζουν στη Ρωσία.

Το ταξίδι στην Παναγία Σουμελά φαίνεται ότι προσελκύει και γνωστούς στην Ελλάδα Ποντίους, όπως ο επιχειρηματίας κ. Δ. Μελισσανίδης ο οποίος λέγεται ότι θα μετακινηθεί με το ιδιωτικό του αεροπλάνο. Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Αθήνας, ο κ. Μελισσανίδης επισημαίνει στο «Βήμα» ότι θα βρίσκεται μεταξύ των χιλιάδων ελλήνων που θα ταξιδέψουν στην Τραπεζούντα. «Η χορήγηση άδειας για την τέλεση της λειτουργίας τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, προκαλεί συγκίνηση στον Ποντιακό Ελληνισμό» τονίζει και προσθέτει ότι «οι Πόντιοι από όλα τα μέρη του κόσμου, έχουν την ευκαιρία ν΄ ακούσουν τη φωνή του Πατριάρχη, έπειτα από πάρα πολλά χρόνια,στον ιερό τόπο που προσκυνούσαν οι πρόγονοί μας την Παναγιά. Η λειτουργία εκεί είναι μια ιερή στιγμή για μας τους Ποντίους. Γι΄ αυτό όλοι οι προσκυνητές πρέπει να δείξουν τον οφειλόμενο σεβασμό».

Η ιστορία του μοναστηριού

* 4ος αιώνας Ιδρυση του μοναστηριού.

* 7ος αιώνας Επανιδρύεται μετά την καταστροφή του.

* 10ος & 15ος αιώνας Οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου το ενισχύουν με προνόμια και αφιερώνουν στην Παναγία πολύτιμα κειμήλια.

* 16ος & 19ος αιώνας Οι σουλτάνοι με διαδοχικές τους αποφάσεις αναγνωρίζουν τα ειδικά προνόμια του μοναστηριού. * 1922 Το μοναστήρι καταστρέφεται.

* 1923 Φεύγουν και οι τελευταίοι μοναχοί που εγκαταβιώνουν στη Μονή Σουμελά.

* 1951 Θεμελιώνεται ο Ναός της Παναγίας Σουμελά στο Ορος Βέρμιο του Νομού Ημαθίας.

«Εσύ Χριστό κι εγώ Αλλάχ»

«Σας παρακαλούμε να ζητήσετε από τους χριστιανούς να μην τρώνε στους δρόμους, διότι εκείνες τις ημέρες εμείς θα γιορτάζουμε το Ραμαζάνι». Αυτή ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η παράκληση που απηύθυναν μέλη των τοπικών τουρκικών αρχών προς τον κ. Ιβάν Σαββίδη. Ο ίδιος έδειξε να κατανοεί το αίτημα και σε δελτίο Τύπου επισημαίνει ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση των Τούρκων να παρακαθήσει στο γεύμα του Ραμαζανιού. Οπως επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Ναΐμ Ελγαντούρ, Πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδος, το Ραμαζάνι «αρχίζει με την έναρξη της νέας σελήνης του Αυγούστου. Εφέτος θα αρχίσει στις 10 Αυγούστου και ολοκληρώνεται σε 29 ή 30 ημέρες. Το Ραμαζάνι αποτελεί έναν από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ. Στη διάρκειά του από την ανατολή ως και τη δύση του ηλίου παίρνουμε μόνον αναπνοή. Δεν τρώμε τίποτε και δεν πίνουμε ακόμη και νερό. Μετά τη δύση του ηλίου συγκεντρωνόμαστε όλοι μαζί συγγενείς και φίλοι και τρώμε».

«Δεν με βαστούν τα πόδια μου, αλλιώς…»

Η 96χρονη κυρία Αναστασία Κουρτίδου ζει σήμερα στη Νέα Νικόπολη Κοζάνης και είναι η τελευταία που απέμεινε στο χωριό από όσους ήρθαν από τον Πόντο. «Εφυγα από την πατρίδα όταν ήμουν 8 χρονών. Τα πόδια μου δεν με κρατάνε, γι΄ αυτό και δεν μπορώ να πάω στην Παναγία Σουμελά. Μακάρι να μπορούσα. Η Παναγία η Σουμελά μάς κράτησε όρθιους. Η Παναγία Σουμελά μάς προστάτευσε. Η Παναγία μάς στήριξε. Γι΄ αυτό πονάει μαζί μας και χαίρεται μαζί μας και γι΄ αυτήν τραγουδάμε:“Σουμελά μας Παναγία, την εικόνα σου εγώ, τη σεπτή και την αγία, έρθα για να προσκυνώ”».

www.tovima.gr