«Μαχαίρι» στις απουσίες βάζει το υπουργείο Παιδείας
7 Αυγούστου 2010
Σε δραστική μείωση του ορίου των απουσιών για τους μαθητές θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας, όπως προανήγγειλε η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου. Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά και την ανακοίνωση των βάσεων, που αναμένεται μετά τις 25 Αυγούστου.
Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με την υπουργό Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, η Άννα Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για «βεβαιώσεις» από γιατρούς που συχνά χρησιμοποιούνται από τους ίδιους τους γονείς, προκειμένου να «δικαιολογηθούν» οι απουσίες των παιδιών τους στα σχολεία.
Μάλιστα, χαρακτήρισε «ντροπή» το «καθεστώς» των ψεύτικων βεβαιώσεων, που προσκομίζει το παιδί στο σχολείο του, εν γνώσει των γονέων, για να δικαιολογήσει την απουσία του και να μην έχει επιπτώσεις. «Δηλαδή, ένα παιδί 18 χρόνων, αλλά και μικρότερης ηλικίας, μαθαίνει ότι μπορεί να έχει πλαστές βεβαιώσεις και μάλιστα από το δημόσιο Σύστημα Υγείας. Το «φαινόμενο», δυστυχώς, διατρέχει όλες τις βαθμίδες και τους πρωταγωνιστές της Εκπαίδευσης, από μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές έως και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι εξασφαλίζουν, ή δέχονται, αυτές τις βεβαιώσεις.», ανέφερε η Άννα Διαμαντοπούλου.
Ακόμη αναφέρθηκε και στο φαινόμενο της μετεγγραφής σπουδαστών, για λόγους υγείας, που ενδεχομένως δεν είναι πραγματικοί. Αυτό το «καθεστώς» προτίθεται να αλλάξει από φέτος η υπουργός Παιδείας, μειώνοντας το όριο των απουσιών και απαιτώντας σοβαρή τεκμηρίωση γι αυτές, σημείωσε η υπουργός.
Ριζικές αλλαγές στην Τριτοβάθμια
Αποφασισμένο να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και μετονομασίες τμημάτων φέρεται το υπουργείο Παιδείας. Οι σχετικές ρυθμίσεις θα είναι έτοιμες το φθινόπωρο και η υπουργός Παιδείας θα τις δώσει προς διαβούλευση, προκειμένου στη συνέχεια να θεσμοθετηθούν. Ο «Καλλικράτης» στη χωροταξία των τμημάτων και σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται να προχωρήσει μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, που τοποθετείται χρονικά μετά τις 25 Αυγούστου.
«Τα προβλήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν φτάσει τα πανεπιστήμια στα όριά τους και γι’ αυτό επείγουν σοβαρές και βαθιές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», τόνισε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με την υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, αναφερόμενη στα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως τα διαπίστωσε η ανεξάρτητη Αρχή Ποιότητας (ΑΔΙΠ).
Η έκθεση αξιολόγησης της Ανεξάρτητης Αρχής Ποιότητας (ΑΔΙΠ) για το 2009 διαπιστώνει τεράστια προβλήματα στην ποιότητα των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Η Αρχή κάνει λόγο για χαμηλό επίπεδο σπουδαστών, αλλά και για πολύ μικρό αριθμό σπουδαστών που παρακολουθεί τις παραδόσεις των μαθημάτων.
Σύμφωνα με την έκθεση, «αβασάνιστες αποφάσεις κυρίως των τελευταίων τριάντα ετών» προκάλεσαν ασφυκτική κατάσταση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς προέκυψαν τμήματα για να ικανοποιήσουν, είτε τοπικά αιτήματα, είτε ακόμη και απαιτήσεις εξασφάλισης πανεπιστημιακών εδρών σε συγκεκριμένους καθηγητές. Με βάση αυτή την κατάσταση, άλλωστε, εγκρίνονται και οι επιχορηγήσεις στα τμήματα.
Όπως διαμηνύουν πρόεδροι ΤΕΙ των μεγάλων πόλεων, που δέχονται και τις περισσότερες αιτήσεις μετεγγραφών φοιτητών, δίδονται χρηματοδοτήσεις σε τμήματα που στην πράξη έχουν ελάχιστους σπουδαστές, ενώ εκεί που υπάρχει πρόβλημα, είτε δεν δίδονται καθόλου, είτε -στην καλύτερη περίπτωση- δίδονται τα ίδια ποσά.
Άλλωστε, οι πρόεδροι των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά έχουν δηλώσει ότι δεν προτίθενται να μετεγγράψουν νέους σπουδαστές για την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά, αν προηγουμένως δεν λάβουν την απαραίτητη χρηματοδότηση.
Όπως προκύπτει από την έκθεση τα γνωστικά αντικείμενα ορισμένων τμημάτων, έχει διαπιστωθεί, ότι δεν προσελκύουν σπουδαστές, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι, που απλώς κάνουν την εγγραφή και δεν εμφανίζονται στο τμήμα, στο οποίο υποτίθεται ότι σπουδάζουν.
Ξεκινά η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων
Για τους στόχους, τους όρους και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης προγραμμάτων για την εξοικονόμηση και παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε σημαντικό αριθμό σχολείων στη χώρα συζήτησαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και Παιδείας, Δία Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, σε συνάντηση που είχαν.
Οι δύο υπουργοί τόνισαν την ανάγκη αφενός να υποστηριχθούν δράσεις για την αναβάθμιση της εξοικονόμησης ενέργειας στα σχολικά κτήρια και αφετέρου να εφαρμοστούν πιλοτικά προγράμματα παραγωγής ενέργειας με τη χρήση –κυρίως- φωτοβολταϊκών συστημάτων, πρωτοβουλία που θα δώσει ενεργειακή αυτάρκεια και έσοδα στις σχολικές μονάδες. Παράλληλα, αποφασίστηκε η κατασκευή βιοκλιματικών σχολείων σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο ενός πρότυπου προγράμματος.
Κατά τη συνάντηση δόθηκε έμφαση στο θέμα της σχολικής στέγης στην Αθήνα, ως κεντρικό στοιχείο των αναπλάσεων που θα γίνουν στην πόλη και ειδικά στις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου, για την αναζωογόνηση της γειτονιάς. Θα γίνει λεπτομερής καταγραφή 100 χώρων, ενώ για 20 θα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες απεμπλοκής τους.