Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Αμερικανική Βουλή και Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Θρησκευτική Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου

13 Οκτωβρίου 2010

Αμερικανική Βουλή και Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Θρησκευτική Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου


1. Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε ψήφισμα το οποίο ζητά την προστασία των θρησκευτικών τόπων λατρείας και των αντικειμένων τέχνης στις κατεχόμενες περιοχές της βόρειας Κύπρου και στο σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών. Το ψήφισμα HR 1631 κατέθεσαν οι συμπρόεδροι της επιτροπής Ελληνικών Θεμάτων του Κογκρέσου, Κώστας Μπιλιράκης και Κάρολιν Μαλόνι.
Συγκεκριμένα, το ψήφισμα προτρέπει την τουρκική κυβέρνηση να προστατέψει την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά των ελληνοκυπρίων εγκλωβισμένων, στους οποίους απαγορεύεται να λατρεύουν ελεύθερα εξ αιτίας περιορισμένης πρόσβασης σε θρησκευτικούς τόπους και τη συνεχιζόμενη καταστροφή περιουσίας της Εκκλησίας της Κύπρου. Ζητά, επίσης, όπως η Τουρκία κριθεί υπόλογη για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου, σε σχέση με την καταστροφή θρησκευτικής και πολιτιστικής περιουσίας στην Κύπρο, πράξεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα στις κατεχόμενες περιοχές και παραβιάζουν τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία με πολλές συνθήκες τις οποίες έχει προσυπογράψει. «Το Κογκρέσο έδειξε ότι κάνει τη θρησκευτική ελευθερία διεθνώς προτεραιότητά του», είπε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Κώστας Μπιλιράκης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής. »Το μέτρο αυτό υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις που λαμβάνουν χώρα στην Κύπρο, ακόμη κι όταν εορτάζει την 50ή επέτειο της ανεξαρτησίας της, η οποία αποτελεί ασφαλώς ορόσημο, αλλά είναι και μία υπενθύμιση πως το 1/3 σχεδόν της Κύπρου βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή για περισσότερα από 35 χρόνια», πρόσθεσε. Ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής κάλεσε την αρμόδια αμερικανική ομοσπονδιακή επιτροπή για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία «να ερευνήσει και να προβεί σε εισηγήσεις για τις παραβιάσεις αυτές των θρησκευτικών ελευθεριών. Επιπρόσθετα, συνέχισε, συνεχίζω να καλώ την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να απομακρύνει τους έποικους και να έλθει με καλή πίστη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να βρεθεί μία λύση η οποία θα είναι δίκαιη για τον κυπριακό λαό».
2. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδοκιμάζει κάθε καταστροφή στη θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά στο βόρειο τμήμα της Κύπρου», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, απαντώντας σε σχετικό γραπτό ερώτημα που είχε υποβάλει η Ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου.
Η Κύπρια Ευρωβουλευτής ζήτησε διευκρινήσεις για τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε σχέση με την παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας των Ελληνοκυπρίων του Ριζοκαρπάσου, όταν πρόσφατα Άγκυρα και ψευδοκράτος επιχείρησαν τερματισμό της λειτουργίας της Εκκλησίας Αγίας Τριάδας. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, η Τουρκία έλαβε την τελευταία δεκαετία, 220,1 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της προενταξιακής βοήθειας από την ΕΕ, προκειμένου να εκπληρώσει τα απαιτούμενα πολιτικά κριτήρια. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται ο σεβασμός και η προστασία των μειονοτήτων, των πολιτιστικών δικαιωμάτων και της ανεξιθρησκίας που πρέπει να εφαρμόζονται από όλες τις υποψήφιες χώρες. Επιπλέον, η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη στάση της Τουρκίας για την Κύπρο και τη συμμόρφωσή της στα πολιτικά κριτήρια του διαπραγματευτικού πλαισίου του 2005 που αφορά την προσχώρηση της στην ΕΕ. Η σχετική αξιολόγηση παρουσιάζεται στην ετήσια έκθεση προόδου της Επιτροπής.
O κ. Φούλε σημειώνει επίσης, πως ξεκίνησε μελέτη για εκπόνηση ενός καταλόγου της ακίνητης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου με κοινή μεθοδολογία, στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδοτικής βοήθειας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

πηγή: Περιοδικό «Η Κύπρος σήμερα», έκδοση Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών