Οδοιπορικά - Προσκυνήματα

Προβλέψεις για πρωτοφανείς ξηρασίες στη Μεσόγειο

21 Οκτωβρίου 2010

Προβλέψεις για πρωτοφανείς ξηρασίες στη Μεσόγειο

Ακραίες ξηρασίες σε μεγάλο τμήμα του Δυτικού Ημισφαιρίου, αλλά και στη Μεσόγειο προβλέπουν για τις επόμενες δεκαετίες οι επιστήμονες προειδοποιώντας για πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.

«Αντιμετωπίζουμε την πιθανότητα εκτεταμμένης ξηρασίας μέσα στις προσεχείς δεκαετίες, όμως κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί πλήρως ούτε από το κοινό ούτε από τους επιστήμονες που διερευνούν την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Αϊγκούο Ντάι του Εθνικού Κέντρου για την Ατμοσφαιρική Έρευνα των ΗΠΑ.

«Εάν οι προβλέψεις αυτής της μελέτης γίνουν πραγματικότητα έστω και σε μικρότερο βαθμό, οι συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο θα είναι τεράστιες».

Ο Ντάι πάντως τόνισε ότι τα ευρήματα βασίζονται στις σημερινές προβλέψεις για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και πως η επιβεβαίωσή τους ή μη θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες.

Οι ερευνητές κατέληξαν στις προβλέψεις αυτές χρησιμοποιώντας 22 διαφορετικά υπολογιστικά κλιματικά μοντέλα σε συνδυασμό με ένα δείκτη συνθηκών ξηρασίας και με προηγούμενες μελέτες. Διαπίστωσαν ότι κίνδυνο να αντιμετωπίσουν ακραίες ξηρασίες κατά τη διάρκεια του αιώνα διατρέχει σχεδόν ολόκληρο το Δυτικό Ημισφαίριο, καθώς και μεγάλα τμήματα της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και της Αυστραλίας, ενώ την ίδια περίοδο περιοχές με μεγάλο γεωγραφικό πλάτος, από την Αλάσκα έως τη Σκανδιναβία, είναι πιθανό να έχουν περισσότερη υγρασία.

Εστιάζουν την προσοχή τους στις εξής περιοχές: τα δύο τρίτα της έκτασης των δυτικών ΗΠΑ, μεγάλο τμήμα της Λατινικής Αμερικής περιλαμβανομένου του Μεξικού και της Βραζιλίας, περιοχές που βρίσκονται στα όρια της Μεσογείου –εδώ μάλιστα περιμένουν οι συνθήκες να είναι ιδιαίτερα ακραίες- μεγάλα τμήματα της νοτιοδυτικής και νοτιοανατολικής Ασίας καθώς και την Αφρική και την Αυστραλία. Ο κίνδυνος ξηρασίας προβλέπεται μειωμένος στη Βόρεια Ευρώπη, τη Ρωσία, τον Καναδά, την Αλάσκα και κάποιες περιοχές του Νοτίου Ημισφαιρίου.

Τι εννούν όμως οι επιστήμονες όταν μιλούν για ακραίες ξηρασίες; Στην κλίμακα που συνυπολογίζει τη θερμοκρασία, την υγρασία, την ατμοσφαιρική κατακρήμνιση και άλλες παραμέτρους, η μέτρηση +0,5 έως -0,5 υπαγορεύει ότι οι συνθήκες είναι φυσιολογικές, ενώ μια μέτρηση από -4 και κάτω σημαίνει ακραία ξηρασία. Οι προβλέψεις έδιξαν ότι έως το 2030, κάποιες περιοχές θα αντιμετωπίσουν ξηρασία -4 με -6, ενώ οι τιμές σε μεγάλες περιοχές της Μεσογείου αναμένεται έως τα τέλη του αιώνα να αγγίξουν το -10 ή ακόμη και το -15. Οι ερευνητές λένε ότι οι μετρήσεις αυτές σημαίνουν κάτι διαφορετικό για κάθε περιοχή, ωστόσο τονίζουν ότι οι συνέπειες μιας παρατεταμμενης ακραίας ξηρασίας σε ένα οικοσύστημα μπορεί να αποδειχθούν ολέθριες.

Επιστήμονες ανακοίνωσαν εξάλλου ότι το έτος που διανύουμε αναμένεται να είναι το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, ακολουθώντας την τάση της τελευταίας δεκαπενταετίας, η οποία αποδίδεται στη σταδιακή υπερθέρμανση του πλανήτη.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1884825