Γενικά

Με αργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης της Μονής Χιλανδαρίου

23 Οκτωβρίου 2010

Με αργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης της Μονής Χιλανδαρίου

Με αργούς ρυθμούς, λόγω της περιορισμένης χρηματοδότησης, συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου, που υπέστη εκτεταμένες ζημιές, έπειτα από πυρκαγιά, το Μάρτιο του 2004.

«Η αποκατάσταση έχει ολοκληρωθεί στο μισό περίπου, αλλά οι εργασίες συνεχίζονται πλέον με αργούς ρυθμούς», εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο διευθυντής του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς, Χρήστος Λιμενόπουλος.

Προσθέτει, ωστόσο, πως το γεγονός αυτό δεν φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα στο αρχικό χρονοδιάγραμμα των δέκα χρόνων που είχε τεθεί για την ολοκλήρωση των εργασιών.

Οι εργασίες στη Μονή χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους, μέσω του ΚΕΔΑΚ. «Με τον περιορισμό των κονδυλίων, η αποκατάσταση γίνεται πλέον κυρίως με ίδιους πόρους της Μονής και με χρήματα που προέρχονται από εράνους στη Σερβία», προσθέτει ο πολιτικός μηχανικός του ΚΕΔΑΚ, Κώστας Κοντοδίνας. 

Μπορεί η πυρκαγιά του 2004 να κατέστρεψε μεγάλο μέρος της μονής (σχεδόν το 50% της έκτασής της), ωστόσο έδωσε την ευκαιρία στους ερευνητές να μελετήσουν λεπτομερέστερα την αρχιτεκτονική της.

Εισήγηση για «Δύο περιπτώσεις κατασκευών του 1800 που αποκαλύφθηκαν μετά την πυρκαγιά του 2004 στη Μονή Χιλανδαρίου» θα παρουσιάσει ο κ. Κοντοδίνας, στο πλαίσιο του συνεδρίου, με θέμα «Η Αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους. Έρευνα και Ιστορία», που αρχίζει, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για δύο κτίρια κατασκευασμένα με την τυπική βυζαντινή αρχιτεκτονική. Η μία πτέρυγα, που καταλαμβάνει ολόκληρο το βόρειο και βορειοδυτικό τμήμα της Μονής, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1816 και ολοκληρώθηκε το 1821, ενώ η δεύτερη και παλαιότερη χρονολογείται το 1814.

«Τα δύο αυτά κτίρια, τα οποία μας δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσουμε πώς ήταν δομημένα, παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τη στατική τους επάρκεια», υπογραμμίζει ο κ. Κοντοδίνας.

Στην αρχιτεκτονική της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου θα αναφερθεί και ο καθηγητής Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Πρίνσετον, Σλόμπονταν Κέρσιτς. Ο ομιλητής θα εστιάσει το ενδιαφέρον του στο Καθολικό της Μονής, για τη δημιουργία του οποίου προσκλήθηκαν μάστορες από το εξωτερικό, «των οποίων τα επιτεύγματα στη Μονή Χιλανδαρίου είναι μερικά από τα σημαντικότερα και καλύτερα οικοδομικά μνημεία της υστεροβυζαντινής Αρχιτεκτονικής», όπως τονίζει.

Ανέκδοτα έγγραφα

Ανέκδοτα έγγραφα που αναφέρονται στη δημιουργία του Καθολικού της Μονής Εσφιγμένου θα παρουσιάσει ο αρχιτέκτονας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Μιλτιάδης Πολυβίου.

Καταγραφές ημερομισθίων και αμοιβών των εργαζομένων, αγορές οικοδομικών υλικών, ο συνοπτικός λογαριασμός των εξόδων και των χρηματικών καταβολών από τον κτήτορα και άλλα ντοκουμέντα δημιουργούν μια πληρέστερη εικόνα των εργασιών κατασκευής του Καθολικού, αλλά και της κατασκευής του τέμπλου.

Το παλαιότερο έγγραφο χρονολογείται το 1805 και αφορά τη δωρεά μαρμάρινων κιόνων και πλακών από τον μπεηζαδέ Γιάγκο Καρατζά. «Τα έγγραφα αυτά περιέχουν πλήθος σημαντικών πληροφοριών, πολύτιμων όχι μόνο για την καλύτερη αποτίμηση του συγκεκριμένου κτίσματος, αλλά γενικότερα για τον εμπλουτισμό των γνώσεών μας σχετικά με την τεχνική ορολογία της εποχής, τις τιμές των δομικών υλικών και τις αμοιβές των διαφόρων κατά τομέα κατασκευαστών, την πορεία της κατασκευής των κτισμάτων, τους κτήτορες των έργων κλπ», υπογραμμίζει ο ομιλητής.

Ανέκδοτα έγγραφα των μέσων του 19ου αιώνα θα παρουσιάσει και ο διευθυντής Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του ΥΠΠΟΤ, Νικόλαος Χαρκιολάκης. Τα έγγραφα αφορούν την ανατολική πτέρυγα της Μονής Σταυρονικήτα και συγκεκριμένα τις προγραμματιζόμενες τότε εργασίες επέκτασής της.

Στο συνέδριο για την Αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, θα παρουσιαστούν συνολικά 30 επιστημονικές εισηγήσεις.

πηγή: romfea.gr