2010: Iσως το θερμότερο των τελευταίων 160 ετών
29 Νοεμβρίου 2010
Η τάση που καταγραφόταν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους συνεχίζεται έως σήμερα. Έτσι, η χρονιά που φθάνει στο τέλος της είναι πολύ πιθανό να σπάσει το ρεκόρ της θερμότερης από τη δεκαετία του 1850, όταν άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις.
Επικαλούμενη και τις μετρήσεις της NASA, η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το τρέχον έτος θα είναι το θερμότερο ή το δεύτερο θερμότερο, μετά το 1998, όταν το Ελ Νίνιο «αναστάτωσε» το κλίμα και όχι μόνο. Όπως αναφέρει στην έκθεσή της άλλωστε, την τελευταία δεκαετία ο πλανήτης θερμάνθηκε ταχύτερα απ’ όσο περίμεναν οι επιστήμονες, γεγονός που όπως λέει καθιστά ακόμη πειστικότερη την εξήγηση της «ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής».
Οι ερευνητές περίμεναν ότι το 2010 οι θερμοκρασίες θα ήταν πολύ χαμηλότερες σε σχέση με το 1998, καθώς ο Ελ Νίνιο – η περιοδική αύξηση της θερμοκρασίας των επιφανειακών υδάτων του Ειρηνικού – «υποκλίθηκε» μπροστά στη Λα Νίνια, δηλαδή το φαινόμενο κατά το οποίο η θερμοκρασία των υδάτων του κεντρικού και ανατολικού Ειρηνικού είναι 3-5 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από τη συνηθισμένη. Οι προβλέψεις τους ωστόσο δεν επαληθεύτηκαν κι έτσι τα δύο έτη – το 1998 και τώρα το 2010- αναμένεται να είναι τα δύο θερμότερα στη νεότερη Ιστορία. «Πρόκειται για μία ένδειξη ότι η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί πραγματικότητα», δήλωσε η επικεφαλής του τμήματος κλιματικής επιστήμης στη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, Βίκι Πόουπ.
Οι διαπιστώσεις θεωρούνται σημαντικές καθώς οι ρυθμοί της υπερθέρμανσης την περίοδο 2000-2009 κινήθηκαν κάτω από τους 0,16 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία – μια τάση που είχε αρχίσει να παρατηρείται λίγο πριν το 1980. Με τα νέα δεδομένα, τα οποία αυξάνουν τις παγκόσμιες θερμοκρασίες κατά 0,03 βαθμούς Κελσίου, η άνοδος της θερμοκρασίας κατά την τελευταία δεκαετία εκτιμάται στους 0,08 με 0,16 βαθμούς Κελσίου.
Η Δρ. Πόουπ ερμηνεύει την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης των τελευταίων δέκα ετών κάνοντας λόγο για «φυσικές διακυμάνσεις» που εκδηλώνονται κάθε 80 χρόνια και για αλλαγές στην ηλιακή δραστηριότητα, μεταξύ άλλων παραγόντων. Κατά την ίδια, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τελευταία δεκαετία ήταν κατά μέσο όρο θερμότερη από τη δεκαετία του 1990. Πώς γίνεται όμως από τη μία να λιώνουν ταχύτερα οι παγετώνες κι από την άλλη οι θερμοκρασίες να ανεβαίνουν με χαμηλότερους ρυθμούς; «Αυτό είναι καθ’ όλα συμβατό με τον τρόπο που συμπεριφέρεται το κλίμα και με τις προβλέψεις των μετεωρολογικών μας μοντέλων», λέει.
Η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκτιμά ότι ακόμη κι αν ο Δεκέμβριος φέρει χαμηλές θερμοκρασίες, το 2010 θα είναι στην καλύτερη περίπτωση το τρίτο θερμότερο έτος από το 1850.
«Δεν θα με εξέπληττε εάν όλες οι υπηρεσίες διαπίστωναν ότι το 2010 είναι ένα από τα θερμότερα έτη», συμφωνεί ο Δρ. Τζέιμς Χάνσεν της NASA. Την ετυμηγορία θα δώσει κατά τη διάρκεια της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία ξεκινά τη Δευτέρα στο Κανκούν, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.