Τίμησαν τη μνήμη του Τάσσου
14 Δεκεμβρίου 2010
Με τη σιγουριά ότι μπορεί πλέον με ηρεμία να ατενίζει την Κύπρο από την αιωνιότητα, τιμήθηκε χθες η μνήμη του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου από την οικογένεια, τους φίλους του και πλήθος κόσμου. Οι παριστάμενοι στο δεύτερο ετήσιο μνημόσυνο του μ. Τάσσου Παπαδόπουλου, αψηφώντας το κρύο, βρέθηκαν φέτος δίπλα σε έναν όμορφο, στολισμένο με τα λόγια του και τις σημαίες της πατρίδας τάφο, ψέλνοντας τον Εθνικό Ύμνο, χωρίς το αποκρουστικό θέαμα του περσινού, ειδεχθούς εγκλήματος. Του τρισαγίου είχε προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση, στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Κάτω Δευτεράς, της οποίας προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.
Στεφάνια κατατέθηκαν από την οικογένεια, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου, τον Αρχιεπίσκοπο, τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν, τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρο Ευαγόρου, τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Γιώργο Κολοκασίδη, το στέλεχος της ΕΔΕΚ Γιάννη Πιερίδη, τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη, την Γ.Γ. του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου, όπως επίσης εκ μέρους της Ελληνικής Πρεσβείας, της Νέας Δημοκρατίας, του δικηγορικού γραφείου του Τάσσου Παπαδόπουλου, διαφόρων οργανωμένων συνόλων, πολιτικών και απλών πολιτών.
Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο βουλευτής Αρκαδίας και Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος ήταν και προσωπικός φίλος του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας. Εξήρε το έργο και τα επιτεύγματα του Τάσσου Παπαδόπουλου, προσδίδοντάς του όλα τα χαρακτηριστικά που, κατά την άποψή του, διαμορφώνουν τη φυσιογνωμία ενός πραγματικού ηγέτη κράτους.
Πολυεπίπεδη προσφορά
Ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι η προσφορά του Τάσσου Παπαδόπουλου στον Ελληνισμό θεμελιώνεται με τρεις κορυφαίες πολιτικές πράξεις, τις οποίες προσδιόρισε ως εξής: «η απόρριψη του σχεδίου Ανάν, η πλήρης ένταξη ολόκληρης της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πλήρους και ισότιμου μέλους στην ΕΕ και η συνεπακόλουθη ένταξη στη ζώνη του ευρώ και, τρίτον, η οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου και κατ’ επέκτασιν η διασφάλιση της οικονομικής και γεωπολιτικής κυριαρχίας της Κύπρου».
Τόνισε ότι τον τέως Πρόεδρο χαρακτήριζαν υψηλές αρετές, γιατί οι ηγέτες διαθέτουν τις ικανότητες να μπορούν να τιθασεύσουν την ιστορία, υπερβαίνουν τα καθιερωμένα όρια και αποκρούουν τις επιβουλές άλωσης της πατρίδας. Σημείωσε, ακόμη, ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος παρήγαγε περίζηλο έργο και με τις θεμελιώδεις και αλληλένδετες πράξεις του, κατάφερε να καταστήσει ελπιδοφόρο το μέλλον της Κύπρου. Πρόσθεσε, επίσης, ότι τον τέως Πρόεδρο χαρακτήριζε η άοκνη και δημιουργική προσπάθεια.
Μέρα περισυλλογής και αξιολόγησης
Στις δηλώσεις του μετά το πέρας του μνημοσύνου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σημείωσε ότι κάθε μνημόσυνο είναι και τιμή προς αυτούς που πρόσφεραν στην Κύπρο, αλλά ταυτόχρονα είναι και μέρα περισυλλογής, αξιολόγησης, εκτίμησης για την πορεία της πατρίδας μας.
Φέτος είναι και τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε, και πρέπει να αναλογιστούμε τι πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να λυτρώσουμε τον τόπο από την κατοχή, την ντε φάκτο διχοτόμηση για επανένωση της Κύπρου και του λαού μας, καθώς και να διασφαλίσουμε συνθήκες μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας και ευημερίας στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας, στις μέλλουσες γενιές, κατέληξε.
Ευθύς και φιλόπατρις
Ο αείμνηστος τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν ευθύς, ειλικρινής και αυτά που πίστευε τα διαδήλωνε, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης. «Παρευρίσκομαι σήμερα για να αποτίσω φόρο τιμής σε έναν πολιτικό που μπορεί να μας χώριζαν ή να είχαμε κάθετες διαφωνίες, αλλά τουλάχιστον διακρινόταν για την ευθύτητα και οπωσδήποτε τη φιλοπατρία του, επαναλαμβάνω, ανεξάρτητα αν κανένας διαφωνούσε μαζί με τις επιλογές του», επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης. Κατέληξε λέγοντας ότι τουλάχιστον, «ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν ευθύς, ειλικρινής και αυτά που πίστευε τα διαδήλωνε».
Φλογερός πατριώτης
Στις δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος της Βουλής και του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν ανέφερε ότι «τιμούμε σήμερα τον Τάσσο Παπαδόπουλο, τον πολιτικό, τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον άνθρωπο». Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, συνέχισε, ήταν ένας φλογερός πατριώτης, ένας τίμιος αγωνιστής, ένας άνθρωπος που υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια και αφοσίωση και αποφασιστικότητα αρχές και αξίες. Οι δικές του παρακαταθήκες είναι και δικές μας παρακαταθήκες. «Οι δικοί του αγώνες είναι και δικοί μας αγώνες. Οι δικές του προσδοκίες και δικές μας προσδοκίες», πρόσθεσε. «Όλοι εμείς, λοιπόν, θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, για να φανούμε αντάξιοι και της ιστορίας του και των αγώνων του. Να φανούμε αντάξιοι στην ιστορία, αλλά και στις προοπτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας», κατέληξε.
Ο δρόμος του «όχι»
Στις δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι «η μνήμη του Τάσσου Παπαδόπουλου φέρνει ευθύνες σε όσους διαχειρίζονται σήμερα το Κυπριακό και νομίζω ότι αρκετό χρόνο μετά από τη σύγκρουση των προεδρικών εκλογών, κάποιοι πιο νηφάλια μπορούν να δουν την αξία της πολιτικής του».
Η Γ.Γ. των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου ανέφερε ότι τιμούμε τη μνήμη του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, «ο οποίος μας έδειξε το δρόμο της αξιοπρέπειας και το δρόμο του να λέμε ‘όχι’ όταν κινδυνεύει η υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και αυτόν το δρόμο κατά την άποψη μας πρέπει να ακολουθήσουμε και στη συνέχεια».
Η μαυρόασπρη αφίσα
Στους δρόμους του χωριού έκαναν χθες την εμφάνισή τους μαυρόασπρες αφίσες με το πρόσωπο του Τάσσου Παπαδόπουλου, σε στιγμή μεγάλης σκέψης και περισυλλογής, και με τα χέρια του ενωμένα, λες και βρισκόταν σε στάση προσευχής. Στις αφίσες δεν αναγραφόταν το οτιδήποτε, ούτε υπογράφονταν από οποιονδήποτε. Η προέλευσή τους είναι άγνωστη, όπως και τα κίνητρα των ατόμων που τις τοποθέτησαν, αλλά η επιλογή της συγκεκριμένης φωτογραφίας φαίνεται να καταδεικνύει στην κατεύθυνση του αντιπολιτευτικού μηνύματος. Ότι, δηλαδή, ο Τάσσος Παπαδόπουλος παρακολουθεί με προβληματισμό τις εξελίξεις. Πάντως, ουδείς από τους παρευρισκομένους δεν φαίνεται να ενοχλήθηκε από την ανάρτηση των εν λόγω αφισών και τα σχόλια που ακούγονταν για την παρουσία τους ήταν σε γενικές γραμμές θετικά.
πηγή: η σημερινή