Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Η δίκη της μονής Βατοπαιδίου (με φωτογραφικό υλικό)

21 Δεκεμβρίου 2010

Η δίκη της μονής Βατοπαιδίου (με φωτογραφικό υλικό)

VatopaidiFriend: Πληροφορίες αναφέρουν πως η δίκη ολοκληρώθηκε πριν από λίγο και η έκδοση της απόφαση αναμένεται αύριο, 22 Δεκεμβρίου 2010. Ας σημειωθεί ότι οι δικηγόροι της Μονής Βατοπαιδίου κατέθεσαν σημαντικά στοιχεία όσον αφορά την υπόθεση. Επίσης από χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Χρόνος» της Κομοτηνής (βλ. εδώ) πληροφορούμαστε ότι στην δίκη ήταν παρόντες, μεταξύ πολλών άλλων, και δεκάδες αποφυλακισθέντες ευεργετηθέντες από την μονή. Τα «δεν» που έχουν τονιστεί στην παρούσα αναδημοσίευση υποδηλώνουν το πόσο διάτρητο είναι το παραμύθι περί «σκανδάλου Βατοπαιδίου».

Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου

Μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης εξετάζονται από χθες στην πρώτη κατ΄ έφεση ποινική δίκη της υπόθεσης Βατοπαιδίου που έχει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον καθηγούμενο Εφραίμ το μοναχό Αρσένιο και την εφέτη Μαρία Ψάλτη για καθυστέρησης έκδοσης δικαστικής απόφασης, διαρροή πρακτικών ηθική αυτουργία στην πράξη αυτή κι άλλα αδικήματα. Η δίκη θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα οπωσδήποτε γιατί τρέχουν ζητήματα παραγραφής ανέφερε η πρόεδρος του 5μελούς Εφετείου Θράκης Σοφία Καρυστηναίου η οποία και είπε ότι «αν χρειαστεί θα συνεχιστεί και τα Χριστούγεννα» τονίζοντας με εμφατικότητα ότι οι χρόνοι τρέχουν και δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο άλλων καθυστερήσεων. Η φετινή πάντως δίκη γίνεται σ΄ένα κλίμα όχι μεγάλης φόρτισης, δίχως πολιτική εκπροσώπηση, δεν ήλθε να καταθέσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Πεταλωτής, ενώ πολλές ερωτήσεις και αναφορές γίνονται με αφορμή τα πρακτικά της εξεταστικής της Βουλής κυρίως στους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, Ξάνθης Θανάση Ξινίδη, αδελφό του υφυπουργού που έφεραν νέα στοιχεία και δεν διευκρινίζουν το ύψος της ζημιάς τελικά του ίδιου του δημοσίου.

Εξονυχιστική ήταν η κατάθεση των δύο δικαστών που είχαν αναλάβει την επίμαχη αναγνωριστική αγωγή της μονής για την κατοχύρωση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της, της Γεωργίας Σακάλογλου και του Μιλτιάδη Γιοβανόπουλου που θεωρούνται μάρτυρες κλειδί, ο νομικός σύμβουλος του δημοσίου Γ. Χειμώνας που σε καταιγιστικές ερωτήσεις ανέφερε ότι εξ αιτίας της καθυστέρησης στην έκδοση απόφασης πήρε διαφορετική πορεία η υπόθεση. [Είπε πως] Σήμερα μπορούμε να κρίνουμε ότι ζημιώθηκε το δημόσιο με τα ακίνητα εφ όσον δεν είχε κυριότητα η μονή και αντηλλάγησαν ακίνητα του δημοσίου ενώ όταν ρωτήθηκε για το ύψος της ζημιάς δεν μπόρεσε να το προσδιορίσει. «Ήταν μια δύσκολη εμπράγματη υπόθεση που ανάγεται στο βυζάντιο, στην οθωμανική περίοδο και στις μέρες μας. Αν έβγαινε η απόφαση και πάλι δεν θα μπορούσα να ξέρω την έκβαση της υπόθεσης ενώ είπε ότι και ο ίδιος θα ήταν σε δίλημμα αν έκανε αυτό που του υπέδειξε να κάνει η κεντρική υπηρεσία δηλαδή τον συμβιβασμό με την παραίτηση της υπόθεσης. Για να προσθέσει απαντώντας σε ερώτηση ότι στα 26χρόνια που ασκεί την δικηγορία ως πληρεξούσιος δεν του έχει συμβεί να κάνει δήλωση ματαιώσεως της διαδικασίας σε μια υπόθεση αφού πάντα το δημόσιο εξαντλεί όλα τα ένδικα μέσα. Στην ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας «γιατί δεν τους είπατε εδώ πάμε να κερδίσουμε γιατί παραιτείστε» ανέφερε: «Το χειριζόταν η προϊστάμενή μου αρχή».

Ο γέροντας Εφραίμ και ο μοναχός του πάτερ Νήφων, γνωστότατος για το κοινωνικό έργο που επιτελείται εδώ και χρόνια στην Θράκη από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.

Επίσης χθες πρώτη μέρα εξετάστηκαν οι μάρτυρες υπεράσπισης όπως δικαστής Παρέσα Τσαντικίδου που μίλησε για το ήθος της κατηγορουμένης κ. Ψάλτη λέγοντας ότι ήταν αργή αλλά ουσιαστική και αμερόληπτη σε ότι καταπιανόταν.

Από τους μοναχούς εξετάστηκε ο υπεύθυνος του μετοχίου στο Πόρτο Λάγος και την Βιστωνίδα πατήρ Νήφων που μίλησε για το κοινωνικό έργο της μονής και τον γέροντα Εφραίμ, ο μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο ηγούμενος της μονής Σίμωνος Πέτρας κ. Ελισσαίος, το τραπεζικό στέλεχος Γ. Αντωνιδάκης μάρτυρας υπεράσπισης της Ψάλτη, ενώ αύριο συνεχίζεται ο μακρύς κατάλογος της εξέτασης των μαρτύρων. Η πεμπτουσία της υπόθεσης όπως τονιζόταν από την υπεράσπιση είναι ότι όλη η Θράκη γνώριζε την διαρροή του σκεπτικού της απόφασης, ότι επιτροπή αγώνα έστελνε υπομνήματα, ότι ο μητροπολίτης Ξάνθης με επιστολή του συνιστούσε προσοχή στην εκδίκαση της υπόθεσης και όλες οι πλευρές είχαν ένα δικό τους λόγο να ανησυχούν και να επικοινωνούν με την συγκεκριμένη δικαστή.

ΕΞΙ ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΥΤΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ

Στην υπόθεση εμπλέκονται έξι συνήγοροι υπεράσπισης που θέτουν δεκάδες ερωτήματα κάνοντας παράλληλα με την εξονυχιστική διαδικασία της έδρας διασαφηνιστικές ερωτήσεις, ενώ από τα νεοεισερχόμενα πρόσωπα είναι ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Λάμπρος Μαργαρίτης, ενώ από την πρωτόδικη δίκη παραμένουν ο καθηγητής του Δημοκριτείου Αλέξης Κωστάρας, ο Μάκης Καυκόπουλος, Δημήτρης Μιχαλόλιας, Στέργιος Γιαλάογλου και ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος.

Ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος και ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους γέροντας Ελισσαίος.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

Τρεις μάρτυρες θα εξεταστούν αύριο σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Χ» ο Νίκος Παπαδόπουλος, του συνεταιρισμού ψαράδων, ο ηγούμενος μονής Φιλοθέου κ. Νικόδημος και η εφέτης κ. Αγγελάκου, θα ακολουθήσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων, η εισαγγελική πρόταση του εισαγγελέα Αθανάσιου Ακριτίδη και οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Υπάρχει δηλαδή ακόμη όγκος δουλειάς που όμως όλα δείχνουν ότι η υπόθεση θα περατωθεί τις επόμενες μέρες.

Υπενθυμίζουμε ότι η πρωτόδικη ποινή είχε επιβληθεί στις 10-10-2009 και ήταν ποινή φυλάκισης 15 μηνών και στους τρεις κατηγορούμενος, την δικαστή και τους μοναχούς.

Πηγή: http://www.xronos.gr/detail.php?ID=63252