«Πυρηνική ενέργεια; Όχι, ευχαριστώ»
17 Μαρτίου 2011
του Πέτρου Τζεφέρη
Xίλιες φορές πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο μετρήθηκε η ραδιενέργεια σε ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο της Tokyo Electric Power, μετά το σεισμό των 8,9 βαθμών, εναν από τους μεγαλύτερους στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, επεξέτεινε τη ζώνη εκκένωσης στα 10 χιλιόμετρα γύρω το εργοστάσιο, εξαιτίας του φόβου διαφυγής μεγάλης ποσότητας ραδιενέργειας λόγω της υψηλής πίεσης σε 2 αντιδραστήρες, καθώς η σεισμική δόνηση προκάλεσε ζημιές στα συστήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των ίδιων των αντιδραστήρων προκαλώντας πολύ σοβαρά προβλήματα στα συστήματα ψύξης του.
Περίπου 45.000 κάτοικοι στις γύρω περιοχές αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κοντά στο εργοστάσιο….
Και οι σταθμοί που κινδυνεύουν από ένας γίναν τρεις μέσα σε τρεις ημέρες. Σε ένα μήνα έχουμε την …επέτειο του επιστήμη χωρίς ηθική. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα την περάσουμε με έναν νέο μεγαλύτερο πυρηνικό όλεθρο…
Υπερβολή να θυμίσουμε αυτό που υποστηρίζουμε τόσο ατομικά όσο και σε υπηρεσιακή βάση εδώ και πολλά χρόνια; Οτι δηλαδή, η Ελλάδα δεν πρέπει να εμπλακεί στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας, έστω κι αν οι γύρω της, σεισμογενείς ή λιγότερο σεισμογενείς, «βυσσοδομούν» γύρω από την πυρηνική ενέργεια και τα …κάλλη της, αναφορικά κυρίως με το φαινόμενο του θερμοκηπίου;
Η Ελλάδα, εκτός από άπλετο ήλιο, αέρα και γεωθερμικούς ταμιευτήρες υψηλής ενθαλπίας, διαθέτει πλέον κι ένα ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο για την εκμετάλλευσή τους προς παραγωγή ενέργειας. Επίσης, η Ελλάδα διαθέτει βεβαιωμένα γεωλογικά αποθέματα λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία επαρκούν με τους σημερινούς ρυθμούς για περίπου 40-50 ακόμη χρόνια. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με μια συνειδητή μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας που έχει επιβληθεί από το ενεργοβόρο μοντέλο ζωής, πιστεύω, πρέπει να αποτελέσουν τις προτεραιότητές μας, στο ενεργειακό θέμα.
Κι ακόμη, όπως έχει αποδείξει η ενασχόληση με νεόκοπες επιστήμες (πχ. κλωνοποίηση), η επιστήμη χωρίς ηθική είναι επικίνδυνη (πχ. βιοηθική). Ανάλογο, τηρουμένων των αναλογιών, είναι και το θέμα των πυρηνικών στον ενεργειακό τομέα, όπου όμως ο «σκοπός» της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, «αγιάζει τα μέσα».
Η Χώρα μας έχει μέχρι σήμερα ακολουθήσει καθαρή και σθεναρή στάση, όντας μάλιστα σε γεωγραφική θέση γειτνιάζουσα με Χώρες με διαφορετική πολιτική προσέγγιση κι επιπλέον με μια κοινή γνώμη η οποία έχει σφυρηλατηθεί επί δεκαετίες σε διαφορετικά ενεργειακά πρότυπα. Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε έτσι δίνοντας το παράδειγμα και ασκώντας μια πολιτική ηθική, όπως κάναμε μέχρι τώρα (έστω κι …άθελά μας!) προσφέροντας κι εμείς κάτι στην Ευρώπη αλλά και στην ανθρωπότητα!