Το ωκεανογραφικό ταξίδι του «Nautilus»
30 Αυγούστου 2011
Στο πλαίσιο του Ερευνητικού-Εκπαιδευτικού Προγράμματος ‘New Frontiers in Ocean Exploration 2011’ των Ξένων Πανεπιστημίων-Ινστιτούτων: Institute for Exploration (IFE), Ocean Exploration Trust (OET), University of Rhode Island (URI) και Center for Ocean Exploration and Archaeological Oceanography (COEAO) σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί ωκεανογραφική έρευνα στον υποθαλάσσιο χώρο του ηφαιστειακού συμπλέγματος της Σαντορίνης και στην Κρητική λεκάνη με το Ω/Κ σκάφος ‘Nautilus’.
Οι έρευνες θα διαρκέσουν από την 1η έως και την 11η Σεπτεμβρίου 2011, ενώ ιδιαίτερη καινοτομία αποτελεί το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν on line σε πραγματικό χρόνο το ερευνητικό ταξίδι του σκάφους, καθώς και τις έρευνες που θα πραγματοποιούνται σε αυτό.
Σημειώνεται ότι το Ω/Κ Nautilus έχει ξεκινήσει την έρευνα στην περιοχή της Σαντορίνης από το 2010 κυρίως στην περιοχή του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου, μελετώντας το ενεργό υδροθερμικό πεδίο στη βόρεια πλευρά του κρατήρα του. Επιστημονικοί Υπεύθυνοι της ωκεανογραφικής έρευνας είναι οι καθηγητές Dr. Robert Ballard (OET), Dr Katherine Croff Bell (OET) και η Λέκτορας Δρ. Νομικού Παρασκευή (ΕΚΠΑ), η οποία και συμμετείχε σε προηγούμενους ωκεανογραφικούς πλόες το 2006 με το Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ του ΕΛΚΕΘΕ και το 2010 με το Ε/V ΝΑUTILUS.
Το Ω/Κ σκάφος ‘Nautilus’ του O.E.T. διαθέτει τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια ρομπότ (ROVs), τα Hercules και Argus, τα οποία και θα εξερευνήσουν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου, την περιοχή των νησίδων Χριστιανά και την Κρητική Λεκάνη. Τα τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ διαθέτουν κάμερες υψηλής ευκρίνειας για την συλλογή άριστης ποιότητας φωτογραφικού και κινηματογραφικού υλικού, ειδικά όργανα δειγματοληψίας γεωλογικού και βιολογικού υλικού, θερμόμετρο και όργανα χαρτογράφησης του πυθμένα με μεγάλη λεπτομέρεια.
Επίσης το πλοίο διαθέτει ένα υψηλού εύρους ζώνης δορυφορικό σύστημα, το οποίο κατά τη διάρκεια του ωκεανογραφικού πλόα θα διευκολύνει την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και έρευνα μέσω του Inner Space Center (ISC) του URI Graduate School of Oceanography and Exploration. Όπως και το 2010, θα παρέχεται η δυνατότητα της on-line πρόσβασης της ωκεανογραφικής έρευνας στο δικτυακό χώρο του ταξιδιού www.nautiluslive.org στο οποίο ήδη μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθούν τις διεργασίες που γίνονται πάνω στο πλοίο και να συμμετέχουν στις συζητήσεις των ερευνητών. Καθημερινά θα γίνονται συνδέσεις με σχολεία της Αμερικής, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας και του Ισραήλ και με το Nautilus Live Theater at Mystic Aquarium στο Connecticut της Αμερικής.
Το ωκεανογραφικό ταξίδι του ‘Nautilus’ ξεκίνησε στις 21 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Νοεμβρίου, ερευνώντας περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, του Αιγαίου, της Μεσογείου και του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, οι οποίες παρουσιάζουν αρχαιολογικό, βιολογικό και γεωλογικό ενδιαφέρον, σε συνεργασία με το National Geographic.