Γενικά

Νέα σειρά εξαντλημένων στο εμπόριο e-books από τις εκδόσεις Bloomsbury

30 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα σειρά εξαντλημένων στο εμπόριο e-books από τις εκδόσεις Bloomsbury

«Θα φέρουμε πίσω βιβλία από τον Άλλο Κόσμο»

 

«Θα φέρουμε πίσω βιβλία από τον Άλλο Κόσμο»
Βιβλία εξαντλημένα στη χάρτινη έκδοση θα κυκλοφορούν στο εξής σε ηλεκτρονική μορφή
Οι βρετανικές εκδόσεις Bloomsbury -οι εκδότες της σειράς του «Χάρι Πότερ» της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ – εγκαινίασαν χθες την πρώτη τους αποκλειστικά ψηφιακή λογοτεχνική σειρά, η οποία, όπως ισχυρίζονται, «θα φέρει πίσω βιβλία από τον Άλλο Κόσμο».

Τι εννοούν με αυτό; Ότι θα εστιάσουν σε βιβλία εξαντλημένα, των οποίων τα πνευματικά δικαιώματα έχουν επιστρέψει στον συγγραφέα ή στους κληρονόμους του. Η συγγραφέας Μόνικα Ντίκενς (1915-1992), δισέγγονη του Τσαρλς Ντίκενς, ο συντηρητικός πολιτικός των κυβερνήσεων Θάτσερ και δεινός απομνημονευματογράφος Άλαν Κλαρκ (1928-1999) και ο συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας Χ. Ρ. Φ. Κίτινγκ (1926-2011) είναι μερικοί από τους συγγραφείς που εμφανίζονται στη σειρά. Μπορεί κάποια από τα βιβλία τους να κυκλοφορούν στην αγορά, άλλα όμως είναι εντελώς δυσεύρετα, και στην περίπτωση που κάποιος από τους αναγνώστες τους θέλει να έχει γνώση του συνόλου του έργου τους δεν του δίνεται η δυνατότητα.

«Πρόκειται για βιβλία που είναι εκτός εμπορίου εδώ και πάρα πολύ καιρό», λέει ηΣτέφανι Ντάνκαν, διευθύντρια ψηφιακών εκδόσεων στις εκδόσεις Bloomsbury.«Σε μερικές περιπτώσεις ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βρούμε έστω και ένα αντίτυπο του βιβλίου για να μπορέσουμε να δουλέψουμε. Ουσιαστικά ανασταίνουμε βιβλία πεθαμένα, τα φέρνουμε πίσω από τον Άλλο Κόσμο και τα διασώζουμε για τις μελλοντικές γενιές».

Η πρόκληση είναι να βρεθεί αναγνωστικό κοινό γι’ αυτά τα βιβλία ώστε να μπορέσουν να σταθούν σε μια αγορά που κυριαρχείται από τα μπεστ-σέλερ και τους καυτούς νέους τίτλους. «Είναι ζήτημα πώς βρίσκεις κοινό για ένα βιβλίο 50 ή 80 ετών », λέει η Ντάνκαν και συνεχίζει: «Η ψηφιακή τεχνολογία προσφέρει τη δυνατότητα να βρούμε αυτό το κοινό, διότι η διάδοση ενός τίτλου από στόμα σε στόμα παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να πουλήσεις ένα βιβλίο, και με τα ψηφιακά μέσα τον διαδίδεις πολύ γρηγορότερα, το κοινό είναι ευρύτερο, είναι διαδραστικό».

Η σειρά θα περιλαμβάνει κατ’ αρχάς αισθηματικά και αστυνομικά μυθιστορήματα, που έχουν τις καλύτερες πωλήσεις σε μορφή e-book, και θα εμπλουτίζεται σταδιακά. Αν κάποιος αναγνώστης επιθυμεί το βιβλίο και σε έντυπη μορφή, υπάρχει η δυνατότητα να τυπωθεί αντίτυπο κατά παραγγελία με κόστος 13 στερλίνες, σε σχέση με τις 7 στερλίνες που θα κοστίζει το ηλεκτρονικό βιβλίο, ενώ σε περίπτωση που κάποιος τίτλος έχει καλές πωλήσεις, οι εκδότες δεν αποκλείουν να τον κυκλοφορήσουν και σε έντυπη μορφή, σύμφωνα με πληροφορίες του Πρακτορείου Reuters.

Οι ψηφιακές εκδόσεις καταλαμβάνουν το 10% της εκδοτικής δραστηριότητας του Bloomsbury, αλλά αναμένεται να φτάσουν το ποσοστό του 50% ως το 2015. «Το έντυπο βιβλίο θα παραμείνει βασικό κομμάτι της δραστηριότητάς μας και θα τυπώνουμε βιβλία για πολύ καιρό ακόμη» διαβεβαίωσε η Ντάνκαν.

Τα νέα θα αποστομώσουν όσους κηρύσσουν τον θάνατο του έντυπου βιβλίου μπροστά στην απειλή του ψηφιακού, μιας και οι δύο μορφές βιβλίου -η έντυπη και η ηλεκτρονική- δεν είναι απαραίτητο να λειτουργούν ανταγωνιστικά, μπορούν να ενισχύουν η μία την άλλη, αρκεί να υπάρχουν ευρηματικές εκδοτικές πρωτοβουλίες.