Γενικά

«Προσευχηθείτε για μας» προτρέπει γκράφιτι σε κτίριο στην Ομόνοια

11 Οκτωβρίου 2011

«Προσευχηθείτε για μας» προτρέπει γκράφιτι σε κτίριο στην Ομόνοια

Μία τεράστια τοιχογραφία που απεικονίζει δύο χέρια που προσεύχονται θα συναντά πλέον όποιος φτάνει έξω από το δεκαώροφο ξενοδοχείο Vienna επί της Πειραιώς 20.
Στην ασθμαίνουσα περιοχή της Ομόνοιας επιλέχθηκε να τοιχογραφηθεί μία εκδοχή του πίνακα του Άλμπρεχτ Ντύρερ «Χέρια που προσεύχονται».
Όμως, τα «Χέρια που προσεύχονται» στον τοίχο του ξενοδοχείου της Ομόνοιας δεν στρέφονται για προσευχή προς τον Θεό, όπως στο 1506, αλλά προς τα κάτω. Είναι σαν ο ίδιος ο Θεός να προσεύχεται για να σωθεί αυτή η πόλη και οι κάτοικοί της.

Το έργο με τίτλο «Praying for us» αποτελεί την καλλιτεχνική πρόταση του φοιτητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Παύλου Τσάκωνα και υλοποιήθηκε από τους ζωγράφους Μανώλη Αναστασάκο και τους αδελφούς Δημήτρη, Μπάμπη και Θανάση Κρέτση.

Πρόκειται για το πρώτο από τα τρία γκράφιτι που παραδόθηκε σήμερα, Παρασκευή, από το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Τα έργα αυτά εντάσσονται στη δράση «Εικαστικές Παρεμβάσεις στον Δημόσιο Χώρο» και αποτελούν πιλοτικό πρόγραμμα που σκοπό έχει τη μεταστροφή του κλίματος στην παλιά Αθήνα.

Η επιλογή των κτιρίων και των αντίστοιχων εικαστικών παρεμβάσεων προέκυψε μετά από αξιολόγηση από αντίστοιχες επιτροπές του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

Το πιλοτικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί με άλλες δύο εικαστικές παρεμβάσεις σε τοίχους πολυκατοικιών στην οδό Κριεζώτου και στην οδό Κασομούλη.

«Νο signal» θα είναι ο τίτλος του σχεδίου που θα κοσμήσει το κτίριο της οδού Κριεζώτου στο Σύνταγμα, στις παρυφές του Κολωνακίου. Το γκράφιτι θα αποτελείται από γεωμετρικά σχήματα που παραπέμπουν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και συμβολίζει την επικοινωνία από την οποία απουσιάζει η ανθρώπινη επαφή.

Στα προσφυγικά του Νέου Κόσμου σε κτίριο της οδού Κασομούλη θα αποτυπωθεί ο μίτος της ζωής με πολύχρωμες μπάλες και μία αίσθηση γλυκιάς αισιοδοξίας που παραπέμπει στην αθωότητα της παιδικής ηλικίας.