Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Απονεμήθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2012

15 Μαρτίου 2012

Απονεμήθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2012

Απονεμήθηκαν στις 28 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα Καστελλιώτισσα, στη Λευκωσία, τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2010.

Η επίδοση των βραβείων έγινε από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργο Δημοσθένους, ο οποίος σε ομιλία του στην εκδήλωση ανέφερε ότι ο θεσμός των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας ξεκίνησε το 1968 και λειτουργεί εδώ και 44 χρόνια, «καταδεικνύοντας τις μέγιστες ποιοτικές αξίες της λογοτεχνικής παραγωγής μας». Όπως είπε, τα υποψήφια βιβλία ήσαν εφέτος συνολικά σχεδόν 210 και ανάμεσα σε αυτά ξεχώρισαν και συζητήθηκαν για βράβευση 45 εκδόσεις, από τις οποίες βραβεύονται οι έντεκα.

Οι βραβευθέντες Στην Κατηγορία της Ποίησης βραβεύθηκε ο Λεωνίδας Γαλάζης για το έργο «Λοκριγκάνα» και ο Ανδρέας Χριστού Πούλλος για το έργο «Η Φάρμα των Ζώων η Ο κυρ-Μέντιος διηγείται». Ο Αντης Ροδίτης βραβεύθηκε στην Κατηγορία του Μυθιστορήματος για το έργο του «Δέκα χιλιάδες μέλισσες». Η Νένα Φιλούση βραβεύθηκε στην Κατηγορία του Διηγήματος για το έργο της «Ας ρώταγες ποιον αγαπώ» και ο Λευτέρης Παπαλεοντίου και ο Γιώργος Κεχαγιόγλου στην Κατηγορία του Δοκιμίου και της Μελέτης για το έργο τους «Ιστορία της νεότερης κυπριακής λογοτεχνίας». Το βραβείο στην Κατηγορία του Χρονικού και της Μαρτυρίας έλαβε ο Δημήτρης Ταλιαδώρος για το έργο του «286 ΜΤΠ (Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού): Πολεμικό Ημερολόγιο 1974». Στην Λουίζα Παπαλοΐζου απονεμήθηκε το βραβείο του Πρωτοεμφανιζόμενου Λογοτέχνη για το έργο της «Απειλούμενα είδη», ενώ η Κίκα Πουλχερίου για το βιβλίο της «Ξέδετα Κορδόνια» και ο Τάσος Αριστοτέλους για το έργο του «Πλανήτης Γη μια ανοιχτή πληγή» βραβεύθηκαν στην Κατηγορία της Παιδικής Λογοτεχνίας.

Η Γιόλα Δαμιανού-Παπαδοπούλου βραβεύθηκε στην Κατηγορία της Νεανικής Λογοτεχνίας για το βιβλίο της «Η απαγωγή του Γκάπι» και τέλος ο Φρίξος Μιχαηλίδης έλαβε το βραβείο στην Κατηγορία Εικονογράφηση για το έργο του στο βιβλίο της Κατίνας Ζένιου Κωνσταντινίδου «Άλφα, Βήτα… 2, 3… Ανω κάτω τα σχολεία!». Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας ήταν ο ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης, ο οποίος στην εισαγωγή των σκεπτικών βράβευσης αναφέρει ότι «ο θεσμός των Κρατικών Βραβείου Λογοτεχνίας καλά κρατεί εδώ και 43 χρόνια. Ακόμη και η λαίλαπα της τουρκικής εισβολής δεν κατόρθωσε να τον ανακόψει. Η αδιάλειπτη λειτουργία του θεσμού αποτελεί. εκτός των άλλων, θεμελιακό συστατικό της κρατικής μας οντότητας. Αποστέλλει επίσης ένα σαφές μήνυμα ότι σ’ αυτόν τον τόπο ο πολιτισμός εξακολουθεί να υπάρχει και να τυγχάνει προσοχής και σεβασμού από την Πολιτεία. Δεν θα υπερθεματίσω λέγοντας πως όλα είναι ρόδινα και ωραία, όμως είναι γεγονός ότι η ετήσια απονομή των Βραβείων διασφαλίζει τουλάχιστον τις προϋποθέσεις μιας δημοκρατικής διαδικασίας. Υποστηρίζει επίσης την αναγκαιότητα να εξαρθεί το έργο κάποιων εργατών που προσφέρουν το μέλι της δημιουργίας. Το μέλι, αν και αποτέλεσμα ανθοφορίας, αποτελεί εδώ συμβολικά την αιχμή του δόρατος της μόνης βαριάς βιομηχανίας μας. που είναι ο πολιτισμός».

«Εν κατακλείδι», τονίζει, «τα κριτήρια έχουν πάντα μια πολυπρισματική διάταξη. Κάθε μέλος της Επιτροπής κατέχει ένα μέρος της αλήθειας, της οποίας η τελική σύνθεση αποτελεί το αναγκαίο τεκμήριο για την ολιστική θεώρησή της. Με άλλα λόγια, οι αποφάσεις της Επιτροπής ήταν αποτέλεσμα ζύμωσης η διασταύρωσης ιδεών και η ζύμωση αυτή δεν παύει ουσιαστικά να είναι αφενός μία πάλη και αφετέρου ένα χώνεμα πραγμάτων, εννοιών και αντίθετων ροπών. Σ’ αυτόν τον τόπο υφιστάμεθα μεγάλη πίεση της ιστορίας, υπάρχουν ακόμα πολλοί απλήρωτοι λογαριασμοί, μεγάλος πόνος, αβάστακτος καημός και απελπισία. Ο ουρανός της Κύπρου δεν καθάρισε από το μόλεμα των παθών και της αντιπαλότητας. Γι΄ αυτό, η Κριτική Επιτροπή πήρε την απόφαση να επιτρέψει στις ιδέες -η έστω στα δαιμόνια- να κυκλοφορήσουν. Είναι μεγάλο κέρδος για τη δημοκρατία η ελευθερία της έκφρασης, άσχετα προς τον σκανδαλισμό ή την αντίδραση που μπορεί αυτή να προκαλέσει. Το δεδομένο είναι ότι συνταξιδεύουμε όλοι στο ίδιο καράβι και είναι καιρός να ξανοιχτούμε προς τον άλλο με πνεύμα κατανόησης και αλληλοσεβασμού. Να μην υποπτευόμαστε δόλιους σκοπούς. Να μην εγκλωβιζόμαστε στα δικά μας στεγανά πιστεύω. Και κυρίως να μην υποπίπτουμε στον πειρασμό να κρίνουμε τη λογοτεχνία με όρους πολιτικούς η, ακόμα χειρότερο, κομματικούς. Να λαχταράμε τελικά την προκοπή και την εξέλιξη της μικρής μας. σκλαβωμένης ακόμα πατρίδας, με σωφροσύνη και αγάπη για το καλύτερο».

Την Κριτική Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας αποτέλεσαν οι ακόλουθοι: Κυριάκος Χαραλαμπίδης (Πρόεδρος), Νάσος Βαγενάς, Φώτης Δημητρακόπουλος. Γιώργος Μολέσκης. Μαρίνος Πουργούρης, Άννα Τζούμα. Λουίζα Χριστοδουλίδου.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Υπουργείο Εσωτερικών, 23 Φεβρουαρίου-7 Μαρτίου 2012