«Βασιλείς και Πόλεις στην Αρχαία Κύπρο. Οι Κυπριακές Πολιτείες στο Μεσογειακό τους περιβάλλον».
3 Μαΐου 2012
Διεθνές Συμπόσιο: «Βασιλείς και Πόλεις στην Αρχαία Κύπρο.
Οι Κυπριακές Πολιτείες στο Μεσογειακό τους περιβάλλον».
4 και 5 Μαΐου 2012
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου σε συνεργασία με την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου οργανώνουν στις 4 και 5 Μαΐου 2012, Διεθνές Συμπόσιο με τίτλο «Βασιλείς και Πόλεις στην Αρχαία Κύπρο. Οι Κυπριακές Πολιτείες στο Μεσογειακό τους περιβάλλον». Το Συμπόσιο διεξάγεται προς τιμήν της Κλειώς και του Σόλωνα Τριανταφυλλίδη, δωρητών της Συλλογής Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων από την ίδρυση του Μουσείου της Συλλογής στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου.
Την Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012, στις 7.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια τελετή και η εισηγητική διάλεξη. Την τελετή θα χαιρετήσουν οι Γιάννης Κυπρή, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου και Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στην συνέχεια, ο ομότιμος καθηγητής Βάσος Καραγεώργης θα μιλήσει για την ιστορία της Συλλογής και την δωρεά. Την εισηγητική διάλεξη με τίτλο “Cyprus and Macedon: Monarchies Compared”, έχει κληθεί να δώσει ο διακεκριμένος ιστορικός της κλασικής αρχαιότητας Robin Lane-Fox.
Ο Robin Lane-Fox, Reader στο New College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είναι ιδιαίτερα διάσημος για τα βιβλία του που αφορούν στην Μακεδονία και τον Αλέξανδρο, όπως Alexander the Great (1973), The Making of Alexander (2004), για τα οποία έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία. Ο Robin Lane Fox έγινε περισσότερο γνωστός στην Ελλάδα όταν τον Απρίλιο του 2011, στη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης «Από τον Ηρακλή στον Μέγα Αλέξανδρο», που πραγματοποιήθηκε στον Μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης, είχε κάνει δηλώσεις για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Η φράση του που έχει ευρύτατα κυκλοφορήσει είναι: «Οι Μακεδόνες ήταν ένα ελληνόφωνο βασίλειο στη βόρεια Ελλάδα και όσοι Σκοπιανοί υποστηρίζουν ότι εκεί βρίσκεται η Μακεδονία επιδεικνύουν άγνοια και η θέση τους είναι εξωφρενική. Είναι σαν να λένε ότι η Οξφόρδη βρίσκεται στη Λευκορωσία».
Το Σάββατο, 5 Μαΐου 2012, από τις 9.30 π.μ. μέχρι τις 4.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες του Συμποσίου. Ο Μιλτιάδης Χατζόπουλος και η Μαρία Ιακώβου, οι οποίοι είχαν αναλάβει τον επιστημονικό και θεματικό προσδιορισμό του Συμποσίου σημειώνουν ότι, «Oι πόλεις-βασίλεια της Κύπρου δεν έχουν μέχρι στιγμής αντιμετωπιστεί ως ισότιμες με τις πόλεις-κράτη που άνθισαν κατά την Αρχαιότητα στη Μεσόγειο. Ούτε και έχουν συμπεριληφθεί στις μελέτες που αφορούν στα μοναρχικά πολιτεύματα της εποχής, όπως ήταν το βασίλειο της Σπάρτης, της Κυρήνης, ή της Μακεδονίας. Αυτή η «απόρριψη» οφείλεται στο γεγονός ότι, ακόμη και σήμερα, πολλοί ερευνητές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις Κυπριακές πολιτείες ως υπό-προϊόντα μιας «Μυκηναϊκής» ή και «Φοινικικής» αποικιακής δραστηριότητας. Η αλματώδης πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στην έρευνα γύρω από τις πολιτείες της Αρχαίας Κύπρου -με τη χρήση νέων μεθοδολογικών προσεγγίσεων στην ερμηνεία των αρχαιολογικών δεδομένων- επιβεβαιώνει ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε το σχηματισμό και την εξέλιξη της κυπριακής πολιτείας και να επαναξιολογήσουμε το ρόλο του πολιτικού της ηγέτη. Αυτός θα είναι και ο στόχος των ομιλητών, οι οποίοι θα αναπτύξουν θέματα που αφορούν στην οικονομία, στις πολιτειακές περιφέρειες, στον στρατιωτικό και θρησκευτικό ρόλο του βασιλιά, στην αποκωδικοποίηση των μύθων των βασιλικών γενεαλογιών και στα θεσμικά χαρακτηριστικά της κυπριακής βασιλείας».
Θα μιλήσουν, η Sabine Fourrier, Διευθύντρια της Αρχαιολογικής Αποστολής στο Κίτιον, ο καθηγητής Antoine Hermary, Διευθυντής της Αρχαιολογικής Αποστολής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών στην Αμαθούντα, ο Μιλτιάδης Χατζόπουλος, ιστορικός, Μέλος του Institut de France (Academie des Inscriptions et Belles Lettres) και οι διδάσκοντες στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρία Ιακώβου, Καθηγήτρια Προϊστορικής και Πρωτοϊστορικής Αρχαιολογίας, Γιώργος Παπασάββας, Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και ο ιστορικός Πάνος Χριστοδούλου.
Το συμπόσιο είναι ανοικτό για το κοινό.
Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου
Αίθουσα Εκδηλώσεων Ανδρέα Πατσαλίδη,
Φανερωμένης, 86-90, Παλιά Λευκωσία.
Για πληροφορίες: 22 128157
Λευκωσία, 26 Απριλίου 2012
Πηγή: http://www.churchofcyprus.org.cy/article.php?articleID=2349