Οδοιπορικά - ΠροσκυνήματαΟρθόδοξη πίστη

Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου Κονίτσης

5 Αυγούστου 2012

Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου Κονίτσης

Το μοναστήρι είναι αντρικό και αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Μοιάζει σαν  φρούριο με τα ψηλά τείχη που το περιβάλλουν και τον τρούλο των15 μέτρων. Είναι από τα πιο παλαιά αν όχι το παλαιότερο μοναστήρι στην Ελλάδα. Κτίστηκε από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δ’ τον Πωγωνάτο το 670 μ.Χ.

Βρίσκεται 17 χιλιόμετρα από την Κόνιτσα στη συμβολή του Αωού και του Σαραντάπορου σε μια κατάφυτη περιοχή και μόλις 300 μέτρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Λέγεται Μολυβδοσκέπαστη διότι ολόκληρη η στέγη του Ι. Ναού ήταν σκεπασμένη με φύλλα μολυβιού. Το μολύβι το πήραν οι Τούρκοι κάνοντάς το βόλια και έμεινε έκτοτε η ονομασία χωρίς σήμερα να είναι σκεπασμένη με μολύβι.
Από το 1300 μ.Χ. λειτουργούσε και ως σχολή χειρογράφων.

Στα χρόνια της τουρκοκρατίας ήταν το κρυφό σχολειό της περιοχής.

Η τελευταία φορά που ανακαινίσθηκε η μονή ήταν το έτος 1522 αφού υπήρχαν φθορές από λεηλασίες. Όμως ακόμα και τον 20ο αιώνα υπέστη πολλές λεηλασίες από τους Ιταλούς καθώς και από φωτιά που έβαλαν οι Γερμανοί στα κελιά των μοναχών.

Ο μεγαλύτερος θησαυρός της Ι. Μονής είναι η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας. Είναι η πρώτη εικόνα του Μοναστηριού, η οποία έχει την προέλευσή της από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον Πωγωνάτο.

Τα θαύματα της Παναγίας της Μολυβδοσκέπαστης είναι πολλά. Ανάμεσα στα γνωστά και άγνωστα θαύματα που γίνονται συνέχεια, είναι πολλές οι αναφορές για άτεκνα ζευγάρια που απόκτησαν παιδιά μετά από τάμα και βέβαια το αποδίδουν στη χάρη της Παναγίας. Οφείλω να πω ότι έχω και προσωπική εμπειρία αυτού του θαύματος με ζευγάρι του φιλικού μου περιβάλλοντος.

Δεν γίνεται να βρεθείς στο μοναστήρι αυτό χωρίς να νοιώσεις ότι είναι ένας τόπος μαγικός. Από την αρχή καταλαβαίνεις ότι υπάρχει μια ενέργεια, μια χάρη και μια ιερότητα που απλώνεται και σε όλη την περιοχή γύρω από το μοναστήρι. Ένας τόπος που βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με την φύση και το περιβάλλον.

Με τα στοιχεία που έχουμε η Ι. Μονή πρέπει να έμεινε χωρίς μοναχούς περίπου 75-80 χρόνια. Από το 1988 δύο ιερομόναχοι διακονούν το μοναστήρι της Παναγίας.

Ο Γέροντας Θεόδωρος που είναι και ο Ηγούμενος μαζί με τον πάτερ Αρσένιο έδωσαν πνοή στη μονή που πλέον όλον τον χρόνο επισκέπτονται άνθρωποι από όλον τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή το μοναστήρι αριθμεί τέσσερεις μοναχούς. Μπορεί να φιλοξενήσει και κάποιους επισκέπτες (όχι ζευγάρια) που έρχονται από μακριά μετά από συνεννόηση με τον Γέροντα.

Γίνονται καθημερινά οι ακολουθίες του όρθρου και του Εσπερινού όπως και οι Θείες Λειτουργίες.

Στην αυλή του Μοναστηριού, πίσω από το Ιερό, υπάρχει ο τάφος του αείμνηστου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Σεβαστιανού (+1994)

Η Μονή εορτάζει στην Κοίμηση της Θεοτόκου τον δεκαπενταύγουστο και γίνεται αγρυπνία όπου δέχεται πολλές χιλιάδες προσκυνητών.

Όταν επισκεφθείς το μοναστήρι της Παναγίας της Μολυβδοσκέπαστης φέρε στο νου σου τους χιλιάδες πιστούς που πέρασαν επί 1350 και πλέον χρόνια. Σκέψου ότι βρίσκεσαι σε έναν τόπο αγιασμένο. Έναν τόπο που θα αλαφρώσει την ψυχή σου.

 
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=K_0mN47FueM]

Πηγή: http://www.agioritikovima.gr/monastiriakosmou/8584-panagia-i-molub