ΓενικάΕιδήσεις και Ανακοινώσεις

Ένα φλιτζάνι καφέ ανακουφίζει από τον πόνο στον αυχένα

12 Σεπτεμβρίου 2012

Ένα φλιτζάνι καφέ ανακουφίζει από τον πόνο στον αυχένα

 
Νέα Υόρκη

Μήπως η δουλειά σας προκαλεί πόνο στον αυχένα; Ένα φλιτζάνι καφέ θα σας ανακουφίσει, σύμφωνα με νέα νορβηγική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMC Research Notes.

Οι άνθρωποι που πίνουν καφέ πριν πιάσουν δουλειά μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή για τουλάχιστον 90 λεπτά, αναφέρουν λιγότερο πόνο στον αυχένα και τους ώμους συγκριτικά με εκείνους που δεν πίνουν καφέ, καταλήγει η μελέτη. Μάλιστα ορισμένοι συμμετέχοντες στο δείγμα είχαν ιστορικό χρόνιου πόνου στον αυχένα και τους ώμους, ενώ άλλοι όχι, αλλά και τα άτομα και των δύο ομάδων που έπιναν καφέ ανέφεραν λιγότερο πόνο.

Μεταξύ αυτών που η καθημερινή τους επαγγελματική απασχόληση περιλαμβάνει χαμηλά επίπεδα μυϊκής δραστηριότητας όπως η εργασία μπροστά σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, το 10% αναφέρει πόνο στους ώμους και τον αυχένα.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείο Αποκατάστασης «Sunnaas» στη Νορβηγία κατέληξαν στις παραπάνω παρατηρήσεις αφού μελέτησαν 48 άτομα, περιλαμβανομένων 22 με χρόνιο πόνο στον αυχένα ή τους ώμους και 26 υγιείς ανθρώπους. Η μελέτη ήταν μέρος ευρύτερης εργασίας για το πώς ο πόνος εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της εργασίας γραφείου. Δεν είχε στόχο να μελετήσει τις επιπτώσεις της καφεΐνης.

Οι εθελοντές έπρεπε να παρουσιάζονται στο εργαστήριο το πρωί αμέσως μόλις ξυπνήσουν και εκεί μπορούσαν να πιουν τσάι και καφέ. Το 19% των συμμετεχόντων έπινε είτε τσάι είτε καφέ, αλλά όχι περισσότερο από ένα φλιτζάνι.

Στη συνέχεια, για 90 λεπτά, έπρεπε να διεκπεραιώσουν μια εργασία στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, χρησιμοποιώντας μόνο το ποντίκι.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα άτομα που έπιναν καφέ (είτε είχαν ιστορικό πόνου ή όχι) εκδήλωναν λιγότερο πόνο κατά τη διάρκεια των 90 λεπτών, συγκριτικά με εκείνους που δεν έπιναν καφέ. Και στο τέλος της εργασίας, οι λάτρεις του καφέ χαρακτήριζαν τον πόνο ως λιγότερο έντονο, από τους λοιπούς συμμετέχοντες.

Η μείωση του πόνου που βίωναν όσοι έπιναν καφέ και τσάι ενδεχομένως να οφείλεται και σε άλλα χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής, κοινά μεταξύ των ατόμων αυτών.

health.in.gr

 

Πηγή: http://health.in.gr/body/news/article/?aid=1231212106&ref=newsletter