Πορτοκαλόπιτα
5 Νοεμβρίου 2012
Υλικά
500 gr. – φύλλο κρούστας
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ –
3 – αυγά
130 gr. – ζάχαρη
300 gr. – γιαούρτι στραγγιστό
250 ml. – σπορέλαιο ή ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο
1 κουταλιά της σούπας – βούτυρο
1 – κάψουλα βανίλιας
1 φακελάκι – baking powder
2 – πορτoκάλια, το ξύσμα
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ –
200 ml. – χυμό πορτοκαλιού
300 ml. – νερό
400 gr. – ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας – ξύσμα πορτοκαλιού
Βήμα 1: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C Κελσίου.
Βήμα 2: Χτυπήστε όλα τα υλικά όλα της πορτοκαλόπιτας σε μίξερ, εκτός από το ξύσμα που θα το προσθέσετε στο τέλος.
Βήμα 3: Αδειάζετε το μείγμα σε ένα μεγάλο ταψί ή πυρέξ.
Βήμα 4: Ανοίγετε το φύλλο και βουτάτε στο μείγμα τα φύλλα ένα-ένα να βραχούν καλά. Σημείωση: Σκεπάζετε τα φύλλα με νωπή πετσέτα για να μην στεγνώσουν.
Βήμα 5: Βουτυρώνετε ένα μεγάλο ταψί και τοποθετείτε με την σειρά τα σουρωμένα φύλλα, το ένα δίπλα στο άλλο. Συνεχίστε μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα.
Βήμα 6: Περιχύστε τα φύλλα στο ταψί με το μείγμα που θα απομείνει.
Βήμα 7: Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα στους 180°C Κελσίου, για 35 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Βήμα 8: Αφήστε την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει πολύ καλά.
Βήμα 9: Βάζετε όλα τα υλικά μαζί για το σιρόπι να βράσουν για 5′ λεπτά. Υπολογίζετε πάντα τον χρόνο βρασίματος μετά την πρώτη βράση.
Βήμα 10: Περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι και αφήνετε να κρυώσει η πορτοκαλόπιτα.
Πρόταση Σερβιρίσματος: Σερβίρετε την πορτοκαλόπιτα σκέτη, με μια μπάλα παγωτό ή γιαούρτι!
- Προετοιμασία: 50 λεπτά
- Εκτέλεση: 35 λεπτά
- Μερίδες: 20-25 κομμάτια
- Θρεπτικά συστατικά:Θερμίδες: Ένα κομμάτι έχει περίπου 300 kcal.
Πηγή:gluko.gr