Οργανώστε το σπίτι σας… με 5 απλά βήματα!
8 Νοεμβρίου 2012
Η οργάνωση του προσωπικού μας χώρου αποτελεί μια κοπιαστική μεν, αναγκαία δε πρόκληση, διότι μας ανταμείβει με στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. Μέσα σε έναν καθαρό και τακτοποιημένο χώρο, μπορούμε να λειτουργούμε περισσότερο θετικά, αλλά και να λαμβάνουμε συχνά, καλύτερες αποφάσεις.
Η μεγαλύτερη δυσκολία στην οργάνωση του σπιτιού είναι η διατήρησή της. Τα μέλη που διαμένουν στον χώρο, μπορεί να είναι διατεθειμένα να οργανώσουν το σπίτι μία φορά ή ανά μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς αυτό να αποτελεί καθημερινή τους πρακτική, ώστε να την εφαρμόζουν και τακτικά.
Με την πάροδο του χρόνου, οι εκκρεμότητες συσσωρεύονται και το πρόβλημα διογκώνεται. Και τότε, όλα θα πρέπει πάλι να γίνουν και πάλι από την αρχή.
Εκεί, δημιουργείται το πρόβλημα, καθώς, αν μπορέσουμε να βάλουμε ένα σταθερό πρόγραμμα οργάνωσης, θα μειώσουμε ταυτόχρονα τον χρόνο και τον κόπο που απαιτείται.
Πώς μπορούμε όμως, να οργανώσουμε τον χώρο μας, αλλά και να μένουμε σταθεροί στο οργανωτικό μας πρόγραμμα?
Ακολουθήστε τα παρακάτω 5 απλά Βήματα!
Εφαρμόστε τις συμβουλές βήμα βήμα σε κάθε δωμάτιο και σύντομα όλο το σπίτι σας θα οργανωθεί σωστά και λειτουργικά.
Βήμα πρώτο: Κατηγοριοποιήστε τα αντικείμενα του σπιτιού
• Ξεκινήστε καταγράφοντας σε τέσσερις ξεχωριστές λίστες τα εξής : τα είδη που έχετε να χρησιμοποιήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή και καθόλου, και πρέπει να πεταχτούν, τα είδη που δεν χρησιμοποιείτε, αλλά έχουν κάποια συναισθηματική αξία για εσάς και πρέπει να αποθηκευτούν, τα είδη που έχετε συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι λειτουργικά στη δική σας καθημερινότητα και πρέπει να δωριστούν σε τρίτους και τα είδη που σας εξυπηρετούν, σας διευκολύνουν ή ακόμη και ομορφαίνουν τους χώρους σας και θέλετε να τα κρατήσετε.
• Μόλις ολοκληρώσετε την καταγραφή, φτιάξτε μεγάλα κουτιά με ετικέτες «πέταγμα», «αποθήκευση», «δωρεά».
Βήμα δεύτερο: Απαλλαγείτε από την ακαταστασία
• Ήρθε η ώρα να αναλάβετε δράση! Ρίξτε μια ματιά γύρω σας και επιλέξτε το πρώτο δωμάτιο με το οποίο θα ασχοληθείτε. Δώστε προτεραιότητα στα υπνοδωμάτια, όπου συνήθως εκεί επικρατεί και η μεγαλύτερη ακαταστασία.
• Ξεκινήστε να τοποθετείτε τα αντικείμενα στα κουτιά με τις ετικέτες. Ένα ένα, μην φορτώνεστε με μεγάλο όγκο αντικειμένων, ώστε να σκέφτεστε παράλληλα και την σωστή επιλογή κουτιού. Μόλις καθαρίσετε τα δωμάτια, μπορείτε να προχωρήσετε στο σαλόνι και την τραπεζαρία. Τελευταία, αφήστε την κουζίνα και τα μπάνια.
• Μόλις αδειάσει ο χώρος, μπορεί να βρεθείτε μπροστά σε «εκπλήξεις», όπως παλιοί λεκέδες σε καναπέδες ή ακόμη και χαμένα για καιρό αντικείμενα, που τώρα τα εντοπίζετε σε δυσπρόσιτα σημεία.
Βήμα τρίτο: Καθαρίστε τους χώρους
• Τώρα θα πρέπει να ασχοληθείτε με την καθαριότητα των επίπλων, των τοίχων και των δαπέδων, αλλά και των διακοσμητικών στοιχείων του χώρου σας.
• Πρέπει να απαλλαγείτε από φθαρμένα υφάσματα, να καθαρίσετε λεκέδες στο χαλί, να καθαρίσετε ντουλάπες και ράφια, να ξεσκονίσετε τα διακοσμητικά.
• Στο εμπόριο υπάρχουν πολλές, έξυπνες και οικονομικές λύσεις που θα σας βοηθήσουν σε αυτό το στάδιο, να καθαρίσετε και να απολυμάνετε σωστά τις επιφάνειες και τα αντικείμενα.
• Αν κρίνετε αναγκαίο, ζητήστε και τη βοήθεια από ένα συνεργείο καθαρισμού για τις πιο δύσκολες εργασίες, όπως ένας βιολογικός καθαρισμός.
Βήμα τέταρτο: Βρείτε μια θέση για τα πάντα
• Προσπαθήστε να φανταστείτε πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει αρμονικότερα ο κάθε χώρος, αν αλλάζατε θέση στα έπιπλα ή να προσθέτατε και αφαιρούσατε διακοσμητικά. Για παράδειγμα, μια παπουτσοθήκη ή ακόμη και μια θήκη περιοδικών μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη στο παιδικό δωμάτιο.
• Οργανώστε τις ντουλάπες σας λειτουργικά, τακτοποιώντας τα εκτός εποχής ρούχα σε υψηλότερα ράφια.
• Μην φοβηθείτε να αλλάξετε θέση ακόμη και στο γραφείο ή τον καναπέ σας, αν θεωρείτε ότι θα βοηθήσει στο να έχετε καλύτερη πρόσβαση, για έναν καθαρισμό σημείων που δεν φτάνατε μέχρι τώρα.
• Αξιοποιήστε το συρτάρι κάτω από το κρεβάτι, καλάθια και άλλα στοιχεία για αποθήκευση αντικειμένων που δεν χρησιμοποιείτε συχνά.
• Τοποθετήστε τα μικρότερα είδη σε κουτιά με ετικέτες που θα αναφέρουν το περιεχόμενο, ώστε να μπορείτε να τα ξεχωρίζετε αργότερα.
• Μπορείτε να φτιάξετε καλάθια, στα οποία θα τοποθετείτε λογαριασμούς που πρέπει να πληρωθούν, ώστε να μην αμελείτε την εξόφλησή τους, ή επιστολές για επισκευές που τυχόν πρέπει να γίνουν.
Βήμα πέμπτο: Διατηρήστε τον χώρο καθαρό και τακτοποιημένο
• Η συντήρηση ίσως είναι το πιο δύσκολο από όλα τα παραπάνω βήματα. Βάλτε μακροπρόθεσμο στόχο να διατηρήσετε τους χώρους οργανωμένους. Αν το καταφέρετε, θα έχετε κερδίσει χρόνο και κόπο.
• Διαλέξτε μια ημέρα της εβδομάδας, ανάλογα με το υπόλοιπο πρόγραμμα σας, και ορίστε την για παράδειγμα ως «ημέρα καθαρισμού μπάνιου». Κάντε το ίδιο και για τα υπόλοιπα δωμάτια. Φροντίστε να σημειώσετε τις ημέρες στην ατζέντα σας, για να μην τις παραλείπετε.
• Επιλέξτε για αρχή τα πιο δύσκολα σημεία των χώρων του σπιτιού, καθώς στην έναρξη της οργάνωσης θα έχετε και την περισσότερη ενέργεια για δράση. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να οργανώσετε και τον υπόλοιπο χρόνο σας αρμονικά.
• Μην αμελείτε να τσεκάρετε τακτικά τα καλάθια με τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις σας.
• Παρατηρήστε τη χρήση που κάνετε στα είδη που έχετε στο σπίτι σας. Αν δείτε ότι έχει περάσει ένα σεβαστό διάστημα και δεν τα έχετε χρησιμοποιήσει, ίσως έχει έρθει η ώρα να αναρωτηθείτε αν πραγματικά τα χρειάζεστε. Μην διαιωνίζετε την κατάσταση, δωρίστε τα σε κάποιον που ίσως τα έχει μεγαλύτερη ανάγκη από εσάς. Κάτι τέτοιο, θα βοηθήσει και τις δύο πλευρές.
Είναι πολύ σημαντικό να διαμορφώνουμε το σπίτι μας οργανωμένα και λειτουργικά, διότι περνάμε πολλές ώρες μέσα στους χώρους του, ζούμε και δημιουργούμε καθημερινά. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, ανάσες θετικής ενέργειας, για να μπορούμε να ηρεμούμε και να χαλαρώνουμε μέσα σε έναν καθαρό και τακτοποιημένο χώρο, στο τέλος της ημέρας.
Πηγή: paidorama.com