Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΟρθόδοξη πίστη

Πατριάρχης Μόσχας: »Η Ρωσική Εκκλησία οφείλει πολλά στην Αγία Πόλη» (ΦΩΤΟ)

13 Νοεμβρίου 2012

Πατριάρχης Μόσχας: »Η Ρωσική Εκκλησία οφείλει πολλά στην Αγία Πόλη» (ΦΩΤΟ)

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε την Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012 στον Πάνσεπτο Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου Θεία Λειτουργία, από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο και τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο.

Στο Πατριαρχικό Συλλείτουγο συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Καπιτωλιάδος Ησύχιος, Βόστρων Τιμόθεος, Αβήλων Δωρόθεος, Κωνσταντίνης Αρίσταρχος, Ιορδάνου Θεοφύλακτος, Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Σολνετσνογκόρσκ Σέργιος, Βερολίνου, Γερμανίας και Μεγάλης Βρετανίας Μάρκος και ο Αρχιεπίσκοπος Περεγιασλάβλ-Χμελνίτσκυ και Βισνέφσκυ Αλέξανδρος.

Κατά τη Λειτουργία ανεγνώσθει ειδική δέηση υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του κεκοιμημένου Πατριάρχου Βουλγαρίας Μαξίμου, ενώ οι ύμνοι και οι προσευχές ετελέσθησαν στην Ελληνική και την Εκκλησιαστική Σλαβονική γλώσσα.

Μετά το πέρας της Λειτουργίας ο Πατριάρχης Θεόφιλος προσφωνόντας τον Πατριάρχη Κύριλλο τόνισε: »Αφ΄ης δε ευλογημένης ώρας η χώρα των Ρώσων εδέχθη το φως του Χριστού, ο Πανάγιος Τάφος και όλα τα άγια Προσκυνήματα της Αγίας Γης, απετέλεσαν πόλον έλξεως και πηγήν αντλήσεως δυνάμεως πολυαρίθμων Ρώσων προσκυνητών, Πατριαρχών, Αρχιερέων, Αυτοκρατόρων, ιερέων και πολλών ευλαβών πιστών.»

»Ταύτα έτυχον της ενισχύσεως και συμπαραστάσεως των Ρώσων Τσάρων και προσκυνητών, οσάκις ταύτα έχρηζον ανακαινίσεως η προστασίας εκ των επιβουλών δυνάμεων αλλοτρίων. Αμοιβαίως ανταποκρινόμενοι οι Προκάτοχοι Ημών αείμνηστοι Πατριάρχαι Ιεροσολύμων, ιδία οι Παϊσιος, Θεοφάνης και Δοσίθεος, περιωδεύον την Ρωσίαν, Ουκρανίαν και Μολδαβίαν και μετέδιδον την χάριν των Προσκυνημάτων τούτων και εχειραγωγού Ορθοδόξωσ τον λαόν αυτών», πρόσθεσε ο κ. Θεόφιλος.

Επίσης σημείωσε: «Εν τω Πατριαρχικώ Συλλείτουργω τούτω έχομεν την ύψιστην έκφραση της πλήρους συμφωνίας, κοινωνίας και ομολογίας ημών εν τοις δόγμασι, τη παραδόσει και τη πράξει της Ορθοδόξου ημών Εκκλησίας.»

Κλείνοντας ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος αναφώνησε τρις Ρωσιστί: «Χριστός Ανέστη!» για να ακούσει από το στόμα παρευρισκομένων: «Αληθώς Ανέστη».

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, στην αντιφώνησή του τόνισε: »Μακαριώτατε Πατριάρχα της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης κ. Θεόφιλε, αγαπητέ εν Κυρίω Αδελφέ και Συλλειτουργέ, Σεβασμιώτατοι Αδελφοί Αρχιερείς, Σεβαστοί πατέρες, αδελφοί και αδελφές. Την ημέρα Κυριακή, το μικρόν Πάσχα εορτάζουμε σήμερον παρά του μεγαλύτερου ιερού προσκυνήματος της χριστιανοσύνης του Παναγίου Τάφου του Κυρίου, επί του τόπου της Αναστάσεως του Σωτήρος. Τελέσαμε το Ιερό Συλλείτουργο, κοινωνήσαμε από το ίδιο ποτήριο. Η εν πνεύματι και προσευχή ενότητά μας, η ενότητα των Εκκλησιών Ρωσίας και Ιεροσολύμων σήμερον προεβλήθη ορατώς. Και αισθάνομαι χαρά αντιφωνών τη Μακαριώτητά Σας και εν τω προσώπῳ Αυτής παν πλήρωμα της Αγίας Εκκλησίας των Ιεροσολύμων, συλλειτουργών και συμπροσευχόμενος Αυτῃ.»

«Επισκεπτόμενοι κατ΄αυτάς τη Μητέρα των Εκκλησιών την Εκκλησία της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ, αποδίδουμε τα πρέποντα στο μακραίωνα αγώνα της αδιαλείπτου προσευχής της ενώπιον μεγαλύτερων ιερών προσκυνημάτων της χριστιανοσύνης και της διαφυλάξεως αυτών δι΄όλους τους χριστιανούς. Πλήθη προσκυνητών, που καταφθάνουν εδώ από κάθε γωνιά του κόσμου, μαρτυρούν ότι η είδηση της του Χριστού Αναστάσεως, προελθούσα από την Ιερουσαλήμ και κομισθείσα υπό των Αγιων Αποστόλων έως τα πέρατα της γης, δεν εξέλιπε ποτέ, αλλά παραμένει ζωντανή έως και σήμερα. Η πίστη στην αγία του Χριστού Ανάσταση καρποφορεί παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και των άλλων χωρών της Αγίας Ρωσίας, σύμφωνα με το λόγο του Κυρίου:Μακάριοι οἱ μὴ ἰδόντες καὶ πιστεύσαντες (Ιω. 20.29)», πρόσθεσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Επίσης ανέφερε: »Οφείλει πολλά η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας στην Αγία Πόλη, και υπάρχουν πολλά ενοποιητικά στοιχεία μεταξύ μας. Ανέκαθεν εκεί, προς τον Πανάγιο Τάφο, προς την Αγία Ιερουσαλήμ κατεύθυναν τα βήματά τους οι αναρίθμητοι Ρώσοι προσκυνητές. Εσείς είσθε, το λειτουργικό τυπικό των οποίων παρελάβαμε, και δι΄αυτό έως και σήμερα η Ρωσική Εκκλησία στη λειτουργική της ζωή ακολουθεί την παρακαταθήκη του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου και άλλων μεγάλων ασκητών των αρχαίων Μονών της Παλαιστίνης.»

»Ακόμα και αυτός ο ίδιος Ναός της Αγίας Αναστάσεως, όπου σήμερα ετελέσθη το ιερό Συλλείτουργο, ανέκαθεν απολάμβανε ιδιαίτερη τιμή στη Ρωσία: παλαιά υπήρχε μια παράδοση να οικοδομούνται Ναοί, οι οποίοι τιμούντο στην εορτή των Εγκαινίων αυτού του Ναού. Έως και σήμερα υπάρχουν αρκετές Εκκλησίες στη Ρωσία, οι οποίες τιμούνται στην εορτή των Εγκαινίων του Ναού της Αναστάσεως, ενώ μια από τις Ιερές Μονές πλησίον της Μόσχας ονομάζεται «Η Νέα Ιερουσαλήμ», διότι το Καθολικό της εκτίσθη σύμφωνα με το πρότυπο του Ναού του Παναγίου Τάφου. Διά να παραμένουν υπό το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αυτός ο Ναός της Αναστάσεως και άλλα ιερά προσκυνήματα της Παλαιστίνης προσέφεραν τον όβολό τους οι Ρώσοι δωρητές, έχυναν το αίμα τους οι Ρώσοι στρατιώτες, διά της ίδιας της ζωής τους επισφραγίζοντας την αρχήθεν συνδέουσα μας αγάπη», συμπλήρωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε: »Ως Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου δια την ευκαιρία όπως προσκυνήσω τα ιερά σεβάσματα των Ιεροσολύμων. Σας ευχαριστώ Μακαριώτατε, διά την πρόσκληση, την κοινή αδελφική προσευχή, τους θερμούς λόγους και τη φιλόξενη υποδοχή.

Σήμερον μετά την κοινή προσευχή και την προσφορά της Αναίμακτης Θυσίας, οι καρδιές μας ηχούν ιδιαίτερα αρμονικώς: εκείνες, οι οποίες μας καθιστούν όλους συγγενείς επί του τόπου της του Χριστού Αναστάσεως είναι η πίστη και η αδελφική εν Χριστώ αγάπη. Εν πνεύματι αυτής της αγάπης εύχομαι να ενδυναμώνει ο Κύριος τη Μακαριώτητά Σας στην υψηλή Πρωθιεραρχική διακονία Σας ενώ το ποίμνιο της Εκκλησίας της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ να έχει πλούσια ελέη και το πλήρωμα των πνευματικών δωρεών εν Χριστώ Ιησού».

Τέλος ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας προσέφερε στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Θεόφιλο ένα πολύτιμο ιερό καντήλι, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το λάδι και το φως που αναβεί, θα «συμβολίζουν την αγάπη την πίστη και την αγάπη προς την Αγία Πόλη».

Πηγή:Romfea.gr