Αιολική ενέργεια: νέα τεχνολογία «χαρταετών» οχταπλασιάζει την παραγωγή
17 Νοεμβρίου 2012
Η εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας θα μπορούσε να καταστεί δυνατή οπουδήποτε, ακόμα και στις περιοχές με χαμηλότερο αιολικό δυναμικό, αν οι άνθρωποι σταματούσαν να βασίζονται στις συμβατικές ανεμογεννήτριες και υιοθετούσαν την τεχνολογία του «χαρταετού» που πετά σε μεγάλα ύψη.
Την άποψη αυτή συμμερίζεται και προωθεί η νεοσύστατη εταιρεία «NTS GmbH», με έδρα το Βερολίνο, η οποία υποστηρίζει ότι η μετατροπή της κινητικής ενέργειας του χαρταετού σε ηλεκτρικό ρεύμα μέσω γεννήτριας, συνιστά μια αποτελεσματική μέθοδο για την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου με ανέμους χαμηλής έντασης.
Αυτό καθίσταται εφικτό αφού οι χαρταετοί μπορούν να πετάξουν σε πολύ μεγάλα ύψη και να εκμεταλλευτούν τη μεγαλύτερη ταχύτητα, ένταση και σταθερότητα των ανέμων, παράγοντες που μπορούν να οχταπλασιάσουν την παραγωγή.
Αντίθετα, οι ανεμογεννήτριες φτάνουν σε ύψος τα 200 μέτρα και δεν μπορούν να εγκατασταθούν σε περιοχές με χαμηλό αιολικό δυναμικό γιατί δεν θα αποδώσουν.
Άλλο ένα πλεονέκτημα των χαρταετών έναντι των συμβατικών ανεμογεννητριών είναι το χαμηλότερο οικονομικό κόστος, λόγω των μειωμένων εξόδων για εξοπλισμό, μεταφορά και εγκατάσταση.
Η γερμανική εταιρεία επιδιώκει οι χαρταετοί της να πετάξουν σε ύψη μεταξύ 300 και 500 μέτρων, για να εκμεταλλευτούν τους ισχυρότερους ανέμους.
Οι εντυπωσιακοί χαρταετοί θα «τραβούν» οχήματα τοποθετημένα σε ράγες, έτσι ώστε η γεννήτρια να μετατρέπει την κινητική ενέργεια των οχημάτων σε ηλεκτρικό ρεύμα. Οι χαρταετοί θα συνδέονται με τα οχήματα με καλώδια μήκους 700 μέτρων.
Η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει δοκιμές με χαρταετούς σε ύψος 400 μέτρων. «Ιπτάμενες ανεμογεννήτριες», κάτι ανάμεσα σε αεροπλάνο και χαρταετό, έχει αναπτύξει και η αμερικανική Makani Power, ενώ πειράματα με χαρταετούς διεξάγει και η ιταλική KiteGen Research.
Πηγή: econews