Oι τροφές που μπορεί να σας… χαλάσουν τα κέφια
23 Νοεμβρίου 2012
Οι σύγχρονες συνθήκες ζωής μας οδηγούν πολλές φορές σε διατροφικές επιλογές, εύκολες ή και ευχάριστες στη γεύση, αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα επιβλαβείς.
Η αποφυγή μίας σειράς τροφών, οι οποίες δεν είναι πάντοτε «προφανώς» ανθυγιεινές, μπορεί να μας βοηθήσει να μπούμε στο σωστό μονοπάτι για καλύτερη διάθεση, σωματικά και πνευματικά!
Πατατάκια
Με τον ποδοσφαιρικό αγώνα, το talent show ή μια καλή ταινία στην τηλεόραση και ειδικά τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες, το να αποφύγει κανείς τα πατατάκια μοιάζει δύσκολο. Αυτοί όμως οι πειρασμοί, είναι γεμάτοι κορεσμένα έλαια με πολλά λιπαρά οξέα ωμέγα-6, τα οποία μπλοκάρουν την ενίσχυση της καλής διάθεσης καθώς και τα θετικά για τους ιστούς του εγκεφάλου λιπαρά οξέα ωμέγα-3. Οι τηγανητές πατάτες δημιουργούν επίσης και την καρκινογόνο ουσία ακρυλαμίδιο.
Το υγιεινό υποκατάστατο:
Μικρές πατάτες με κόκκινη ή μπλε φλούδα, ψητές στο φούρνο. Το χρωματιστό τους περικάλυμμα είναι γεμάτο με φυτοθρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον οργανισμό. Μια άλλη καλή επιλογή, είναι τα σπιτικά ποπ κορν.
Ζαμπόν και επεξεργασμένα κρέατα
Τα μεγάλα συσκευασμένα κομμάτια χοιρομέρι προέρχονται συνήθως από βιομηχανοποιημένες κτηνοτροφικές μονάδες, όπου τα γουρούνια «φορτώνονται» με αναρίθμητα αντιβιοτικά. Στο προϊόν γίνεται επίσης έγχυση ζάχαρης, αλατιού, πρόσθετων και συντηρητικών από νιτρικά άλατα, τα οποία ευνοούν τα «πεσμένα κέφια», τις ημικρανίες, ακόμη και το… πρήξιμο στους αστραγάλους!
Το υγιεινό υποκατάστατο: Ο άγριος σολομός είναι μια αρκετά αξιόπιστη εναλλακτική. Αν πάλι δε σας αρέσουν τα θαλασσινά, ψάξτε για φιλέτο από χοιρινό ελεύθερης βοσκής —με υψηλή περιεκτικότητα σε θειαμίνη, μια βιταμίνη B η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Αναψυκτικά
Είναι από τις μεγάλες διατροφικές «πληγές», που μας γεμίζουν. Μετά την αρχική έξαψη που προσφέρει η μεγάλη περιεκτικότητα των περισσότερων από τα ανθρακούχα σε ζάχαρη αναψυκτικά, τα κέφια μας βυθίζονται στα τάρταρα.
Το υγιεινό υποκατάστατο: Αν χρειάζεστε κάτι για να σας καλύπτει το κενό σε ό,τι αφορά στις… φυσαλίδες, προσθέστε βιολογικό χυμό πορτοκάλι σε φυσικό ανθρακούχο νερό.
Μαργαρίνη
Για δεκαετίες, η διχογνωμία των επιστημόνων αφορούσε το τι από τα δύο είναι πιο υγιεινό, η μαργαρίνη ή το βούτυρο. Τελικώς, το επιστημονικό debate κατέληξε: τα βιομηχανικά λιπαρά και τα υψηλά επίπεδα ωμέγα-6 στη μαργαρίνη ευνοούν τις φλεγμονές και μπορούν να παίξουν άσχημα παιχνίδια με τα κέφια μας, αλλά και με τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα μας. Οι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων αλλάζουν συχνά τη σύστασή της, αλλά το γεγονός παραμένει: η μαργαρίνη είναι «κατασκευασμένη» και το σώμα δεν γνωρίζει πώς να την αντιμετωπίσει.
Το υγιεινό υποκατάστατο: Το βούτυρο από αγελάδες ελεύθερης βοσκής είναι πλούσιο σε ένα είδος λιπαρών, το οποίο ονομάζεται συζευγμένο λινελεϊκό οξύ ή αλλιώς CLA. Τα λιπαρά αυτά έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ φαίνεται πως βάζουν φρένο στο λίπος που συγκεντρώνεται στην κοιλιακή χώρα και βοηθούν στην πρόληψη των καρδιοπαθειών. Συν τοις άλλοις, το βιολογικό βούτυρο έχει και τα ωμέγα-3 του.
Επεξεργασμένοι σπόροι κολοκύθας
Τα ωμά σπόρια κολοκύθας ή αυτά που ψήνει καθένας μόνος του είναι μια χαρά και πολύ υγιεινά. Εκείνα όμως που πωλούνται σε πλαστικά σακουλάκια, όχι και τόσο. Η βιομηχανία τροφίμων «βουτά» πολλές φορές τα σπόρια σε ένα συντηρητικό το οποίο ονομάζεται «βρώμικο κάλιο», το οποίο μπλοκάρει το ιώδιο, δυσκολεύοντας την απορρόφησή του από το θυρεοειδή.
Τα επίπεδα του ιωδίου είναι κομβικά για τη σωστή λειτουργία του συγκεκριμένου αδένα, ο οποίος με τη σειρά του είναι κομβικός για τη διάθεσή μας. Για τη διάγνωση της κατάθλιψης, οι ψυχίατροι, σε οργανικό επίπεδο, ελέγχουν πρώτα και κύρια τον θυρεοειδή.
Το υγιεινό υποκατάστατο: Επιμονή στα ωμά και σπιτικά ψημένα σπόρια και όχι μόνο. Κι άλλοι σπόροι έχουν παρόμοια ιχνοστοιχεία και φυσικές αντικαταθλιπτικές ιδιότητες όπως οι σπόροι κολοκύθας.
Νέκταρ αγαύης
Η αγαύη προωθείται σαν φυσικό και εναλλακτικό γλυκαντικό, αλλά αυτό είναι απλώς μύθος. Έχει καταχωρηθεί ως υγιεινό επειδή δεν αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, ωστόσο αυξάνει το ρίσκο του μεταβολικού συνδρόμου, δημιουργώντας το υπόστρωμα για συρρίκνωση του εγκεφαλικού ιστού και αστάθεια του κεφιού.
Το υγιεινό υποκατάστατο: Όλοι οι τύποι γλυκαντικών πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση, αλλά το καλύτερο και πλέον φυσικό είναι το σιρόπι σφενδάμου (προσοχή στις ποικιλίες του που περιέχουν φρουκτόζη από καλαμπόκι) και το βιολογικό μέλι. Τα συγκεκριμένα περιέχουν σημαντικά μεταλλικά ιχνοστοιχεία και φυτικά αντιοξειδωτικά, που ευνοούν την καλή υγεία.
Κουλούρια
Η γιαγιά μας έλεγε ότι κάνουν καλό. Η αλήθεια είναι ότι είναι γεμάτα εξευγενισμένους υδατάνθρακες που δημιουργούν προβλήματα στην απαραίτητη για τον οργανισμό ενέργεια (την αυξάνουν αφύσικα) και τη διάθεση μας το μεσημέρι (εάν τα έχουμε φάει το πρωί). Οι εταιρείες παραγωγής, βέβαια, δεν πτοούνται και έχουν αυξήσει το μέγεθός τους στο διπλάσιο τα τελευταία χρόνια.
Το υγιεινό υποκατάστατο: Κινηθείτε καλύτερα προς τα βιολογικά αυγά, τα οποία περιέχουν σημαντικά για τον εγκέφαλο και τη διάθεση θρεπτικά στοιχεία σαν τις διάφορες παραλλαγές της βιταμίνης B, ψευδάργυρο και ηλεκτρυλοχολίνη, τα οποία θα σας κρατούν ενεργητικούς και υγιείς όλη την ημέρα.
Φιστίκια
Τα αλατισμένα συσκευασμένα φιστίκια, είναι γεμάτα νάτριο και πρόσθετα, μεταξύ αυτών και μονονατριακό γλουταμινικό (MSG), ένα συστατικό το οποίο είναι υπεύθυνο για ημικρανίες, αδυναμία, συριγμούς και δυσκολίες στην αναπνοή.
Το υγιεινό υποκατάστατο: Αν θέλετε τροφή για τον εγκέφαλο, τα υψηλά σε ωμέγα-3 καρύδια, τα αμύγδαλα (υψηλά στη Βιταμίνη Ε) και οι πλούσιοι σε σελήνιο βραζιλιάνικοι ξηροί καρποί, είναι ό,τι καλύτερο. Μπορείτε επίσης να τους ψήσετε με λίγο αλάτι, για πιο «πικάντικο» αποτέλεσμα.
Συσκευασμένες γλυκοπατάτες
Οι συσκευασμένες γλυκοπατάτες είναι κυριολεκτικά γεμάτες ζάχαρη και η κατανάλωσή τους ξεκινά μια διαδικασία που θα κάνει τον εγκέφαλό σας να υποφέρει. Το υψηλό ζάχαρο «γηράσκει» τα αιμοφόρα αγγεία μας, συρρικνώνει το μυαλό μας, αφαιρεί πόντους από την όραση μας και τη λειτουργία των νεύρων και αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης και της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Το υγιεινό υποκατάστατο: Οι φυσικές γλυκοπατάτες, που ψήνονται χωρίς επιπλέον ζάχαρη, περιέχουν βήτα καροτίνη, μια λιποδιαλυτή ουσία με προστατευτικά για τον εγκέφαλο αντιοξειδωτικά που τα χρησιμοποιεί το σώμα για να παραγάγει βιταμίνη Α.
Η συγκεκριμένη βιταμίνη συνδέεται με τα ένζυμα που χρησιμοποιούν οι νευροδιαβιβαστές που έχουν να κάνουν με τη ρύθμιση της διάθεσης. Στην καλύτερη μορφή της η βιταμίνη Α συναντάται σε προϊόντα σαν το βούτυρο και τα αυγά από κτηνοτρόφους οι οποίοι εκτρέφουν ζώα ελεύθερης βοσκής.
Πηγή: clickatlife.gr