Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

«Μαύρη Καλλονή»: Ο πρώτος μετεωρίτης από τον Άρη «βρέθηκε» στη Σαχάρα

6 Ιανουαρίου 2013

«Μαύρη Καλλονή»: Ο πρώτος μετεωρίτης από τον Άρη «βρέθηκε» στη Σαχάρα

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τον πρώτο μετεωρίτη από τον πλανήτη Άρη στη Σαχάρα, ένα δείγμα ηλικίας 2,1 δισεκατομμυρίων ετών που περιέχει δέκα φορές περισσότερο νερό από κάθε άλλο πέτρωμα που προέρχεται από τον Κόκκινο Πλανήτη.

115764-meteoritis-planitis-aris-94091

Ο μετεωρίτης που ακούει στο κωδικό όνομα NWA 7034 δεν μοιάζει με κανέναν από τους 110 «αρειανούς» μετεωρίτες που έχουν βρεθεί στη Γη και μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τα ευρήματα των σκαφών Curiosity και Opportunity της NASA στον Άρη.

Ο μετεωρίτης NWA 7034 έφτασε στα χέρια του Καρλ Έιτζι, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μετεωριτών του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού στην Αλμπουκέρκη, το 2011 από έναν συλλέκτη που το είχε αγοράσει από έμπορο μετεωριτών στο Μαρόκο. Το δείγμα έχει όγκο όσο μια μπάλα του μπέιζμπολ αλλά μεγαλύτερο βάρος στα 319,8 γραμμάρια.

 

Ο μετεωρίτης NWA 7034 είναι σκούρος σε όλο το εσωτερικό του και απέκτησε το ψευδώνυμο «Μαύρη Καλλονή».

 

Οι έρευνες έδειξαν ότι ο συγκεκριμένος μετεωρίτης έχει περίπου δέκα φορές περισσότερο νερό από άλλους μετεωρίτες που προέρχονταν από τον Άρη. Μάλιστα προέρχεται από τον φλοιό του Κόκκινου Πλανήτη και όχι από το εσωτερικό όπως οι περισσότεροι που έχουν βρεθεί.

 

Τόσο η ηλικία του μετεωρίτη στα 2,1 δισ. έτη όσο και τα δείγματα σιδήρου και μαγγανίου έπεισαν τους επιστήμονες ότι πράγματι προέρχεται από τον Άρη. Παράλληλα είχε πολύ νάτριο και ποτάσιο όπως και τα δείγματα που συλλέγει το Curiosity από την επιφάνεια του πλανήτη.

Πηγή:tvxs.gr