Ανοίγει στην κοινωνία την έρευνα και την καινοτομία το ΑΠΘ
16 Ιανουαρίου 2013
Την ευκαιρία να γνωρίσει τις ερευνητικές προσπάθειες, τα προϊόντα και τις πρωτοποριακές εφαρμογές από τις ερευνητικές ομάδες του ΑΠΘ θα έχει το κοινό της Θεσσαλονίκης από τις 18 έως τις 20 Ιανουαρίου
της Κάτιας Γερακαρίτου
Γκρεμίζει τα τείχη το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ανοίγει μόνιμο κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των ερευνητών και των εν δυνάμει χρηστών της αγοράς, της κοινωνίας και των οικονομικών παραγόντων.
Από τις 18 έως τις 20 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας – ΝΟΗΣΙΣ, η έκθεση του ΑΠΘ «Συνάντηση Καινοτομίας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού», με χορηγό επικοινωνίας τηVoria.gr.
Στόχος της εκδήλωσης είναι να δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας να γνωρίσουν από κοντά τις καινοτόμες ερευνητικές δραστηριότητες που δίνουν μια νέα προοπτική στην οικονομία και τη ζωή των πολιτών, τις εκπαιδευτικές κοινωνικές και πολιτιστικές παρεμβάσεις στην πόλη, τις πολυάριθμες δραστηριότητες για το κοινό της πόλης, καθώς και τις νέες δομές του που στοχεύουν στην αποκατάσταση των αποφοίτων και την αναβάθμιση του Ιδρύματος.
«Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, η παραγωγή γνώσης, που ειδικά στο ΑΠΘ είναι πολύ πλούσια και σημαντική, είναι δημόσιος πλούτος που δε θα πρέπει να μένει ανεκμετάλλευτος, κλεισμένος μέσα στους τέσσερις τοίχους των ερευνητικών εργαστηρίων» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το κενό που υπάρχει μεταξύ της οικονομίας και της αξιοποίησης των ερευνών, έρχεται να καλύψει αυτή η εκδήλωση που διοργανώνει το ΑΠΘ και η Επιτροπή Ερευνών». «Η εκδήλωση αποτελεί και μία κίνηση εξωστρέφειας και μια εξαιρετική ευκαιρία για να γνωρίζει η κοινωνία το έργο που παράγεται στο ΑΠΘ: το υψηλό επίπεδο επιστημονικής έρευνας που παράγεται στο ίδρυμα. Εξάλλου τελικός αποδέκτης όλων των καινοτόμων δράσεων και προϊόντων είναι η κοινωνία» τόνισε ο κ. Μυλόπουλος.
Στην έκθεση «Το ΑΠΘ στο ΝΟΗΣΙΣ: Συνάντηση Καινοτομίας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού», θα προβληθεί μέρος της καινοτομικής ερευνητικής δραστηριότητας των ερευνητών και των ομάδων του Ιδρύματος, μέσα από τις 60 συμμετοχές που αφορούν σε προϊόντα εφαρμοσμένων μελετών.
Η έκθεση αποτελεί μια ευκαιρία να γνωρίσει το κοινό της Θεσσαλονίκης τις ερευνητικές προσπάθειες, τα νέα προϊόντα και τις πρωτοποριακές εφαρμογές που αναπτύσσονται από τις ερευνητικές ομάδες του ΑΠΘ, καθώς και τις πιστοποιημένες και υψηλής ποιότητας εξειδικευμένες υπηρεσίες που παρέχονται στο κοινό, από τα εργαστήρια του Αριστοτελείου οι οποίες καταγράφονται, για πρώτη φορά, στο νέο οδηγό εργαστηρίων της Επιτροπής Ερευνών.
Παράλληλα, το κοινό μπορεί να γνωρίσει περισσότερα για τις νέες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της Ελληνομάθειας, και να ενημερωθεί για τις διαδικασίες πιστοποίησης των παρεχόμενων εκπαιδευτικών διαδικασιών από το ίδρυμα, με στόχο τη συνολική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Παράλληλα με την προβολή των πολιτιστικών, κοινωνικών και γενικότερα των νέων δράσεων του ιδρύματος επιδιώκεται η προσέγγιση της πόλης με το Ίδρυμα για τη ανάδειξη των δυνατοτήτων συνεργασίας του με τους φορείς της περιοχής.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ομιλίες / παρουσιάσεις των ερευνητικών επιτευγμάτων. Οι θεματικές ενότητες στις οποίες θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα και τα καινοτόμα «προϊόντα» αφορούν τομείς όπως Νέα Υλικά – Προηγμένες Τεχνολογίες, Ιατρική – Κτηνιατρική, Αρχαιολογία – Πολιτισμός, Αγροτική Ανάπτυξη – Τρόφιμα, Τηλεπικοινωνίες – Πληροφορική, Περιβάλλον – Ενέργεια, Εκπαίδευση – Γλωσσομάθεια και Students Corner.
Επίσης, στην ενότητα «Πειράματα με υλικά καθημερινής χρήσης» τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικες θα έχουν τη δυνατότητα να εμπλακούν σε διασκεδαστικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες που συνδέουν τη φυσική με την καθημερινότητα.
Τέλος, θα γίνει παρουσίαση του «HORIZON 2020: Το πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2014-2020″ και συζήτηση για την ερευνητική προοπτική του Α.Π.Θ.
«Η συνεργασία ενός μεγάλου πανεπιστημίου με διεθνές κύρος, με μια πόλη με ιστορική παράδοση, έντονη πολιτιστική ταυτότητα και αναπτυξιακό δυναμικό μπορεί να οδηγήσει σε συνέργειες με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο χρόνια τώρα, οι δρόμοι που χαράζουν οι αναπτυξιακοί πόλοι της Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο διασταυρώνονται ελάχιστα. Είναι καιρός η πρακτική αυτή να αλλάξει» σημείωσε από την πλευρά της η Αντιπρύτανις του Αριστοτελείου και Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ κ. Σοφία Κουίδου – Ανδρέου.
«Το ΑΠΘ καταπολεμά την κρίση και την ύφεση»
Οι χρηματοδοτήσεις των προγραμμάτων που διαχειρίζεται η Επιτροπή Ερευνών είναι διπλάσιες από το τακτική δημόσια χρηματοδότηση του πανεπιστημίου, σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο.
Ενδεικτικά,όπως ανέφερε, φέτος οι εισροές από ερευνητικές δραστηριότητες άγγιξαν τα 60 εκατ.ευρώ. «Μέρος των αποθεματικών που δημιουργεί η Επιτροπή Ερευνών με τα χρήματα αυτά, επενδύεται στην ενίσχυση των ερευνητικών δραστηριοτήτων νέων επιστημόνων, προκειμένου να αποκτήσουν ικανότητες και να γίνουν ανταγωνιστικοί. Με ένα άλλο μέρος επιβραβεύεται η αριστεία, μέσα από επιλεγμένες δράσεις» σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Μυλόπουλο, η Επιτροπή Ερευνών δημιουργεί κάθε χρόνο 3.000 νέες θέσεις εργασίας, απασχολώντας εξωτερικούς συνεργάτες, κατά κύριο λόγο νέους ερευνητές, δίνοντας ουσιαστικά τη μόνη διέξοδο τους νέους επιστήμονες της χώρας μας, προκειμένου να μη μεταναστεύσουν.
«Αυτή είναι μια μικρή συμβολή στην αντιμετώπιση της «διαρροής εγκεφάλων» (“brain drain”) που μας στερεί το δυναμικότερο και ελπιδοφόρο ανθρώπινο κεφάλαιο, με τους νέους της Ελλάδας που έχουν τις πιο εξειδικευμένες σπουδές και βρίσκονται στις πιο παραγωγικές ηλικίες να αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό, με εφόδιο τη γνώση που διδάχθηκαν στα πανεπιστήμια μας» υπογράμμισε.
Πηγή: voria.gr