Ψωμάκι αφράτο με στραγγιστό γιαούρτι
26 Ιανουαρίου 2013
Συστατικά και τρόπος παρασκευής συνταγή
- Ανακατώνουμε το αλεύρι με την μαγια και προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το γιαούρτι και το νεράκι.
- Ζυμώνουμε και αν χρειστεί προσθέτουμε λίγο αλευράκι ακόμα.
- Η ζύμη μας δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια.
- Αν κολλάει σημαίνει ότι θέλει λίγο αλεύρι ακόμα.
- Σκεπάζουμε την ζύμη με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε μέρος ζεστό ώστε να φουσκώσει.
- Μόλις είναι έτοιμη, την πασπαλίζουμε με αλευράκι και την ζυμώνουμε ελαφρά.
- Κόβουμε μικρά μπαλάκια με την μισή ζύμη και τα βάζουμε σε ταψί αντικολλητικό και λαδωμένο για μάφινς.
- Την υπόλοιπη ζύμη την έβαλα σε φόρμα μακρόστενη ψωμιού λίγο μεγάλυτερη απο αυτη του κέικ.
- Υπολόγισα ώστε να χωράνε μαζί στον φούρνο μου.
- Μπορείτε να διαλέξετε ότι φόρμα θέλετε.
- Πχ. ένα μεγάλο ταψί φούρνου ή 2 μεγάλες φόρμες κλπ.
- Αφήνουμε τα ψωμιά να φουσκώσουν ξανά.
- Αλείφουμε με το γάλα και πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο η σουσαμάκι.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς και βγάζουμε τα μικρά ψωμάκια όταν ροδίσουν περίπου στα 25 λεπτά.
- Ενώ το μεγάλο ψωμί στα 45 – 50 λεπτά περίπου.
- Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο το ψωμί από το ρόδινο χρώμα και από τον ήχο που κάνει όταν το χτυπάμε.
- Μόλις τα βγάλουμε τα αφήνουμε 5 λεπτά και τα αναποδογυρίζουμε σε σχάρα.
- Μπορούμε να κάνουμε και την 1/2 δόση για λιγότερο ψωμί.
- 1 κιλό αλεύρι
- 2 φακ. μαγιά
- 2 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 400 ml νερό χλιαρό περίπου
- 2 κ.γ.γάλα για άλειμα
- παπαρουνόσπορος η και σουσάμ
Πηγή: lovecooking.gr