Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Αυξημένος ο κίνδυνος ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας λόγω της λήψης ασπιρίνης

31 Ιανουαρίου 2013

Αυξημένος ο κίνδυνος ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας λόγω της λήψης ασπιρίνης

ματιΗ μακροχρόνια λήψη ασπιρίνης αυξάνει τον κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η λήψη τουλάχιστον μίας ασπιρίνης κάθε εβδομάδα συνδέεται με μία πάθηση που μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης σε ηλικιωμένους ανθρώπους, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη η οποία εξέτασε δεδομένα 15 ετών.

 

Περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια χάπια ασπιρίνης καταναλώνονται κάθε χρόνο, κυρίως για την πρόληψη εμφραγμάτων και εγκεφαλικών, έγραψαν οι ερευνητές στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.

 

Το 2011, μία ευρωπαϊκή μελέτη αποφάνθηκε ότι οι ηλικιωμένοι που λάμβαναν καθημερινά ασπιρίνη είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια πάθηση που οδηγεί στην απώλεια όρασης, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, σε σχέση με εκείνους που δεν λάμβαναν ασπιρίνη. Το συμπέρασμα αυτό οδήγησε την επικεφαλής της νέας μελέτης Τζιε Τζιν Ουάνγκ στο να προσπαθήσει να το επιβεβαιώσει.

 

Η Ουάνγκ από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και οι συνεργάτες της συγκέντρωσαν πληροφορίες σχετικά με 2.389 ανθρώπους άνω των 45 ετών. Από αυτούς, οι 257 απάντησαν ότι λάμβαναν τουλάχιστον μία ασπιρίνη κάθε εβδομάδα.

 

Μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης, οι 63 είχαν εμφανίσει την αποκαλούμενη «υγρή» μορφή της πάθησης που είναι και η πιό βαριά μορφή. Συνολικά, το 5,8% εκείνων που λάμβαναν τακτικά ασπιρίνη εμφάνισαν την πάθηση σε σχέση με 2,3% που δεν έπαιρναν ασπιρίνη.

 

Η «υγρή» μορφή αφορά περίπου το 10% των ασθενών με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Προκαλείται από την ανάπτυξη παθολογικών αγγείων (νεοαγγεία) κάτω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα στο πίσω μέρος του ματιού. Τα αγγεία αυτά διαρρέουν υγρό ή/και αίμα θολώνοντας την κεντρική όραση. Η θόλωση αυτή μπορεί να εμφανιστεί απότομα.

 

«Η τακτική λήψη ασπιρίνης σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο υγρής ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων και καπνίσματος», έγραψαν η Ουάνγκ και οι συνεργάτες της.

 

Ωστόσο, τόνισαν ότι ακόμη δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία τα οποία να στηρίζουν ότι η λήψη ασπιρίνης οδηγεί στην εμφάνιση της νόσου.

 

Σε σχόλιό τους που συνοδεύει την μελέτη, οι επιστήμονες Σαντζάι Κάουλ και Τζορτζ Ντάιαμοντ προειδοποίησαν ότι η έρευνα έχει περιορισμούς, επισημαίνοντας ότι παλαιότερες μελέτες κατέληξαν σε αντιφατικά αποτελέσματα για τη σχέση της λήψης ασπιρίνης και της απώλειας όρασης. Οι επιστήμονες έγραψαν ότι τα συμπεράσματα της έρευνας δεν είναι αρκετά πειστικά ώστε οι γιατροί να αλλάξουν τον τρόπο συνταγογράφησης της ασπιρίνης, ειδικά δεδομένων των ευεργετικών της ιδιοτήτων ως προς την πρόληψη των εγκεφαλικών και των εμφραγμάτων.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ-portal.kathimerini.gr