Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Σύγχρονες προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου

11 Φεβρουαρίου 2013

Σύγχρονες προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου

treatment of cervical syndrome Της Άννας-Μαρίας Σύρρου

 

Το σύγχρονο αστικό και εργασιακό περιβάλλον, με τους ποικίλους περιορισμούς και τις δεσμεύσεις που επιβάλλει στην καθημερινότητά μας, προκαλεί μια σειρά από δυσλειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό και επιτείνει ήδη υπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις, λειτουργώντας αφαιρετικά ως προς το επίπεδο ποιότητας ζωής.

Χιλιάδες άνθρωποι καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σειρά συμπτωμάτων, που ανήκουν στο φάσμα του Αυχενικού Συνδρόμου, χωρίς – πολλές φορές – να γνωρίζουν την προέλευσή τους και τις σωστές μεθόδους αντιμετώπισης.

Με τον όρο αυτό, μιλάμε για ένα σύνολο κλινικών σημείων, που προκαλούνται – μεταξύ άλλων – από τη λανθασμένη στάση του σώματος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας (αλλά και κατά τον ύπνο), το στρες, την πολύωρη εργασία (που απαιτεί παρατεταμένη παραμονή σε μία θέση ή άρση βαρέων αντικειμένων), την έλλειψη άσκησης, τις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, τους τραυματισμούς της περιοχής του αυχένα ή ακόμα και αντανακλαστικά από παθήσεις/κακώσεις του άνω άκρου και του θώρακα.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να οδηγήσουν σε περιορισμό της φυσιολογικής λειτουργικότητας και κινητικότητας, καθώς και πόνο.

Πιο συγκεκριμένα, το άτομο ενδέχεται να παρουσιάσει κεφαλαλγίες, πόνο και περιορισμένη κινητικότητα (κυρίως στη στροφή και στην κάμψη) σε αυχένα και πλάτη, πόνο στο/στα άνω άκρο/άκρα, μουδιάσματα (πιο συχνά στα άνω άκρα, λόγω πιθανής εμπλοκής του βραχιονίου πλέγματος, μιας σειράς νεύρων που εκφύονται από τον αυχένα και νευρώνουν το άνω άκρο), μυϊκή αδυναμία, ζαλάδες, αίσθημα βάρους κεφαλής και μυϊκούς σπασμούς.

Προκειμένου να αποφύγουμε τις δυσάρεστες επιπτώσεις αυτής της κατάστασης, μπορούμε να αφιερώσουμε ένα τμήμα του ελεύθερου χρόνου μας στη σωστή αντιμετώπιση και αποκατάσταση.

Χρόνια πρακτικής εφαρμογής έχουν αποδείξει την ευεργετική επίδραση της χειρομάλαξης, σε συνδυασμό με ορθοπεδικές/θεραπευτικές ασκήσεις για τον αυχένα. Η θεραπεία ξεκινά με μάλαξη για αιμάτωση της περιοχής, λύση των μυϊκών σπασμών και, κατά συνέπεια, την έμμεση βελτίωση της οξυγόνωσης των ιστών.

Συμπληρωματική στη θεραπεία είναι και η δράση της διαμαγνητικής αντλίας, μιας προηγμένης ιατρικής συσκευής, που έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει τις τοξίνες που παράγονται από τα κύτταρα, να ενισχύει την τροφικότητά τους και να διεγείρει τους υποκείμενους ιστούς (όπως νευρικούς, μυϊκούς κλπ.) έως και 7 εκ. βάθος.

Στη συνέχεια, ακολουθούν φυσικοθεραπευτικές ασκήσεις για τον αυχένα, τα άνω άκρα και την πλάτη, με σκοπό την ενδυνάμωση των μυών των περιοχών αυτών για καλύτερη υποστήριξη του αυχένα και της ράχης, καθώς και αποφυγή μελλοντικών τραυματισμών.

Ορθοπεδική γυμναστική, ασκήσεις με αντιστάσεις, stretching ή ένας συνδυασμός αυτών διδάσκονται στον ενδιαφερόμενο, με σκοπό να είναι σε θέση να ανατρέχει σε αυτές και να τις εκτελεί και μόνος του όταν περάσει στη φάση συντήρησης.

Επιπρόσθετα, το άτομο εκπαιδεύεται στην υιοθέτηση μιας σωστής στάσης σώματος, που αφορά την εργονομικά ορθή εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων, και του παρέχονται συμβουλές που αφορούν την κατάκλιση και τις ώρες ξεκούρασης. Για την ενίσχυση και διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος μακροπρόθεσμα προτείνεται η πραγματοποίηση 10-15 συνεδριών μία φορά το χρόνο.

Τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο συνεδριών ή επιθυμούν να αποφύγουν προβλήματα που συνδέονται με την έλλειψη άσκησης έχουν τη δυνατότητα και ενθαρρύνονται να ακολουθήσουν μία πρωτοποριακή μορφή άσκησης σε δωμάτια προσομοίωσης προπόνησης σε υψηλό υψόμετρο (High Altitude Training rooms), όπου η περιεκτικότητα του αέρα σε οξυγόνο είναι μειωμένη.

Και στις δύο αυτές κατηγορίες ατόμων το ζητούμενο είναι, κυρίως, η βελτίωση της αιμάτωσης και οξυγόνωσης των ιστών, κάτι που επιτυγχάνεται σε αυτό το περιβάλλον, λόγω της επέκτασης του δικτύου των τριχοειδών αγγείων και της αύξησης της παραγωγής ερυθροποιητίνης αντισταθμιστικά από τον οργανισμό, μιας ορμόνης που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς. 30 λεπτά προπόνησης σε τέτοιες συνθήκες ισοδυναμούν με 1 ώρα αντίστοιχης προπόνησης σε περιβάλλον κανονικής περιεκτικότητας σε οξυγόνο. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείται χρόνος, χωρίς να «θυσιάζεται» το αποτέλεσμα.

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως η έλλειψη χρόνου δε συνεπάγεται, κατ’ ανάγκη, και την «έλλειψη» υγείας. Η σύγχρονη τεχνολογία, σε συνδυασμό με την εμπεριστατωμένη γνώση και εμπειρία, μπορεί να σας βοηθήσει όχι μόνο να φαίνεστε, αλλά και να είστε καλά!

H Άννα-Μαρία Σύρρου είναι φυσικοθεραπεύτρια με ειδίκευση στην αποκατάστασημέσω του Stottpilates

Πηγές : Web Only-  tanea.gr