Η εγχείρηση μετά το «μίνι» εγκεφαλικό προστατεύει από το μεγάλο
4 Μαρτίου 2013
Γιατροί στη Βρετανία υποβάλλουν πάσχοντες από μίνι-εγκεφαλικά σε επείγουσα επέμβαση εντός 24 ωρών από το επεισόδιο, σε μία προσπάθεια να τους προστατεύσουν από ένα επόμενο, μεγάλο.
Έως τώρα, όσοι εκδηλώνουν παροδικά ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, όπως λέγονται επιστημονικά τα μίνι-εγκεφαλικά, δεν θεωρούνται υποψήφιοι για εγχείρηση εάν δεν περάσουν αρκετές εβδομάδες.
Νέα στοιχεία, όμως, υποδηλώνουν ότι κάποιοι από αυτούς ωφελούνται όταν χειρουργούνται στο λαιμό μέσα σε 24 ώρες από το μίνι-εγκεφαλικό, για να καθαριστεί η απόφραξη που τους έχει προκαλέσει το επεισόδιο.
Ωστόσο η μέθοδος, η οποία φαίνεται ότι προστατεύει τον έναν στους τρεις από επερχόμενο μεγάλο εγκεφαλικό, δεν είναι άμοιρη κινδύνων.
Η αντιμετώπιση των μίνι εγκεφαλικών ως επειγόντων περιστατικών είναι παρόμοια με αυτήν που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση του πρώτου εμφράγματος του μυοκαρδίου, κατά την οποία γίνεται άμεση διάνοιξη της αποφραγμένης στεφανιαίας αρτηρίας με στεντ (είναι ένα μεταλλικό έλασμα, που τοποθετείται μέσα στην αρτηρία για να την κρατάει ανοιχτή).
Η άμεση διάνοιξη των στεφανιαίων αρτηριών έχει μειώσει τους θανάτους από έμφραγμα κατά σχεδόν 25%, λένε οι ειδικοί.
Η επέμβαση για τα μίνι εγκεφαλικά είναι η καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή και εκτελείται υπό γενική αναισθησία. Κατ’ αυτήν γίνεται μία τομή μεγέθους 8-10 εκατοστών στον λαιμό για να φτάσει ο χειρουργός στην αποφραγμένη καρωτίδα αρτηρία.
Οι καρωτίδες αρτηρίες είναι δύο, από μία σε κάθε πλευρά του λαιμού, και τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο.
Συνήθως απαιτείται εγχείρηση μόνο στην μία καρωτίδα, αλλά στις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί διάνοιξη και των δύο. Ο χειρουργός ανοίγει την αρτηρία κατά μήκος για να αφαιρέσει την αθηρωματική πλάκα που την στενεύει και να αποκαταστήσει τη ροή του αίματος.
Η αθηρωματική πλάκα συσσωρεύεται με το πέρασμα του χρόνου, εξαιτίας γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, μειώνοντας τη διάμετρο της καρωτίδας αρτηρίας.
Όπως εξηγεί στην εφημερίδα «Daily Mail» ο αγγειοχειρουργός δρ Πωλ Φλόρα, από το νοσηλευτικό όμιλο Barts and the London Hospital Trust, το 94% των πασχόντων από μίνι εγκεφαλικό στο Barts υποβάλλονται σε καρωτική ενδαρτηρεκτομή εντός 14 ημερών, έναντι του 49% των ασθενών στην υπόλοιπη Βρετανία.
Με την προσέγγιση αυτή, τα ποσοστά αναπηρίας των ασθενών είναι 3%, έναντι του 11% σε όλη τη Βρετανία.
«Η εγχείρηση στις καρωτίδες δεν είναι άμοιρη κινδύνων», προσθέτει ο δρ Φλόρα. «Υπάρχουν 2-5% πιθανότητες μεγάλου εγκεφαλικού ή και θανάτου στη διάρκειά της, εάν αποκολληθεί τμήμα της αθηρωματικής πλάκας και απελευθερωθεί στο αίμα.
»Ωστόσο, οι ασθενείς έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες μεγάλου εγκεφαλικού όταν η εγχείρηση επιτυγχάνει».
Προειδοποιητική ένδειξη
Σύμφωνα με τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ, αν και τα παροδικά εγκεφαλικά επεισόδια δεν προκαλούν μόνιμη αναπηρία, αποτελούν προειδοποιητική ένδειξη επικείμενου μεγάλου εγκεφαλικού τις επόμενες ημέρες ή μήνες.
Περισσότεροι από το 10% των πασχόντων από μίνι εγκεφαλικό, εκδηλώνουν μεγάλο επεισόδιο μέσα σε 3 μήνες, με τα μισά από αυτά τα εγκεφαλικά να συμβαίνουν μέσα στο πρώτο 48ωρο από το μίνι.
Επιπλέον, ένας στους τρεις πάσχοντες από μίνι εγκεφαλικό εκδηλώνει μεγάλο μέσα σε 1 χρόνο.
Η αντιμετώπιση των μίνι εγκεφαλικών γίνεται στο νοσοκομείο και κατά κανόνα είναι φαρμακευτική.
Τα συμπτώματα του μίνι εγκεφαλικού είναι ίδια με αυτά του μεγάλου και συμπεριλαμβάνουν μουδιάσματα, «μυρμήγκιασμα» ή παράλυση στην μία πλευρά του σώματος (χέρι, πόδι ή/και πρόσωπο), διαταραχή της ομιλίας ή/και της όρασης, σύγχυση ή απώλεια μνήμης, ζάλη, αστάθεια ή απώλεια της ισορροπίας και πολλά άλλα.
Τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως, γι’ αυτό και οι ειδικοί λένε πως όσοι έχουν συμπτώματα σαν τα προαναφερθέντα δεν πρέπει να περιμένουν να περάσουν από μόνα τους, αλλά να απευθύνονται αμέσως σε έναν γιατρό.
Υπολογίζεται ότι στην χώρα μας συμβαίνουν πάνω από 35.000 εγκεφαλικά κάθε χρόνο – ή αλλιώς, σχεδόν 100 Έλληνες παθαίνουν καθημερινά εγκεφαλικό.
Πηγές : Web Only- ygeia.tanea.gr