Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ναύπλιο :Ο εσπερινός της Αγάπης στο Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου

7 Μαΐου 2013

Ναύπλιο :Ο εσπερινός της Αγάπης στο Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου

NAUPLIO_EORTH_AG_GEORGIOU15

Στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο τελέσθηκε ο εσπερινός της Αγάπης  στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό , ο οποίος είναι αφιερωμένος στον μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο.

Στον Αρχιερατικό εσπερινό που τελέσθηκε χοροστάτησε ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου Καλλίνικος .Να σημειωθεί πως το Ευαγγέλιο της αγάπης διαβάστηκε σε έξι γλώσσες στα Λατινικά, Ρουμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Αραβικά και Ελληνικά.

Στο τέλος του πανηγυρικού εσπερινού ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καλλίνικος μίλησε για το νόημα της Αναστάσεως και μοίρασε στους πιστούς από ένα κόκκινο αυγό προς ευλογία .Στον ιερό ναό είχε τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου Γεωργίου. Το παρών τους έδωσαν οι βουλευτές του νομού Ιωάννης Ανδριανός και Ιωάννης Μανιάτης.

Η Ακολουθία της Αγάπης

Κάθε χρόνο την Κυριακή του Πάσχα η ορθόδοξη εκκλησία τελεί την λειτουργία της Αγάπης. Τα παλαιότερα χρόνια μετά από την λειτουργία, που στις περισσότερες περιοχές γινόταν μεσημέρι ή απόγευμα, όλοι οι πιστοί φιλούσαν ο ένας τον άλλον σταυρωτά και ο ένας έλεγε Χριστός Ανέστη και ο άλλος Αληθώς Ανέστη. Επίσης στο προαύλιο της εκκλησίας στηνόταν τρικούβερτο γλέντι, το οποίο κρατούσε πολλές φορές μέχρι πρωίας. Δυστυχώς το έθιμο αυτό τείνει να εξαφανιστεί, αν δεν έχει ηδη εξαφανιστεί, από τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Θα ήταν καλό να δούμε τι ήταν οι αγάπες κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους: «Aγάπες ονομάζονταν οι κοινές εστιάσεις οι οποίες τελούνταν στις Χριστιανικές κοινότητες από τον πρώτο αιώνα. Οι αγάπες αρχικά τελούνταν μαζί με τη Θεία Ευχαριστία, ενώ από τον 2ο αιώνα αποχωρίστηκαν από το ευχαριστιακό γεγονός, λόγω καταχρήσεων που παρατηρήθηκαν. Παρότι οι αγάπες αποχωρίστηκαν από την Θεία Ευχαριστία διατήρησαν κάποια εξωτερικά στοιχεία, όπως την «κλάση» του άρτου ή την «ευλογία» του ποτηρίου.».

Βίος καΙ απολυτίκιο του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου, του οποίου η Εκκλησίας μας τιμά την μνήμη στις 23 Απριλίου.και την Δευτέρα της διακαινησίμου. 

Ο άγιος Γεώργιος γεννήθηκε μεταξύ των ετών 280-285 μ.Χ., πιθανότατα στην περιοχή της Αρμενίας, από τον Έλληνα Συγκλητικό, στρατηλάτη στο αξίωμα, κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, Γερόντιο. Εκεί, σε ένα μοναστήρι της περιοχής, ο Άγιος δέχθηκε το Μυστήριο του Βαπτίσματος και έγινε μέλος της Εκκλησίας. Ο πατέρας του Αγίου, Γερόντιος, καταγόταν από πλούσια και επίσημη γενιά της Καππαδοκίας. Σε παλαιό χειρόγραφο αναφέρεται, ότι γεννήθηκε στον Σεβαστούπολη της Μικρής Αρμενίας, αρχικά ήταν ειδωλολάτρης και αργότερα έγινε χριστιανός. Η σύζυγός του ονομαζόταν Πολυχρονία, ήταν χριστιανή και καταγόταν από τον γνωστό Λύδδα (Διάσπολη) της Παλαιστίνης. Όπως αναφέρουν οι πηγές, η οικογένεια του Αγίου, Όταν εκείνος ήταν σε μικρή ηλικία, μετοίκησε στην Λύδδα, λόγω του θανάτου του πατρός του.

Σε νεαρή ηλικία ο Γεώργιος κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό. Διακρίθηκε για την τόλμη και τον ηρωϊσμό του και έλαβε το αξίωμα του Τριβούνου. Λίγο αργότερα ο Διοκλητιανός τον έκανε Δούκα (διοικητή) με τον τίτλο του Κόμητος στο τάγμα τον Ανικιώρων της αυτοκρατορικής φρουράς‡ «πολλάκις πρότερον μεγαλοπρεπώς διαπρέψας του των σχολων μετά ταυτα πρώτου τάγματος κόμης κατ’; εκλογήν προεβλήθη». Στις αρχές του 303 μ.Χ. ο Άγιος συλλαμβάνεται και ακολουθεί το μαρτύριο.

Η πίστη του Αγίου γίνεται αφορμή να βαπτισθούν οι στρατιωτικοί Ανατόλιος και Πρωτολέων, Βίκτωρ και Ακίνδυνος, Ζωτικός και Ζήνωνας, Χριστοφόρος και Σεβιριανός, Θεωνάς, Καισάριος και Αντώνιος, των οποίων την μνήμη εορτάζει η Εκκλησία στις 20 Απριλίου, και η βασίλισσα Αλεξάνδρα, σύζυγος του Διοκλητιανού, μαζί με τους δούλους της Απολλώ, Ισαάκιο και Κοδράτο, των οποίων η μνήμη τιμάται στις 21 Απριλίου.

Ο Διοκλητιανός δεν το περίμενε και έφριξε με την στάση του Γεωργίου. Τότε άρχισε για τον Άγιο μια σειρά φρικτών βασανιστηρίων, αλλά και θαυμάτων, που έφεραν πολλούς ειδολολάτρες στη χριστιανική πίστη. Αφού τον λόγχισαν, ξέσκισαν τις σάρκες του με ειδικό τροχό από μαχαίρια. Έπειτα, τον έριξαν σε λάκκο με βραστό ασβέστη και κατόπιν τον ανάγκασαν να βαδίσει με πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια. Από όλα αυτά ο Θεός τον κράτησε ζωντανό και έγινε αιτία να εξευτελιστούν τα είδωλα και οι εκφραστές τους.

Ο Άγιος μαρτύρησε προσευχόμενος, «απετμήθη την κεφαλήν», την Παρασκευή 23 Απριλίου του έτους 303 μ.Χ. Κατά δε τον υπολογισμό του ιστορικού Ευσεβίου, και σύμφωνα με το μακεδονικό ημερολόγιο, αντιστοιχούσε στην Παρασκευή της Διακαινησίμου, του Πάσχα. Κρυφά σήκωσαν οι Χριστιανοί το πάντιμο λείψανο του και το έθαψαν, μαζί με αυτό της αγίας μητρός του, η οποία μαρτύρησε την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Ο πιστός υπηρέτης του Αγίου, Πασικράτης, εκτελώντας την επιθυμία του Αγίου, παρέλαβε το άγιο λείψανο του Μάρτυρα, μαζί με αυτό της μητέρας του, και τα μετέφερε στην Λύδδα της Παλαιστίνης. Από εκεί, όπως βεβαιώνουν οι πηγές, οι Σταυροφόροι πήραν τα ιερά λείψανα της Αγίας Πολυχρονίας και τα μετέφεραν στην Δύση.

Μετά τον μαρτυρικά θάνατο του Αγίου μαρτύρησαν και οι συνδέσμιοί του Ευσέβιος, Νέων, Λεόντιος, Λογγίνος και άλλοι τέσσερις μαζί. Την μνήμη τους τιμά η Εκκλησία στις 24 Απριλίου.

Βλέπουμε, ότι με κέντρο την ημέρα του μαρτυρίου του Αγίου, δημιουργείται μέσα στον λειτουργικό χρόνο της Εκκλησίας, ένας εορτολογικός κύκλος, ο οποίος καλλιεργείται περισσότερο από τα Τυπικά της Κωνσταντινούπολης, που ξεκινά στις 20 Απριλίου και τελειώνει στις 24 του αυτού μηνός. Ο εορτολογικός αυτός κύκλος δείχνει την περίοπτη θέση του Μάρτυρος στην ζωή της Εκκλησίας.

Κατά την Εκκλησία μας, ο ένδοξος αυτός μεγαλομάρτυρας είναι ο μαργαρίτης ο πολύτιμος, ο αριστεύς ο θείος, ο λέων ο ένδοξος, ο αστήρ ο πολύφωτος, του Χριστού οπλίτης, της ουρανίου στρατιάς ο συνόμιλος.

NAUPLIO_EORTH_AG_GEORGIOU1

NAUPLIO_EORTH_AG_GEORGIOU2

NAUPLIO_EORTH_AG_GEORGIOU3

NAUPLIO_EORTH_AG_GEORGIOU4

NAUPLIO_EORTH_AG_GEORGIOU5

NAUPLIO_EORTH_AG_GEORGIOU6

NAUPLIO_EORTH_AG_GEORGIOU7

NAUPLIO_EORTH_AG_GEORGIOU8

NAUPLIO_EORTH_AG_GEORGIOU10

NAUPLIO_EORTH_AG_GEORGIOU12

NAUPLIO_EORTH_AG_GEORGIOU13

NAUPLIO_EORTH_AG_GEORGIOU14

 Πηγή:Ευάγγελος Μπουγιώτης