Χειροτονία Πατρός Νεκταρίου εις Διάκονον
Ο Μητροπολίτης Μόρφου μετά του κλήρου και του νεοχειροτονηθέντος π. Νεκταρίου
Ο Μητροπολίτης Μόρφου προχειρίζει σε υποδιάκονο τον π. Νεκτάριο
Ο π. Νεκτάριος κατά τη διάρκεια της χειροτονίας του σε διάκονο
Ο π. Νεκτάριος μεταξύ των διακόνων π. Φοίβου και π. Αθανασίου
Οι διακόνοι π. Φοίβος, π. Νεκτάριος και π. Παντελεήμων
Προχείριση σε υποδιάκονο του π. Νεκταρίου
Ο χειροτονηθείς σε διάκονο π. Νεκτάριος
Προχείριση σε υποδιάκονο του π. Νεκταρίου
Προχείριση σε υποδιάκονο του π. Νεκταρίου
Προχείριση σε υποδιάκονο του π. Νεκταρίου
Προχείριση σε υποδιάκονο του π. Νεκταρίου
Διακόνου Φοίβου Παναγιώτου
Την Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013, ημέρα μνήμης των τριακοσίων δέκα οκτώ (318) Αγίων Πατέρων της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, τελέσθηκε η εις διάκονον χειροτονία του Νεκταρίου Χατζημιχαήλ στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά Ορούντας. Τη χειροτονία τέλεσε ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, πλαισιωμένος από κληρικούς της οικείας μητροπολιτικής περιφέρειας και πλήθος πιστών.
Ο π. Νεκτάριος Χατζημιχαήλ αποφοίτησε αρχικά από το Εκκλησιαστικό Λύκειο Φλώρινας και στη συνέχεια από τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι έγγαμος και προέρχεται από πολύτεκνη ιερατική οικογένεια με εννέα παιδιά και με καταγωγή από τον Μαραθόβουνο της κατεχόμενης επαρχίας Αμμοχώστου. Ο μακαριστός πατέρας του, πατήρ Κυριάκος Χατζημιχαήλ υπηρέτησε ως ιερέας του χωριού και αμέσως μετά την Τουρκική Εισβολή του 1974, πρόσφυγας πλέον με τη πρεσβυτέρα του Παναγιώτα Χατζημιχαήλ και τα τέκνα τους, συνέχισε να υπηρετεί τον Θεό στο χωριό Αξός της Ιεράς Μητρόπολης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.
Ο νέος διάκονος στο χειροτονητήριo λόγο του, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: «Ως διάκονος του Υψίστου υπόσχομαι να μην εμπιστεύομαι το δικό μου θέλημα, αλλά να αφεθώ στο θέλημα του Θεού… Το έλεος του Θεού με οδήγησε στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου, όπου βρήκα όαση λατρείας και καταφύγιο πνευματικού ανεφοδιασμού».
Ακολούθως, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο λέγοντας: «Την ημέρα αυτή της προσωπικής μου Πεντηκοστής, Πανιερώτατε, νιώθω την βαθύτατη ανάγκη να σας ευχαριστήσω για την αγάπη με την οποία με περιβάλλετε από την πρώτη συνάντησή μας, αγάπη που η εκδήλωσή της κορυφώνεται σήμερα με την εις διάκονον χειροτονία μου. Αντί άλλης ευχαριστίας, θα προσπαθήσω με την υπακοή μου να εκφράσω τη δική μου αγάπη».
Επίσης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον πνευματικό του πατέρα, πατέρα Πολύβιο, τη γερόντισσα Ιουστίνη και τις αδελφές της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Ορούντας και τους κατά σάρκα γονείς του.
Στη συνέχεια, έκανε ιδιαίτερη μνεία σε τέσσερις επισκόπους σημειώνοντας: «Χρέος έχω να μνημονεύσω τούτη την ώρα και τέσσερις επισκόπους που είχα την ευλογία να γνωρίσω και οι οποίοι βοήθησαν με το παράδειγμα, την πατρική τους αγάπη και καθοδήγηση να στερεωθεί μέσα μου ο πόθος της ιεροσύνης. Τον μακαριστό Εδέσσης Καλλίνικο για την αγάπη που έδειξε στην οικογένειά μου τους πρώτους χρόνους μετά την προσφυγιά. Τον μακαριστό Φλωρίνης Αυγουστίνο, ο οποίος με χειροθέτησε αναγνώστη ενώ φοιτούσα στο Εκκλησιαστικό Λύκειο της Φλώρινας. Τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τροπαίου κ. Αθανάσιο, οι οποίοι με τον τρόπο τους ο καθένας μου έδειξαν πώς μπορεί η ορθή πίστη και το ορθόδοξο ήθος να λάμψουν όπου γης, αφού η Ορθοδοξία είναι οικουμενική».
Στον καταληκτικό του λόγο ο νεοχειροτονηθείς διάκονος, συγκινημένος, αναφέρθηκε στη σύζυγό του με τα ακόλουθα λόγια: «Τέλος θέλω να εκφράσω την αγάπη μου στη σύζυγό μου Κυριακή, η οποία συναισθανόμενη ότι ο αγώνας που αναλαμβάνω είναι και δικός της αγώνας στηρίζει έμπρακτα την απόφασή μου να ιερωθώ. Είμαι βέβαιος ότι θα έχω την συμπαράστασή της καθ’ όλη την διάρκεια της διακονίας μου».
Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος στη ομιλία του εξέφρασε τη χαρά του που ο π. Νεκτάριος μνημόνευσε στο λόγο του αρχιερείς, ιερείς, ανθρώπους του Θεού, τον μακαριστό πατέρα του Κυριακό και την ευλαβέστατη μητέρα του Παναγιώτα γιατί, «όλα αυτά τα ονόματα δίνουν σε εμάς πιστοποιητικά Ορθοδοξίας».
Νουθετώντας τον νέο διάκονο μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Ο διάκονος μαθητεύει δεν διδάσκει, υπηρετεί και διακονεί τους πρεσβυτέρους της Εκκλησίας και όπου χρειάζεται και τον οικείο Αρχιερέα. Η εις διάκονον χειροτονία να θυμάσαι ότι θα είναι περίοδος βαθύτατης μαθητείας αλλά για να είσαι καλός μαθητής θα πρέπει να ασκηθείς στη μαθητεία της μετανοίας.
Χαίρομαι που στη χαρά τη δική μας σήμερα συμμετέχει και η ψυχή του μακαριστού πατρός σου Κυριακού και έτσι στο πρόσωπο σου συνεχίζεται η παράδοση της ιεροσύνης και στη δική σου γενιά.
Σε παρακαλώ, αγαπητέ μου διάκονε, να κρατήσεις την πίστη των τριακοσίων δέκα οκτώ Αγίων Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, γιατί αυτή η πίστη στήριξε και θα στηρίξει την οικουμένη τα επόμενα χρόνια που έρχονται μέσα από πολλές περιπέτειες. Ιερείς και λαός, καλούμαστε αυτούς τους μήνες, κρατώντας την ορθόδοξη πίστη, την εργασία της μετάνοιας και την τακτική θεία Κοινωνία να δώσουμε μαρτυρία Χριστού, όπως έδωσε και ο εξ Ορούντης ορμώμενος νέος ιερομάρτυρας Φιλούμενος. Πάτερ Νεκτάριε, έρχεσαι σε ένα περιβάλλον που γέννησε αγίους».
Ο πατήρ Νεκτάριος θα διακονεί στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Ορούντας.
Χειροτονητήριος λόγος τους πατρός Νεκταρίου
Πανιερώτατε,
Σεβαστοί πατέρες,
Γερόντισσα,
Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,
Με συγκίνηση απευθύνομαι στην αγάπη σας, ενώ ακόμα αντηχεί στα αυτιά μου η ευχή να είμαι άξιος εις την διακονία μου. παρακαλώ να προσευχηθείτε να με αξιώσει ο Άγιος Τριαδικός Θεός να δεχθώ το δώρο της ιερωσύνης και να το φυλάξω ως τον πολυτιμότερο θησαυρό. συναισθανόμενος την αναξιότητά μου, δεν θα τολμούσα να σταθώ ενώπιον του θυσιαστηρίου, αν δεν ένοιωθα ότι η ιεροσύνη είναι χάρισμα από τον Θεό και μετέχουμε σ’ αυτήν όχι γιατί είμαστε άξιοι, αλλά γιατί αυτό είναι το θέλημα Του. Περί τούτου αδιάψευστη είναι η μαρτυρία του Χριστού: ‘‘οὐδεὶς δύναται ἐλθεῖν πρός με, ἐὰν μὴ ᾖ δεδομένον αὐτῷ ἐκ τοῦ πατρός μου’’ , δηλαδή κανένας δεν μπορεί να έλθει προς τον Χριστό, εάν αυτό δεν του έχει δοθεί ως δώρο από τον Θεό Πατέρα. Ο Κύριος γεννά μέσα μας τον πόθο της ιερωσύνης, Εκείνος απευθύνει το προσκλητήριο, Εκείνος προετοιμάζει τις συνθήκες και ιερουργεί το μυστήριο.
Δεχόμενος το δώρο της ιεροσύνης στρατεύομαι στον πνευματικό αγώνα της Εκκλησίας και προσεύχομαι να αδειάσει η καρδιά μου από σκέψεις, επιθυμίες και μέριμνες βιοτικές, για να προσφέρω τον εαυτό μου ανοιχτό στην σοφία του Θεού. Δεχόμενος το δώρο της ιεροσύνης οφείλω να αγωνίζομαι με ταπείνωση ώστε να ζήσω εν μετανοία το μυστήριο. Ως διάκονος του υψίστου υπόσχομαι να μην εμπιστεύομαι το δικό μου θέλημα, αλλά να αφεθώ στο θέλημα του Θεού, δηλαδή στο Άγιο Έλεός Του : ‘‘ γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· ’’ Όπως ερμηνεύει ο άγιος Κυπριανός Καρχηδόνος ‘‘εὐχὸμεθα οὐχὶ ἵνα ὁ Θεὸς κάμῃ ὃ,τι θέλει, ἀλλ᾿ ἵνα ἡμεῖς δυνηθῶμεν να ποιῶμεν ὃ,τι ὁ Θεὸς θέλει … δεὸμεθα καὶ ζητοῦμεν, ἵναγὶνεται ἐν ἡμῖν τὸ θέλημα τοῦ Θεοῦ .’’, δηλαδή ευχόμαστε όχι ο Θεός να κάμει ό,τι θέλει, αλλά εμείς να αξιωθούμε να κάνουμε ό,τι ο Θεός θέλει… Ευχόμαστε και ζητούμε να γίνεται το θέλημα του Θεού μέσα μας.
Την ημέρα αυτή της προσωπικής μου Πεντηκοστής, Πανιερώτατε , νοιώθω την βαθύτατη ανάγκη να σας ευχαριστήσω για την αγάπη με την οποία με περιβάλλετε από την πρώτη συνάντησή μας, αγάπη που η εκδήλωσή της κορυφώνεται σήμερα με την εις διάκονο χειροτονία μου. Αντί άλλης ευχαριστίας, θα προσπαθήσω με την υπακοή μου να εκφράσω την δική μου αγάπη.
Ευγνωμοσύνη θέλω να εκφράσω και προς τον πατέρα Πολύβιο για την ακούραστη υπομονή με την οποία με νουθετεί, ως γνήσιος πνευματικός πατέρας, ευγνωμοσύνη που δεν μπορώ να εκφράσω με λόγια και αρκούμαι να πω Δόξα τῷ Θεῷ πάντων ἔνεκεν.
Το Έλεος του Θεού με οδήγησε στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου, όπου βρήκα όαση λατρείας και καταφύγιο πνευματικού ανεφοδιασμού. Ευχαριστώ την γερόντισσα και τις αδελφές της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου, για την αγάπη που δείχνουν σε μένα και τη σύζυγό μου και για το ενδιαφέρον και τις φροντίδες τους για την ετοιμασία των αναγκαίων για την χειροτονία μου.
Την ιερή αυτή στιγμή θέλω να αναφερθώ και στους κατά σάρκα γονείς μου, τον μακαριστό πατέρα μου, ιερέα Κυριακό Χατζημιχαήλ ,που με το παράδειγμά του με δίδαξε ότι ο ιερέας δεν φείδεται κόπων για να διακονήσει τις ανάγκες του ποιμνίου του και την μητέρα μου, Παναγιώτα Χατζημιχαήλ, για όλες τις θυσίες της, αλλά και γιατί πάντα επέμενε να πηγαίνω αντίθετα στο ρεύμα και στο πνεύμα της εποχής. Ευχαριστίες οφείλω και στα αδέρφια μου που με στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια ηθικά και υλικά.
Χρέος έχω να μνημονεύσω τούτη την ώρα και τέσσερις επισκόπους που είχα την ευλογία να γνωρίσω και οι οποίοι βοήθησαν με το παράδειγμα, την πατρική τους αγάπη και καθοδήγηση να στερεωθεί μέσα μου ο πόθος της ιερωσύνης. Τον μακαριστό Εδέσσης Καλλίνικο για την αγάπη που έδειξε στην οικογένειά μου τους πρώτους χρόνους μετά την προσφυγιά. Τον μακαριστό Φλωρίνης Αυγουστίνο, ο οποίος με χειροθέτησε αναγνώστη ενώ φοιτούσα στο Εκκλησιαστικό Λύκειο της Φλώρινας. Τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριο και τον θεοφιλέστατο επίσκοπο τροπαίου κ. Αθανάσιο, οι οποίοι με τον τρόπο τους ο καθένας μου έδειξαν πως μπορεί η ορθή πίστη και το ορθόδοξο ήθος να λάμψουν όπου γης, αφού η Ορθοδοξία είναι οικουμενική.
Ευχαριστώ όλους τους κληρικούς της Θεοσώστου Μητροπόλεως Μόρφου που με έχουν δεχτεί με αγάπη και με έχουν κάνει να τους συναριθμώ με τους οικείους μου. Επίσης ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου το φιλόξενο χωριό της Ορούντας γιατί ο ναός του Αποστόλου Λουκά γίνεται ‘‘το ὑπερῷον ’’ , ο τόπος , της προσωπικής μου πεντηκοστής.
Θερμές ευχαριστίες οφείλω στην πρεσβυτέρα Κυριακή, στον αρχιμανδρίτη π.Ιάκωβο, στον κ. Γιαννάκη Αριστοτέλους και τον Πνευματικό μου αδερφό Κωνσταντίνο Παπαπολυβίου για την βοήθεια που μου παρείχαν για τις ετοιμασίες της χειροτονίας μου.
Τέλος θέλω να εκφράσω την αγάπη μου στην σύζυγό μου Κυριακή, η οποία, συναισθανόμενη ότι ο αγώνας που αναλαμβάνω είναι και δικός της αγώνας στηρίζει έμπρακτα την απόφασή μου να ιερωθώ. Είμαι βέβαιος ότι θα έχω την συμπαράστασή της καθ’ όλη την διάρκεια της διακονίας μου.
Πανιερώτατε παρακαλώ, πάντοτε, όπως σήμερα να προσεύχεστε «Ἡ θεία χάρις ἡ πάντοτε τὰ ἀσθενῆ θεραπεύουσα καὶ τὰ ἐλλείποντα ἀναπληροῦσα» με επισκιάζει και με συνοδεύει στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνω, αμήν.