Ελπίδες για θεραπεία του διαβήτη
5 Νοεμβρίου 2013
Ελπίδα για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 δίνει η μελέτη επιστημόνων στη Γερμανία, οι οποίοι ανέπτυξαν μια μέθοδο που μειώνει τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα, αλλά και το σωματικό βάρος.
Ερευνητές από το Μόναχο, σε συνεργασία με συναδέλφους τους στις ΗΠΑ, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια μέθοδο που συνδυάζει την ευεργετική επίδραση δύο ορμονών, οι οποίες ελέγχουν μεταξύ άλλων την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει κανείς.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, οι ορμόνες αυτές φέρουν τις ονομασίες GLP-1 και GIP, παράγονται από την πεπτική οδό και συμμετέχουν σε πολλές μεταβολικές διαδικασίες.
Συγκεκριμένα, όταν εισέρχεται στον οργανισμό γλυκόζη μέσω των σακχάρων, οι ορμόνες αυτές είναι υπεύθυνες για την αύξηση της ινσουλίνης που παράγεται και κατ’ επέκταση για τη μείωση των σακχάρων στο αίμα. Παράλληλα δε, μειώνεται η όρεξη και ενισχύεται η καύση του λίπους.
Οι επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν μια μοριακή δομή που συνδυάζει τις ευεργετικές επιδράσεις και των δύο ορμονών και δρα με τον ίδιο τρόπο στους υποδοχείς τους, οι οποίοι ενεργοποιούνται και παράλληλα μεγιστοποιούνται οι μεταβολικές επιδράσεις τους.
Η νέα θεραπεία δοκιμάστηκε σε ποντίκια, ενώ οι πιο σοβαρές παρενέργειες που παρατηρήθηκαν ήταν κάποιες ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό.
Οι επιστήμονες είναι πλέον βέβαιοι ότι ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία εξατομικευμένων θεραπειών του διαβήτη τύπου 2, αφού η αναλογία των δύο ορμονών συνήθως διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό.
Τη θεραπεία ανέπτυξαν επιστήμονες από το Κέντρο για τον Διαβήτη Χέμχολτς του Μονάχου (HMGU) και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μονάχου (TUM), σε συνεργασία με ερευνητές από τα πανεπιστήμια Ιντιάνα και Σινσινάτι.
Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science Translational Medicine.
Πηγή: ikypros.com