Η παλαιότερη φωτογραφία της Θεσσαλονίκης
8 Μαΐου 2014
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει ένα δίπτυχο φωτογραφικό πανόραμα ηλικίας 150 χρόνων: την, τεκμηριωμένα, παλαιότερη μέχρι στιγμής φωτογραφία της Θεσσαλονίκης, καθώς και την πολυσχιδή ιστορία της: τη λήψη της στα 1863 από τον φωτογράφο Γιόζεφ Ζέκελυ που συνόδεψε μια ταξιδιωτική αποστολή από το Δυρράχιο έως τη Θεσσαλονίκη· την εκτύπωσή της, ως χαρακτικό, σε βιβλίο το 1866 – διαφορετικό από το βιβλίο για το οποίο αρχικά προοριζόταν· το πέρασμα της πρωτότυπης φωτογραφίας στην ‘αφάνεια’ για πάνω από έναν αιώνα και την επανεμφάνισή της στα αρχεία της Αυστριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης.
Το ΜΙΕΤ, με τη συνδρομή της καθηγήτριας Αλέκας Καραδήμου-Γερόλυμπου που πρώτη εντόπισε τη φωτογραφία, ανέκτησε από τη Βιέννη ένα υψηλής ανάλυσης αντίγραφο του πανοράματος και το εκτύπωσε σε ανάπτυγμα 6,00 μέτρων. Παράλληλα, μια σύγχρονη δορυφορική λήψη μεταφερμένη σε μακέτα βοηθά στην ταύτιση των κτιρίων και την τεκμηρίωση της τοπογραφίας.
Στην έκθεση με τίτλο: «Η παλαιότερη φωτογραφία της Θεσσαλονίκης», αναλύεται η χρονολογία και η θέση των μνημείων (εκκλησιών, τζαμιών, τειχών, μιναρέδων, δημόσιων κτιρίων και αστικών κατοικιών) στην οθωμανική πόλη των μέσων του 19ου αιώνα. Συγκρίνονται οι αλλαγές ανάμεσα σε αυτή και στη δεύτερη αρχαιότερη φωτογραφία του 1875-78, (εκείνη του αρχείου Δέλλιου που απόκειται στο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, που έχει ήδη παρουσιαστεί στην έκθεση Η Δύση της Ανατολής το 2012-13). Στη νεότερη αυτή φωτογραφία –που επίσης εκτίθεται προς σύγκριση– τα θαλάσσια τείχη έχουν κατεδαφιστεί και νέα κτίρια, όπως το πρώτο Δημαρχείο του 1869, έχουν ανεγερθεί.

Η Μαρία Καζαμία – Τσέρνου, καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ με τον επιμελητή της έκθεσης Γιάννη Επαμεινώνδα.
Στο πλαίσιο της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί ξεναγήσεις-διαλέξεις γύρω από την ιστορία των δύο παλαιότερων πανοραμικών φωτογραφιών της Θεσσαλονίκης, των μνημείων και της πόλης του 19ου αιώνα.
Η Πεμπτουσία παρακολούθησε την έκθεση και συμμετείχε στην ξενάγηση τη οποία πραγματοποιεί ο επιμελητής της έκθεσης και διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ, Γιάννης Επαμεινώνδας. Πρόκειται για ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, στην τοπογραφία και ανθρωπογεωγραφία αυτού του τόπου θέματα τα οποία ο Γιάννης Επαμεινώνδας γνωρίζει πολύ καλά και παρουσιάζει με κάθε λεπτομέρεια.
Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί ορόσημο για την ιστορία και την πολεοδομία της πόλης και πρέπει να τύχει της αρμόζουσας προσοχής και του ανάλογου εκπαιδευτικού και ερευνητικού ενδιαφέροντος.
Η Έκθεση θα διαρκέσει έως και Παρασκευή 13 Ιουλίου 2014.
Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη στις 18.00 και κάθε Κυριακή στις 11.00.
Άποψη της έκθεσης: