Πεμπτουσία

Ολοκλήρωση εργασιών Συμποσίου για την «Γεωγραφία της Κύπρου»

8 Μαΐου 2014

Ολοκλήρωση εργασιών Συμποσίου για την «Γεωγραφία της Κύπρου»

Ολοκληρώθηκαν με εξαιρετική επιτυχία και μεγάλη προσέλευση του κοινού οι εργασίες του πρώτου επιστημονικού Συμποσίου «Γεωγραφία της Κύπρου», το οποίο διοργανώθηκε από τον Γεωγραφικό Όμιλο Κύπρου και την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών με τη στήριξη της Κυπριακής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών και πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Αρχιεπισκοπής της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών.

kiprosgeografia

Μετά το καλωσόρισμα των προέδρων της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, δρος Χ. Χοτζάκογλου και του Γεωγραφικού Ομίλου, Κ. Δημητριάδη απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Υπουργός Παιδείας δρ Κ. Καδής, εξαίροντας την σημασία της Γεωγραφίας ως επιστήμης και της θεματικής του συμποσίου και τόνισε την προτεραιότητα της κυβέρνησης στην αειφόρο ανάπτυξη. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Προέδρου της Ελληνικής Τράπεζας δρος Ανδρέα Παναγιώτου και του Γεν. Γραμματέως της Κυπριακής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών, δρος Ιωάννη Ηλιάδη.

Εικοσιπέντε ομιλητές από την Ελλάδα και την Κύπρο ανέπτυξαν θεματικές σχετικές με τη χαρτογραφία της Κύπρου (Κ. Δημητριάδης), την ιστορία και δραστηριότητα του Γεωγραφικού Ομίλου (Π. Αργυρίδης), γεωλογία (Ιω. Παναγίδης), κλίμα (δρ Κλ. Νικολαΐδης), χλωρίδα (Γ. Χατζηκυριάκου), θαλάσσια ζωή  (Ανδ. Δημητρόπουλος), δάση (Τ. Τσιντίδης), ερπετά (Αν. Αντωνίου), ορυκτούς πόρους (δρ Γ. Κωνσταντίνου), μεγάλα θηλαστικά (Δρ Ελ. Χατζηστερκώτης), ενέργεια και κλιματική αλλαγή (δρ Μ. Βαλαντής), υδάτινους πόρους (Ν. Τσιουρτής), γεωργία (Μ. Αδαμίδης), αναδασμό (Φρ. Χριστοφίου), υδρογονάνθρακες (Σ. Κασίνης, Χ. Ολυμπίου), τον Ακάμα (Γλ. Κωνσταντινίδης), γεωπολιτική σημασία της Κύπρου (δρ Ιω. Μάζης), οικισμοί στην αρχαία Κύπρο (δρ. Γ. Γεωργίου), προσκυνηματικό τουρισμό (δρ Ν. Ροδοσθένους), πληθυσμός και οικισμοί (Φ. Αναστάση), Πολιτισμική Γεωγραφία ( δρ Α. Σοφοκλέους ) τοπωνυμικά (Χ. Χοτζάκογλου), γεωγραφικά Καρπασίας (Ν. Παταπίου), οικιστικό δίκτυο στη βυζαντινή περίοδο (δρ Δ. Δρακούλης) και τη γεωγραφία στη Μέση Παιδεία (δρ Ιω. Κουμίδης).

Τα συμπεράσματα του Συμποσίου συνόψισε ο Πρόεδρος του Γεωγραφικού Ομίλου Κυριάκος Δημητριάδης, ο οποίος επίσης ξενάγησε τους συνέδρους στην Έκθεση Παλαιών Χαρτών, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του συμποσίου με εκθέματα των Κ. Δημητριάδη, της Γκαλερύ Άγι Φιλιππίδη και του δρος Χ. Χατζηχριστοδούλου. Το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των ανακοινώσεων και το έκδηλο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων αποτυπώθηκε και στις συζητήσεις, που ακολουθούσαν τις ανακοινώσεις. Οι διοργανωτές προγραμματίζουν την έκδοση των πρακτικών του
Συμποσίου, ώστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς στη γεωγραφία της Κύπρου.