«Ζωγραφίζοντας το Θείον»
28 Μαΐου 2014
Η ναζαρηνή τέχνη απετέλεσε τη γενικευμένη στροφή προς ένα ιδεαλιστικό καλλιτεχνικό ρεύμα, που προέρχεται από την Ευρώπη, και ανταποκρίνεται πλήρως στο γενικό αίτημα για βελτίωση της παλαιάς τέχνης. Στην Κύπρο δημιουργούνται μοναστηριακές Σχολές ζωγραφικής, όπως η Μονή Σταυροβουνίου, Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου κ.ά., ενώ παράλληλα λαϊκοί, ακαδημαϊκοί και μη, ζωγράφοι επιστρατεύονται στην όλη προσπάθεια. Βασικά γνωρίσματα αυτού του ύφους είναι ο εκλεκτικισμός, η καθαρότητα των γραμμών και η αποφυγή των φωτοσκιάσεων, ενώ η εικαστική αφήγηση των θρησκευτικών θεμάτων επενδύεται μ’ένα ιστορικό μυθολογικό χαρακτήρα.
Η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών και η Κυπριακή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο και με τη στήριξη του Συνδέσμου Υποτρόφων Ιδρύματος Λεβέντη διοργανώνουν με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκθεση με θέμα τη νεότερη εκκλησιαστική ζωγραφική της Κύπρου με έμφαση στις επιδράσεις από την τέχνη του νέου Ελληνικού κράτους.
Η έκθεση «Ζωγραφίζοντας το Θείον» σκοπό έχει να παρουσιάζει την καλλιτεχνική παραγωγή της «ναζαρηνής» ζωγραφικής, ένα εικαστικό είδος που επιβάλλεται στην εκκλησιαστική τέχνη της Κύπρου, από διαφορετικούς δρόμους, τόσο από το Άγιον Όρος, όσο και από την Αθήνα, ήδη, από τα μέσα του 19ου αιώνα και επιζεί ως τα μέσα του 20ού αιώνα.
Για τους σκοπούς της έκθεσης οι διοργανωτές ετοιμάζουν σχετική έκδοση, όπου θα παρουσιάζονται δοκίμια για το νέο εικαστικό ιδίωμα και θα προβάλλονται όλα τα εκθέματα της έκθεσης.