Πεμπτουσία

Παναγία Θεοδωρόβσκαγια

1 Ιουνίου 2014

Παναγία Θεοδωρόβσκαγια

Η εικόνα της Παναγίας Θεοδωρόβσκαγιας προέρχεται από την Βατοπαιδινή Σκήτη του Αγίου Ανδρέα στις Καρυές, και είναι αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Θεοδωρόβσκαγιας του 12ου αιώνα, που βρίσκεται μέχρι σήμερα στον ναό της Αναστάσεως του Ντέμπρα, στην περιοχή Καστρομά της Ρωσίας.

Thavmatourgi Eikona Panagia Theodorovskayia, Iera Megisti Moni Vatopaidiou

Η Παναγία Θεοδωρόβσκαγια της Μονής Βατοπαιδίου εικονίζεται σε προτομή στον εικονογραφικό τύπο της Γλυκοφιλούσας, κρατώντας τον μικρό Χριστό στο δεξί της χέρι, ενώ υψώνει το αριστερό μπροστά στο στήθος σε δέηση. Η εικόνα είναι καλυμμένη με χρυσάργυρη επένδυση που φέρει πολύτιμους λίθους. Στο κάτω μέρος της επένδυσης είναι γραμμένη η ακόλουθη επιγραφή σε μετάφραση από τα παλαιοσλαβικά: Αύτη η αγία εικόνα ζωγραφίσθηκε με την θαυματουργική μορφή της Παναγίας Θεοδωρόβσκαγιας. Η εμφάνιση αύτη ς της ιαματικής εικόνας στην Καστρομά έγινε το θέρος του, ςψμζ’ (=1239), ενώ ο εορτασμός της θαυματουργής εμφάνισης στην αρχή του προηγουμένου Μαρτίου, ημέρα δεκάτη τετάρτη. Αύτη η αγία θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Θεοτόκου εμφανίσθηκε στον ευσεβή μέγα πρίγκηπα Βασίλειο Γεώργιεβιτς, γιό του ευσεβή μεγάλου πρίγκηπα Γεωργίου Γιάρο(σ)λαβ από το Βλαδιμήρ, που ήταν δισέγγονος του οσίου και μεγάλου πρίγκηπα Αλεξάνδρου Νέφσκι. Ο επίτροπος Ιβάν Γιακόβλεβιτς Σοβόλωβ ήταν άρρωστος επί τρία έτη (και) θεραπεύθηκε στην Καστρομά (μέσα στον καθεδρικό) ναό από την εικόνα της Θεοτόκου.

 

Με βάση τα τεχνικά και τα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά η εικόνα της Παναγίας Θεοδωρόβσκαγιας της Μονής Βατοπαιδίου, αντίγραφο της ομώνυμης εικόνας στην Καστρομά της Ρωσίας, μπορεί να χρονολογηθεί στον 19ο αιώνα.