Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΟρθόδοξη πίστη

Η ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του αγίου Ιουστίνου του Τσέλιε (φωτορεπορτάζ)

29 Ιουνίου 2014

Η ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του αγίου Ιουστίνου του Τσέλιε (φωτορεπορτάζ)

IMG_0105A

»Αγιορειτικό Βήμα»-Α΄ μέρος
Με αφορμή τα 120 χρόνια από την Γέννηση, τα 35 χρόνια από την μακαρία κοίμηση και τα τέσσερα χρόνια από την αγιοκατάταξη και τον πρώτο εκκλησιαστικό εορτασμό του οσίου πατρός Ιουστίνου, πραγματοποιήθηκε η εκταφή, το καθάρισμα, η τοποθέτηση σε νέο κιβώτιο και η μετακομιδή των τιμίων λειψάνων του στον τρισυπόστατο ναό στην Μονή Τσέλιε, κατά την παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Η Ιερά αυτή Τελετή πραγματοποιήθηκε με την ευλογία και την συμμετοχή του επιχωρίου Επισκόπου Βάλιεβο κ. Μιλούτιν και με την ομόφωνη απόφαση των κληρονόμων της διαθήκης του αγίου. Η εκταφή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2014.
Μετά την θεία λειτουργία, την οποία τέλεσε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος, πνευματικό τέκνο του αγίου, συλλειτουργώντας με τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου κ. Μεθόδιο και δέκα ιερείς, ιερομονάχους και ιεροδιακόνους, με την συμμετοχή των αδελφών μοναζουσών της Ιεράς Μονής Τσέλιε και πολλών πιστών, ανάμεσα στους οποίους και εργατών της μονής, οι συμμετέχοντες μετέβησαν στον τάφο του αγίου.
Τελώντας την ακολουθία του αγιασμού και ψάλλοντας το απολυτίκιο, τα στιχηρά και τον κανόνα του οσίου πατρός Ιουστίνου, άρχισαν προσεκτικά την εξαγωγή του πέτρινου πλαισίου του τάφου. Έπειτα άρχισε η εκσκαφή του χώματος από τον τάφο, με την συνεργασία μικρής ομάδος, που αποτελούνταν από τρεις επισκόπους, ιερομονάχους και ιερείς από το Βάλιεβο και τρεις Έλληνες ιερείς: δύο Αγιορείτες Ιερομονάχους και έναν ιερέα από την Αθήνα, έμπειρους σε αυτή την ιερά εργασία.

Για την εκταφή ελήφθη η άδεια των τοπικών Αρχών και Υγειονομικών Υπηρεσιών. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Αρχών, στην εκταφή συμμετείχαν δύο ευλαβείς ιατροί και μία αρχαιολόγος. Ταυτόχρονα είχαν ετοιμαστεί όλα τα απαραίτητα σύνεργα: λεκάνη, χλιαρό νερό, λευκό κρασί, πετσέτες, σεντόνια. Το καινούργιο κιβώτιο, στο οποίο θα τοποθετούνταν τα οστά του αγίου, είχε σκαλισμένες πάνω στο ξύλο του τις μορφές του Κυρίου, της Θεοτόκου και του αγίου Ιουστίνου, ενώ το κάλυμμά του ήταν αγιογραφημένο.

d40142ab54bfb5c2aa0bdd12bc12e890_XL

IMG_0239

IMG_0145

IMG_0124

IMG_0114A

IMG_0114

IMG_0112

IMG_0108

IMG_0107A

IMG_0106A
Πηγή agioritikovima.gr