Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Κριθαράκι στο μάτι: Πως φεύγει και τι να κάνω

16 Ιουλίου 2014

Κριθαράκι στο μάτι: Πως φεύγει και τι να κάνω

eab8f3a5e032d1761e2ccc2c38f2724d_L

Το κριθαράκι στο μάτι ή χαλάζιο, είναι στην ουσία μία φλεγμονή στους αδένες των βλεφάρων.

Η αντιμετώπιση σε πρώτη φάση είναι να μην το πειράξετε. Μην προσπαθήσετε να πιέσετε την κύστη που έχει δημιουργηθεί στο βλέφαρο, γιατί μπορεί να προκαλέσετε πολύ χειρότερη ζημιά στο μάτι.

Τοποθετήστε ζεστή κομπρέσα πάνω στο κλειστό μάτι και όταν χάνει τη θερμότητά της την ξαναβρέχουμε με ζεστό νερό. Αφήστε την κομπρέσα περίπου για 10-15 λεπτά. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνετε πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Οι ζεστές κομπρέσες καταπολεμούν  την ενόχληση που προκαλεί το κριθαράκι στο μάτι, ενώ βοηθούν στην υποχώρηση της φλεγμονής.

Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε καλλυντικά, όωπς μάσκαρα, σκιές, μολύβι ματιών, γιατί το μόνο που θα πετύχετε θα είναι η επιδείνωση του προβλήματος και η αναζωπύρωση της μόλυνσης.

Επίσης, όταν υπάρχει κριθαράκι στο μάτι, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται οι φακοί επαφής, γιατί θα μολυνθούν από το μικρόβιο που έχει δημιουργήσει το κριθαράκι στο μάτι.

Τα τεχνητά δάκρυα βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Αν παρ όλα αυτά, το κριθαράκι στο μάτι δεν υποχωρεί τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε οφθαλμίατρο για να σας συστήσεις την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Σε ορισµένες ακραίες περιπτώσεις που το χαλάζιο επιµένει και δεν υποχωρεί µε συντηρητική αγωγή, τότε αφαιρείται χειρουργικά ή υποβάλλεται σε αγωγή µε ένεση µικρής ποσότητας κορτιζόνης µέσα στη «καρδιά» του χαλαζίου.

Σε ότι αφορά τα γιατροσόφια για το κριθαράκι στο μάτι (π.χ. σκόρδο) και τις δοξασίες που επικρατούν για την εξαφάνισή του, οι γιατροί δεν τα παραδέχονται κι παραπέμπουν στις ιατρικές συμβουλές.


 

Πηγή:  onmed.gr