Θεραπεία κώφωσης με συσκευή
17 Αυγούστου 2014
Η λύση στο πρόβλημα της κώφωσης μπορεί να κρύβεται σε μια πρωτοποριακή συσκευή που περιέχει μαγνήτη κι έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία, καθώς κατάφερε να αποκαταστήσει την ακοή. Γιατροί στο Heartlands Hospital στο Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας εφαρμόζουν ήδη τη μέθοδο, με εξαιρετικά -όπως λένε οι ασθενείς- αποτελέσματα.
Η συσκευή που ονομάζεται Baha Attract εμφυτεύεται στον ασθενή και με τον μαγνητικό δίσκο που περιέχει, βοηθά στην αποκατάστασης της ακοής. Τη διαφορά σε σχέση με προηγούμενη αντίστοιχη συσκευή κάνει, εκτός του μαγνήτη, ένας επεξεργαστής ήχου που δεν είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος από ένα ακουστικό bluetooth, που τοποθετείται ή αφαιρείται, ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη. Ωστόσο, μετά τις πρώτες χρήσεις κι εφόσον όλα είναι καλά, ο επεξεργαστής μπορεί επίσης να εμφυτευτεί.
Η συσκευή απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν χάσει την ακοή τους λόγω προβλήματος στο εξωτερικό ή το μέσο τμήμα του αυτιού, συνήθως εξαιτίας μολύνσεων ή προηγούμενων χειρουργικών επεμβάσεων. Στις περιπτώσεις αυτές, τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν ωφελούν, αφού ο ήχος που λαμβάνουν δεν φτάνει στο εσωτερικό μέρος του αυτιού.
Οπως σημειώνουν οι γιατροί, η συσκευή αυτή δεν έχει σχέση με τους κοχλίες που χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις που υπάρχει βλάβη στο έσω αυτί. Το παλαιότερο Baha διέθετε μια «βίδα» από τιτάνιο που τοποθετείται στο κρανίο και φαινόταν όταν το ακουστικό απομακρυνόταν, ενώ υπήρχε κίνδυνος μόλυνσης. Στη νέα συσκευή (με τον μαγνήτη) δεν χρειάζεται να είναι εμφανές κανένα τμήμα της.
Το εμφύτευμα τοποθετείται με γενική αναισθησία, ωστόσο η διαδικασία διαρκεί μόλις σαράντα λεπτά. Ο χειρουργός αφαιρεί ένα κομμάτι δέρμα, «φυτεύει» τη συσκευή και ράβει ξανά το δέρμα στη θέση του. Σε δύο εβδομάδες δεν υπάρχει σημάδι, ενώ οστό και εσωτερική βίδα γίνονται ένα σε τριάντα ημέρες. Τότε ο ασθενής λαμβάνει τον επεξεργαστή ήχου και ενεργοποιεί τη συσκευή. Οι δημιουργοί της συσκευής συστήνουν στους έχοντες προβλήματα ακοής να ζητήσουν τη συμβουλή του γιατρού τους προτού μπουν στη διαδικασία για την επέμβαση, καθώς η συσκευή δεν αντιμετωπίζει όλα τα είδη κώφωσης.
Πηγή: dimokratianews.gr