Γενικά

Πολύτιμες συμβουλές σε φοιτητές που θα φύγουν από το πατρικό σπίτι

1 Σεπτεμβρίου 2014

Πολύτιμες συμβουλές σε φοιτητές που θα φύγουν από το πατρικό σπίτι

511208_20444971-thumb-large

Μπορεί το άγχος της αναμονής των αποτελεσμάτων εισαγωγής των υποψηφίων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ να πέρασε και οι νέοι φοιτητές πλέον να αδημονούν για την έναρξη της φοιτητικής τους ζωής, ωστόσο εκείνοι που πρέπει να εγκαταλείψουν την οικογενειακή εστία φεύγοντας μακριά από τη «βάση» τους θα χρειαστεί να φροντίσουν πρώτα να βρουν το σπίτι που θα «φιλοξενήσει» τη νέα τους ζωή, τα νέα όνειρα και τις αγωνίες τους.

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), θέλοντας να βοηθήσει τους φοιτητές να αποφύγουν παγίδες κατά την εύρεση της νέας τους κατοικίας, δίνει πολύτιμες συμβουλές. Μεταξύ άλλων, τους συνιστά καταρχάς να κάνουν μια βόλτα στην πόλη, να προμηθευτούν τοπικές εφημερίδες και παράλληλα να συλλέξουν τις μικρές αγγελίες που υπάρχουν στους ειδικούς πίνακες ανακοινώσεων των σχολών. Στη συνέχεια μπορούν να επισκεφτούν και μεσιτικά γραφεία.

Το ΚΕΠΚΑ επισημαίνει πως, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γνωρίζουν οι φοιτητές ότι τα σπίτια στο κέντρο των πόλεων είναι κατά κανόνα παλαιότερα και ακριβότερα σε σχέση με εκείνα εκτός κέντρου. Βέβαια είναι σημαντικό να υπάρχουν κοντά στο σπίτι τράπεζες, σούπερ μάρκετ, τακτική αστική συγκοινωνία και πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη.

Το ΚΕΠΚΑ συνιστά, επίσης, οι φοιτητές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη για την ενοικίαση του σπιτιού. Πρέπει να φροντίσουν να είναι ακριβείς στις απαιτήσεις τους και στη συνέχεια συνεπείς στις υποχρεώσεις που θα αναλάβουν. Είναι απαραίτητο να μη μείνουν σε προφορικές συμφωνίες, αλλά αυτές να καταγραφούν σε γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο, αντίγραφο του οποίου, θεωρημένο από την εφορία, θα πρέπει να απαιτήσουν να έχουν στα χέρια τους.

Μεταξύ άλλων, το ΚΕΠΚΑ υπενθυμίζει ότι από το 2008 έχει καταργηθεί το χαρτόσημο, ενώ σημειώνει ότι η καταβολή της εγγύησης που συνήθως ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή βάσει νόμου, αλλά έχει επικρατήσει ως μισθωτική συνήθεια.

Σε περίπτωση επιλογής μεσιτικού γραφείου, το ΚΕΠΚΑ συμβουλεύει τους φοιτητές να προσέχουν αυτό να είναι νόμιμο, να φροντίσουν να είναι ενήμεροι για το ύψος της αμοιβής του μεσίτη προτού νοικιάσουν το σπίτι και να το καταβάλουν αφού υπογράψουν τα συμβόλαια με τον ιδιοκτήτη.

Πηγή:Έντυπη-  kathimerini.gr