Το Curiosity ετοιμάζεται για “αναρρίχηση” στο Όρος Σαρπ
20 Σεπτεμβρίου 2014
Στον κύριο προορισμό του, το Όρος Σάρπ στο κέντρο του κρατήρα Γκέηλ πλησιάζει το μη επανδρωμένο σκάφος-εργαστήριο της NASA, το γνωστό μας Curiosity μετά από δύο χρόνια ερευνών στον πλανήτη Άρη.
Το ρομπότ έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι ο Άρης ήταν κάποτε υγρός και κατάλληλος για να φιλοξενήσει ζωή, ωστόσο τα εκτεθειμένα πετρώματα του «Όρους Σαρπ» θα μπορούσαν να δώσουν νέα στοιχεία για το παρελθόν του “Κόκκινου Πλανήτη”.
Ο κρατήρας Γκέηλ έχει διάμετρο 150 χιλιόμετρα και ουσιαστικά είναι μια μεγάλη τρύπα στο έδαφος του Άρη. Εκεί, το Curiosity συνέλεξε δείγματα εδάφους που επέτρεψαν στους επιστήμονες να “ταξιδέψουν” στο γεωλογικό παρελθόν του έρημου πλανήτη.
Η σημαντικότερη ανακάλυψη του Curiosity ήταν τα αργιλικά ιζηματογενή πετρώματα στη λεκάνη του Κρατήρα, τα οποία εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν από νερό σε υγρή κατάσταση, το οποίο παρείχε τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη μικροβιακής ζωής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχικό σημείο προσεδάφισης του Curiosity με τους πρόποδες του Όρους Σαρπ απέχουν μόλις εννέα χιλιόμετρα. Ωστόσο το ταξίδι διήρκεσε δύο ολόκληρα χρόνια καθώς το ρομπότ κινείται με μέγιστη ταχύτητα μόλις 0,14 χιλιόμετρα ανά ώρα και κατά μήκος της διαδρομής σταματούσε για να μελετήσει πετρώματα.
Η μέχρι σήμερα πορεία του Curiosity δεν έχει γίνει χωρίς προβλήματα καθώς έχουν προκληθεί τρύπες σε τέσσερις από τους έξι αλουμινένιους τροχούς του μη επανδρωμένου εργαστηρίου όταν διέσχισε μια δύσβατη περιοχή με αιχμηρές πέτρες. Για να αποφύγουν την ακινητοποίηση του σκάφους οι υπεύθυνοι της αποστολής άλλαξαν το δρομολόγιο προς τη νότια πλευρά του βουνού. Εκεί δηλαδή όπου ξεκινά το Όρος Σαρπ με υψόμετρο 5.500 μέτρα.
Πηγή:econews