Πεμπτουσία

Ο Ναός της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ

21 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Ναός της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ

Ο Ναός της Γεννήσεως ή Ναός του Σπηλαίου της Γεννήσεως του Χριστού στη μικρή κωμόπολη της Παλαιστίνης, Βηθλεέμ, αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά και δημοφιλή προσκυνήματα για όλους τους Χριστιανούς από κάθε γωνιά της γης.

     Ας προβούμε λοιπόν σε μια σύντομη ιστορική επισκόπηση των γεγονότων που σημάδεψαν το Άγιο Σπήλαιο.

naogennbi8lee2

     Γύρω στο 130 μ. Χ. και ενώ το Σπήλαιο της Γεννήσεως αποτελούσε ήδη τόπο προσκυνήματος για τους πιστούς Χριστιανούς, ο αυτοκράτορας Αδριανός, που ήταν ειδωλολάτρης, ίδρυσε ναό προς τιμήν του Άδωνη.

 Η προσπάθεια του αυτοκράτορα όμως να προσβάλει τη χριστιανική πίστη απέτυχε. Το 326 μ. Χ. η αγία Ελένη ανοικοδόμησε χριστιανικό ναό στο σημείο και ο Μέγας Κωνσταντίνος τον διακόσμησε με πολύτιμους λίθους. Στο ναό αυτό φιλοξενούνταν από τότε και για τους επόμενους δύο αιώνες σημαντικά ιερά κειμήλια.

     Ο νέος αυτοκράτορας Ιουστινιανός κατά τον 5ο αιώνα θέλησε να επεκτείνει το μέγεθος του ναού κάνοντάς τον ακόμα πιο μεγαλοπρεπή. Ο ναός διατήρησε το αρχικό του σχήμα αλλά έλαβε και πολλές νέες προσθήκες.

     Η εισβολή των Περσών το 614 μ. Χ.δεν γνωρίζουμε να επέφερε σοβαρές καταστροφές στο κτίσμα του ναού, αφού σε έγγραφα του 7ου και του 8ου αιώνα ο ναός αναφέρεται σαν να βρισκόταν ακόμα στην προτέρα του κατάσταση. Μετά από αλλεπάλληλες εισβολές και καταστροφές ο ναός ξαναεπισκευάστηκε και διατήρησε την απαράμιλλη αίγλη του. Ανά διαστήματα βέβαια ο ναός χρειαζόταν κάποιες επισκευές και ανακαινίσεις που φυσικά βοήθησαν στη διατήρηση του λαμπρού προσκυνήματος.

     Το 1842 μ.Χ.έλαβε χώρα και η τελευταία σπουδαία ανακαίνιση του ναού, όπου η στέγη αντικαταστάθηκε, το έδαφος του Καθολικού μαρμαροστρώθηκε και οι τοίχοι καλύφθηκαν με μαρμαρόσκονη. Έτσι συναντά κανείς σήμερα το σπουδαίο αυτό οικοδόμημα.