Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια

3 Δεκεμβρίου 2014

Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια

main_1Μια φωτογραφική έκθεση του Goethe-Institut παρουσιάζει τον αντίκτυπο που είχε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος στον άμαχο πληθυσμό.

Ο αντίκτυπος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου στα Βαλκάνια, παρουσιάζεται μέσα από μία φωτογραφική έκθεση που δείχνει πώς ο πόλεμος μαινόταν στα χωριά και τις πόλεις -όχι στα χαρακώματα των στρατιωτών όπως γίνεται συνήθως-, εκεί που ζούσε ο ανυπεράσπιστος, άμαχος πληθυσμός. Καταγράφοντας τον πόλεμο και την καθημερινότητά του στα Βαλκάνια, την περίοδο 1914-1918, πέντε φωτογράφοι δείχνουν στο κοινό μία εν πολλοίς άγνωστη μέχρι σήμερα πραγματικότητα των πολεμικών επιχειρήσεων. Ο Αμερικανός Lewis Hine φωτογράφισε παιδιά-θύματα του πολέμου, ο Ariel Varges απαθανάτισε τη Θεσσαλονίκη μετά την απόβαση των συμμαχικών στρατευμάτων, ο Ρώσος Sampson Tchernoff κατέγραψε την υποχώρηση του σερβικού στρατού στα βουνά της Αλβανίας ενώ δύο ανώνυμοι φωτογράφοι που ανήκαν στον γερμανικό και τον γαλλικό στρατό φωτογράφισαν την καθημερινότητα του πολέμου και τα εγκλήματα που πραγματοποιήθηκαν κατά του άμαχου πληθυσμού. Η έκθεση «Ο μεγάλος πόλεμος / Στα μετόπισθεν – Πέρα από τα χαρακώματα» θα πραγματοποιηθεί στο Goethe-Institut από την 1η Δεκεμβρίου, ενώ μετά τα εγκαίνια θα ακολουθήσει η προβολή της ανατολικογερμανικής ταινίας «Η γυναίκα και ο ξένος» που είχε μάλιστα κερδίσει τη Χρυσή Άρκτο στο Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου το 1985.

Γ.Α.

Info

Έως 28 Φεβρουαρίου 2015. Goethe-Institut (Ομήρου 14-16). Δευτέρα-Πέμπτη: 9:00 – 21:00 Παρασκευή: 9:00 – 19:00 Σάββατο: 9:00 – 13:00 Είσοδος ελεύθερη.

Πηγή:   tospirto.net